Водна лилия /Nymphea sp/

От незапомнени времена хората се прекланят пред цветовете на това изящно с омайно ухание цвете.
02.07.2008
Петя Павлова
939
озелевняване, блатна растителност, водна лилия

От незапомнени времена хората се прекланят пред цветовете на това изящно с омайно ухание цвете. За него се разказва в приказките, има легенди, а френският импресионист Клод Моне е увековечил лилията в 250 маслени картини. Според специалисти тези картини са най – добрите, създадени от Моне през последните 30 години от творческия му път. Да, лилията е най – красивото водно цвете, принцеса – извор на вдъхновение.
 


Семейството на водните лилии е разпространено в тропическите и умерените области на земното кълбо. Познати са около 50 вида разделени в 2 основни групи – тропически и устойчиви. На големина достигат от 90 см. до 3,5 м. в диаметър. Срещат се в бяло, малинено червено, лилаво, розово, лимонено жълто, небесно синьо. Устойчивите видове се срещат с по – дребни размери и по – бледи багри, но и тук има чар, деликатен при това. 

 

Благодарение на селекцията всеки вкус може да бъде задоволен, създадени са и мини сортове с диаметър на цвета 3-5 см. подходящ за миниатюрни водни гради. Може да си ги отгледате дори в леген. Така всеки който иска може да има това финно съвършенство в своя двор, без да е необходимо да прави огромен водоем.
 


Ако вече сте се запалии по водните принцеси трябва да знаете, че корените и стеблата са във водата, а листата и цветовете са на повърхността. Цъфтежът започва от юни и трае до септември. Тогава, когато настъпва царството на зимата трябва да държите лилиите си в избено помещение в дървен съд с вода. И така до пролетта, когато се потапят във вода на дълбочина 30-60 см. Засаждайте малко на брой растения, които да не покриват цялата повърхност.
 


 

Автор: Петя Павлова
Закони Нормативна база Коментари