Нежно, като кафе с мляко

Да откриеш себе си понякога изисква твърде много усилия, многобройни лутания, проби и грешки, докато в крайна сметка всеки намери своето място под слънцето.
15.01.2008
Весела Маркова
704
интериор, дизайн, интериорен дизайн
Източник: Още за къщата, снимки: Милена Конакчиева

Да откриеш себе си понякога изисква твърде много усилия, многобройни лутания, проби и грешки, докато в крайна сметка всеки намери своето място под слънцето.


За младата дизайнерка от Израел Хадар Шамай желаното поприще както в личен, така и в професионален план, се оказва България. Динамичният и изпълнен с много възможности и предизвикателства строителен сектор у нас кара младото семейство да се установи и да започне свой бизнес.


Хадар напуска Израел малко преди да се дипломира като архитект. Работата й като интериорен дизайнер в България изисква бърза адаптация с условията, пазара, материалите, стандартите и най-вече с българския език като единствен вариант за комуникация с майсторите по довършителните работи. Работата ѝ помага много бързо да научи най-необходимото, за да може да реализира своите проекти.Апартаментът днес все по-осезаемо олицетворява забързаното ежедневие на градския човек. Удобство и спокойствие, приоритетите, които всички ние преоткриваме в дома си, определят и творческите търсения на интериорните дизайнери. И докато изобилието от материали, аксесоари и мебели създава илюзията, че е лесно да създадем желаното вътрешно пространство, реалността трудно предоставя подходящ бърз избор. Достигането на желаната визия най-често преминава през различни перипети и наложителни матаморфози. Ролята на интериорния дизайнер не се изчерпва само със създаването на проекта, тъй като това почти стопроцентово обрича идеята да не достигне своята завършеност.


 

За Хадар всеки един проект е ново предизвикателство от самото начало до окончателното завършване. Тук представяме едно много интересно решение, което превръща малък, схлупен и мрачен апартамент в стара градска кооперация, в свежо, ефирно, просторно и комфортно жилище за хора с динамичен начин на живот. Проектът обхваща мащабна реконструкция, подмяна на всички инсталации, частична промяна на функциите на пространството, внасяне на много светлина и усвояване на всеки сантиметър площ.


 


Две са забележителните постижения в този апартамент. Първо, невероятно краткото време за изпълнението на проекта само 3 месеца и скромната сума от 32 000 лева, в която са включени цялостната реконструкция и обзавеждане. Дизайнерката затваря съществуващия кухненски бокс, като го приобщава към банята. Така там се обособяват две, рационално усвоени и частично сепарирани пространства. Освобождава се и място за пералня и бойлер, естетично прикрити в дъното на банята.


 

Порталът, разделящ някогашната дневна от спалнята, е изцяло премахнат, за да освободи място на новия дневен тракт. За организирането на частична сепарираност между TV къта и трапезарията е изградена ниска стеничка. Стените са максимално изчистени от ненужни чупки и ниши, с цел двете помещения да се обединят в едно общо удобно пространство.За да постигне максимално въздействие на тази своя идея, дизайнерката избира цветова комбинация с оттенъците на кафе и мляко. Освен индиректно кафето присъства и съвсем директно в жилището. От идеята за кафе чисто като цвят до закачливия надпис над трапезарната маса, самата тя в десен на кафени зърна. Топлият неутрален фон на светлите повърхности е в основата на цялостното ведро и неангажиращо излъчване на апартамента.Нежното присъствие има и своята конкретна обосновка - детайлите. Артистични и оригинални, ексцентрични и провокиращи, контрастни и семпли, те са намерили своето място. Процес, който също не е случаен, авторката на живописните платна е самата Хадар, нейно дело са и контрастните хартиени топки в дневната, coffеe платната, колоритните рамки, цветните аранжировки. Те са направени специално за конкретния проект.


 

Умението да съзреш най-подходящия материал, детайл, аксесоар, нещото, което ще създаде финалното възприятие, без да се натрапва - това е предизвикателството, което дизайнерката търси във всяко едно начинание.


 

+1
Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари