Помощ! Нова дограма и плесен вкъщи.

Сигурно мнозина са били изненадани, когато след подмяна на старата дървена дограма с нова РVС, прозорците в студени дни започват да се запотяват, а по стените се появават плесени...
15.01.2006
ВЕКА България
942
плесен, дограма, влага, здраве
Източник: https://veka.bg/

Сигурно мнозина са били изненадани, когато след подмяна на старата дървена дограма с нова РVС, прозорците в студени дни започват да се запотяват, а по стените се появават плесени, особено ако жилището е ново, или наскоро е бил извършен ремонт. Търсеният енергоспестяващ ефект с подмяната на дограма довежда до дискомфорт, а нерядко и до повреда на стенни и подови покрития. Защо се получава така, кой е виновен за това и опаснa ли е тази ситуация за здравето на хората? Подобни въпроси се задават обикновено в такива случаи.

Плесените са естествена част от живата природа. Техни спори са навсякъде около нас, включително и у дома. Обикновено те са безобидни. Когато обаче тяхната концентрация надхвърли определена стойност, може да се стигне до здравословни проблеми за обитателите.

За да се развиват, плесените се нуждаят от много влага. Източници на влага в жилището са:
А)  Директен приток на влага през повредени покриви, пукнатини в стените, мокри мазилки и стени след ремонти или ново строителство, дефекти във водоотводните системи и др.
Б)  недостатъчно отвеждане на излишната влага от жилищата чрез направилно отопление и проветрение, образуване на конденз по студени стени и прозорци, вследствие на топлинни мостове, поради неправилно полагане на изолация и монтаж на дограма.

Много често обитателите на жилища сами допринасят  за повишената опасност  от поява на плесени, когато след пране, къпане, отглеждане на стайни растения се повишава влажността на въздуха и едновременно с това, поради енергоспестяващи мероприятия се повишава изолацията на жилищата. Влажността на въздуха у дома не трябва да надвишава за продължително време 65-70%, а непосредствено покрай стените – 80%.
Повишената плътност на новата дограма редуцира естествения обмен на въздуха. Възникващата в жилището влага трябва да се изведе навън чрез засилено проветряване.

За появата на плесен са необходими три фактора: влага, хранителна среда, температура. За хранителна среда може да служат множество материали:
- различни дървесини, плоскости от дървесни стърготини
- хартия, картон (също гипскартон)
- тапети*
- изкуствени материали, гума, силикон*
- подови настилки, лепила за тях
- бои*, лакове*
- кожа
(*без антибактериални добавки)
                                         
Плесени може да се срещнат в цимента и мазилките. Те могат да се появят и върху материали, които сами не са хранителна среда, но върху които може да се отложат такива от въздуха, например върху стъкло.
Плесените може да се развиват върху материали, само ако е налице определена влажност – около 80% на повърхността им. Особено подходяща е средата, която позволява появата на конденз.
 
Само досадни ли са или са и вредни плесените?
Плесените предизвикват засилени алергични реакции на дихателните пътища – кашлица, възпаление на гърлото и носа, но също главоболие и отпадналост. Много радко се стига до инфекции (микози) и то при хора с намален имунитет. Алергии и възпаления се предизвикват както от живи, така и неживи плесени, докато за инфекции причина могат да са само живите  плесени.
Появата на плесени не винаги е видима. Най-често индикация за наличието им е тежък дъх на мухъл или тъмни петна по стени и мебели.

Откриването на плесен в жилището не означава още остра заплаха за здравето. Най-често се касае за хигиенен проблем, който трябва да се отстрани, преди да е застрашено здравето. След откриването на плесен трябва да се предприемат мероприятия за саниране, имащи за цел отстраняване на причините за появата им. Ако не може веднага да започне саниране, е добре да се помисли като временна мярка за дезинфекция на засегнатите места, по възможност без да се отделя прах – със 70% спиртен разтвор при сухи повърхности и 80%-н етилов спирт при влажни повърхности.

Посредством целенасочено проветряване и отопляване може да се намали относителната влажност в помещението и така да се ограничи новата поява на мухъл. Чрез многократно проветряване и отдръпване на мебелите от външните стени (на около 10 см) се намалява опасността от образуването на конденз на труднодостъпни места, а оттам и появата отново на плесен. Всичко това има смисъл само, ако преди това са унищожени съществуващите спори на плесени, за да се възпрепятства отлагането им на други места в помещението.

Основна предпоставка за успеха на мероприятията по саниране е отстраняването на причините за появата на плесен. Строителните дефекти се отстраняват с помощта на квалифициран персонал. Затова и при избора на нова дограма е важна не само цената, а квалификацията на фирмата, която се е доказала с качествен (според нормативните изисквания) монтаж. Плесени по гладки повърхности (метал, керамика, стъкло) могат да се отстранят с обикновени домакински препарати. Порьозни материали от рода на тапети, гипскартон, мазилки и др. не могат да бъдат почистени.

Разглобяеми прегради и стени (например от гипскартон или облицовки) трябва да се отстранят. Заразени неразглобяеми строителни елементи се разкъртват в дълбочина до здрава основа. Заразена с плесен дървесина практически не се лекува или санирането става изключително трудоемко. Мебели (дървесина със запечатана повърхност) се почистват с мокър парцал, подсушават се и след това дезинфекцират със 70-80% спирт. Санирането на силно заразена мека мебел (дивани, фотьойли) може да стане с много финансов ресурс и усилия, които често надхвърлят стойността им. Същото важи за пердета и килими.  Тапети или уплътнени със силикон фуги се отстраняват, повърхностно нападнатите места се почистват с мокър парцал или изсмукват с прахосмукачка, след което се дезинфекцират с етилов спирт 70-80%. След саниране е необходимо основно почистване и изхвърляне на отстранените материали.
 
Предотвратяване вместо отстраняване
Основна причина за появата на плесен е влагата. Нейната поява може да е вследствие както на строителни грешки, така и на индивидуалния начин на живот. Основна предпоставка за жилище без плесен е то да бъде построено според техническите нормативи за изолация.  Особено внимание да се обръща на покрива, външните стени и подовете - местата, където може да се появят топлинни мостове, които се изолират най-често недостатъчно или неправилно.
Нови сгради или ремонтирани жилища е необходимо да се проветряват значително по-често и по-дълго, заради натрупаната остатъчна влага в тях.
За извеждане на влагата от помещенията се препоръчва няколко пъти на ден да се проветрява с широко отворени прозорци, като се оставя течение (за 5-10 мин).
Банята: След къпане водата да се отстрани от стените и пода. Прозорецът (ако има) да се отвори за кратко. Полезно би било вратата на банята след проветряване да се оставя отворена към други отоплени помещения в жилището. Препоръчително е в малки бани без прозорец да се монтира вентилатор.
Кухнята: Абсорбаторът може много да допринесе за извеждане на голямо количество влага.
Неотоплени или слабо отоплени стаи: По-слабо отоплените помещения в жилището (например спалните) не трябва да се затоплят чрез приток на въздух от други стаи (вечерно време). В по-студените помещения може да се образува конденз по стените или прозорците. Спалните трябва да се проветряват сутрин много добре, за да се извади навън влагата (отделената от спящите водна пара). Помещения, които дълго време не са били отоплявани, се проветряват неколкократно преди използване.
 
При отсъствие: Ако помещенията не може да се проветряват, поради отсъствие на обитателите, то поне вратите да се оставят отворени, за да се разпредели равномерно влагата навсякъде. Отстраняването на влагата от жилището при проветряване се дължи на факта, че въздухът задържа различни количества водна пара в зависимост от температурата. При еднаква относителна влажност на въдуха топлият задържа по-голямо количество вода от студения. Студеният външен въздух през зимата съдържа малко вода дори при относително висока влажност. При проветряване студеният въздух, влизащ в помещението, поема при затопляне влага,  която се извежда навън със  затопления въздух. При проветряване може да се постигне изсушаване с приток на по-студен външен въздух дори отвън да вали. Колкото по-студен е въздухът, толкова повече вода може да поеме при затопляне. Затова при проветряване през зимата  може да се изведе навън повече влага, отколкото през лятото.

В едно тричленно семейство се отделят  ежедневно 6 -14 кг вода с дишане (30-100 г/час от човек), готвене, къпане, пране, от растения и аквариуми. За да се изведат 10 кг вода навън е необходимо раздвижването на 3000 кг въздух. Това предполага средно 7 пъти на ден обмен на въздуха в жилището, за да се отстрани ненужната влага.

Колкото по-лошо изолирани са външните стени, допуснати са повече строителни грешки (наличие на повече топлинни мостове), затруднена е циркулацията на въздух в помещенията поради плътно поставени мебели, шкафове и  гардероби към стените, което затруднява тяхното затопляне през зимата, толкова по-ниска е повърхностната температура на тези външни стени. Респективно - нараства относителната влажност на вътрешните стени и опасността от появата на конденз. Затова е важно да се избягва при недостатъчна изолация на външните стани закачането по тях на картини, тежки завеси или плътно да се поставят мебели. В такива случаи отстоянието трябва да е минимум 10 см.

В мазета и сутерени температурата на стените и през лятото често е ниска. Понеже относителната влажност на външния въздух в летни дни обикновено е висока, засиленото периодично проветряване с цел “изсушаване” на въздуха има обратен ефект, защото вътре навлиза повече влага, която кондензира по студените стени. В мазета, които се използват само за складиране на продукти, появата на мухъл се възприема донякъде за нормално. Помощ тук може да е само по-добрата изолация, затоплянето или изсушаването на въздуха. Такива складове, в които не се води борба с плесените, не трябва да имат директен достъп до други обитаеми помещения, било то през отвор в тавана или стълбище.
 

Закони Нормативна база Коментари