Малка къща с много ползи

Домът е проектиран с основната цел за висока степен на енергийна ефективност
15.09.2013
Антоанета Салфидж
847
къща, нискоенергийна къща, дом, енергийна ефективнос
Дом, който на практика пресъздава характеристиките на „зелена“ къща.
Източник: http://www.robertgurneyarchitect.com/.

Разточителството в архитектурата, а и в дизайна, вече не е на особена почит. Неоправдано огромните обеми, пищните форми, изобилието от ценни сами за себе си материали вече се приема за изхвърляне, за провинциална показност, лишена от всякаква зелена култура.  
Да, именно зелената култура, позицията на уважение към природата и съзнателната проява на пестене на природни ресурси стават все по-определящи за съдържанието на категорията „модерно“. Това в пълна сила важи и за архитектурата, категорични са специалистите. Колкото по-високи са „зелените характеристики“ на една сграда, толкова по-модерна и по-иновативна е тя. 

Предлагаме ви пример за частен дом, който в голяма степен на практика пресъздава характеристиките на „зелена“ къща. 

Домът е проектиран от архитектурното студио  Robert Gurney Architect  /http://www.robertgurneyarchitect.com/. 

По разказа на архитектите, автори на проекта, клиентът е бизнесмен с модерно мислене, който ясно заявил желанието си за дом с високи енергийно-ефективни характеристики, жилищната площ на който да се концентрира върху не голямо пространство от имота. Новата сграда е проектирана като куб с разгърната площ от  204 квадратни метра. 

Всеки сантиметър от пространството е включен така, че да се използва пълноценно. Къщата е разгърната на два етажа. Конструкцията на сградата завършва с плосък покрив, който осигурява допълнителни 102 кв.м за живот на открито през топлите месеци. Покривната тераса предлага и изумителна панорама към върховете на дърветата в околността, което е допълнителен бонус за собственика и гостите на дома.

Къщата като цяло е изключително приятелски настроена към околната среда. По-голяма част от външните стени са изпълнени от стъклопакети от типа „френски прозорец“. Подбраната дограма и стъкла са с много висок коефициент за енергийна ефективност. Избрани са така, че да задържат топлото вкъщи, но и максимално да пропускат слънчевата светлина в помещенията. Панорамното остъкляване има и още един, специален ефект – прави възможна директна видимост към красивия  околен ландшафт. А когато собственикът пожелае съвсем да се доближи до природата, просто трябва да отвори прозорците до край – и природата сама влиза в къщата. 

Жилищните етажи в дома са два. Зонирани са така, че всеки участък да може функционално да се използва, без да се губи ефективна площ. На първия етаж са разположени кухня, трапезария с просторна дневна зона. Кътовете са отворени един към друг и без видими прегради. Едната стена на дневната, която граничи с двора на къщата, е широко остъклена с плъзгащи се врати от „френски тип“ и позволява естествено преливане на дневната в двора.  

Вторият етаж е реализиран като „зона нощ“. Това е пространството за уединение на самия собственик. Обособени са четири самостоятелни стаи – спалня с директна връзка към банята, кабинет и дневна. Стаите не са големи и създават усещане за уют и интимност. Широкото остъкляване пък дава панорамен поглед към уникални сезонни пейзажи, които са и чара на цялата къща. 

Както авторите на проекта споделят:  "Тази къща е пример за модерните архитектурни тенденции в изграждането на градски къщи. Вместо да се опитваме да пресъздаваме претенциозна стилистика от минали епохи, в случая имахме за цел да създадем дом, съобразен с  околната среда и загрижен за нея, който да предоставя удобни и ефективни жилищни пространства ". 

+7
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари