Родос през зимата

Да посетите Родос през зимата е ново и много приятно откритие.
06.02.2023
Светлана Желева, Десислав Паяков
750
туризъм, остров Родос, Родос

Старата чаршия може и да е затворена, редом с много от заведенията по нея, заедно с емблематичната улица Родос Сократес. Старият град без туристите, без глъчката на магазините е доста пуст, но не и подтискащ. Защото пътешественикът преоткрива острова и столицата по друг начин. За тези, които обичат шопинг, луксозното сити на столицата винаги е отворено.
 

 Променадата на Родос. Снимка: Десислав Паяков


През летните месеци натискът на жегата е голям, разбира се, плажовете винаги са сред любимите начини за разхлада. В пика на сезона, особено в края на юли и август, термометърът безмилостно удря 40 градуса и нагоре. Последица от тях са честите пожари: първо се забелязват някои пушеци дим в отсрещна Турция, от която ви делят 18 км. Случва се огньове да се появяват и на о.Родос. Затова професията пожарникар тук е много важна. Местните са намерили начин да се скрият от жегата: от 13 до 17 ч. много услуги затварят, за да продължат до късните часове на нощта. 
 

Няма къща без лимонови и портокалови дръвчета. Снимка: Десислав Паяков


Родос през зимата е истинско откритие с неговите прелестни 18-19 градуса. Освен това туристът вижда острова, обсипан с много цветове и най-вече окъпан в зеленина. Може да се каже, че се вижда едно „избухване“ на зеленина и на ...цитруси. Няма къща без лимонови и портокалови дръвчета, които през зимата са отрупани с плодове. Дотолкова всичко е натежало от лимони, портокали, бял грейпфрут, че на човек за момент му се струва, че е едва ли не …макет.  Родосчани обаче са разглезени от щедрата реколта, свикнали са и на сладките портокали, и оставят много цитруси необрани, точно защото са им …кисели. От уличните насаждения пътешественикът може да си откъсне безпроблемно няколко цитруси и да си направи от лимонада, цитронада или оранжада.
 

Коледа в Родос. Снимка: Десислав Паяков
 

Това също е чар на Родос: хем островът е разцъфтял, хем има Коледни декорации: и естествени: напр. големи коледни звезди като китни дръвчета блестят в червено по улици и дворове, В същото време градската управа се беше погрижила и за Коледния дух.
 

  Коледен базар, т.нар Christkindlmarkt. Снимка: Десислав Паяков


През 2021 година родосчани също се радваха на  Коледен базар, т.нар Christkindlmarkt, подобно на тези в Германия и Австрия, а и в другите страни. За родосчани някои храни звучат екзотично: Bratwurst, Currywurst и др. За 2022 година Родос беше предложил обща такса за коледния базар в полза на децата, плащаше се вход и се ползваха всички съоръжения, колкото искате. На базара също имаше павилиончета с ръкоделия, ръчно изработени бижута и сувенири. 
 

Улицата на кръстоносците. Снимка: Десислав Паяков


Големият плюс на Родос през зимата е, че тълпите туристи ги нямат и човек се потапя неусетно в ритъма на живота на острова. Сядате на кафенета и в заведения, предпочитани от местните. 
 

  Старинните улички на града позволяват да се загубите в тях и да откриете вашите местенца за почивка. Снимки: Десислав Паяков


Може да случите и на дъждове, тъй характерни през зимния сезон. Можете да се насладите и на прекрасните градини на острова, времето е меко по това време на годината, нищо, че вали, но всичко това придава на острова и на живота тук едно делнично, отпуснато настроение. 
 

 Стари османски чешми. Снимка: Десислав Паяков


Нашите предложения за нощувки
Препоръчваме ви предимно няколко бутик хотела, разположени в тесните, но уютни улици на Стария град.
 

  ©Helios Garden                                                                                               ©Tudors Garden Villa

1. Единият е Helios Garden на Джей и Майке Кроон (Jay§Meike Kroon), прекрасно място с висок клас обслужване, лукс и включена закуска. 
2. Вторият е Mystik hotel на Theo Marcoulis. Предприемачът успя да превърне една руина в невероятно място,за сън, почивка, партита. 
3. Няма как да не отбележим и чудесните 2 апартамента на Tudors Garden Villa, които ви очакват. Къщата е много близо до стария, исторически център на Родос, и до самото сърце на града - само на 10 мин. пешком до плажове, барове и ресторанти. Апартаментите са обзаведени по всички правила на Airbnb. 

Вашите гидове
Разходките могат да бъдат поверени на двама от най-добрите екскурзоводи на Родос – Адриен Бордрец и Карл-Хайнц Хьоделмозер, който за приятелите си е просто Чарли. Ако вече са ангажирани, те ще ви свържат с друг, добър гид. Родос с гид е задължителен, защото само тогава може да се потопите истински в миналото, а историята на Стария град е на всеки ъгъл. 
 

Част от легендарната цитадела на йоанитите.  Снимка: Десислав Паяков


Освен столицата Родос, от острова препоръчваме още Линдос, Камирос, Филеримос и др.

Камирос е също много интересен. Той може да се нарече миниатюрната Атлантида, защото е бил един от най-важните градове на Родос. Линдос, Камирос и Ялисос навремето са си оспорвали първенството, като в един момент са приключили със споровете помежду си и са основали столицата Родос. Тя се свързва с Родоския колос, едно от 7-те чудеса на света. Рицарският замък пък е обявен за Световно културно историческо наследство на ЮНЕСКО. Камирос има интересна съдба, след подема си и две сериозни земетресения в древността, той е напуснат от жителите си и …потънал в забрава. Английски археолози се натъкват на особен вид керамика и така стигат отново до древния Камирос. 


По време на окупацията на остров Родос от италианците, която продължава от края на Първата световна война до 1945/46 г.,  е имало намерения Камирос да бъде възкресен като античен Дисниленд. Слава богу, това не се е случило, но руините на Камирос заслужават специално внимание.  

 

Автор: Светлана Желева, Десислав Паяков
Закони Нормативна база Коментари