Колко лесно е да отглеждаме орхидея

Орхидеята е изтънчена царствена особа сред останалите видове растения.
11.01.2016
Румяна Бонева
2805
градина, ландшафт, цветя, растения, орхидея
Източник: www.resimbul.com

Орхидеята се слави с репутация на капризно растение и затова много от нас не биха рискували да я отглеждат в домашни условия. Което обаче съвсем не е така или е по-скоро някакъв мит за това толкова нежно и красиво цвете. Грижите за орхидеята всъщност не са никак сложни. 

На какво да обръщаме внимание когато купуваме
Орхидеята и без друго е очарователно красива, а влезнем ли в цветарски магазин със сигурност ще се главозамаем от царствената красота на нежните й цветове и от думите на приказливата и сладкодумна продавачка. Трябва да внимаваме тези аспекти да не ни повлияят и като резултат да се сдобием с болно растение. Нужно е преди всичко внимателно да огледаме цветето, което ще закупим. 
 Катлея. Източник:www.etsy.com

Външният вид - Листата и цветовете му трябва да са свежи и без каквито и да е петна. Наличието на петна е предпоставка растението да се разболее в последствие. Най-сигурно е да заложим на орхидея от вида фаленопсис. Като цяло грижите за него са много по-малко.
Корените – Фаленопсисът се развива чудесно в прозрачна саксия, поради необходимостта корените да фотосинтезират и в повечето случаи се предлага в подобни саксии и в цветарските магазини. Това ще ни предостави възможност при избора да огледаме добре корените на растението. Те трябва да са светло сивозелени, твърди и здрави. Не е препоръчително да купуваме екземпляр с меки или потъмнели корени.
Прецъфтелите цветове – когато цветовете на орхидеите започнат да прецъфтяват е възможно да ги намерим на по-изгодни цени. Никак не бива да се притесняваме от това – по-скоро е важно цветето да е здраво. При правилните грижи то отново ще разцъфти.
 Фаленопсисът се развива чудесно в прозрачна саксия. Източник: www.fineartamerica.com

Произходът на орхидеята
Орхидеи е семейство покритосеменни растения. Известни са 800 рода и 25 000 вида. Разпространени са по целия свят, с изключение на пустините и Антарктика. В България естествено разпространени са 26 рода и около 60 вида, като 24 от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие. 


Според вида и ръста се разграничават в две групи:
- моноподиални
– към тях принадлежът видовете фаленопсис, ванда и ангрекум. Имат едно стъбло и растежът им е ограничен до определено ниво.
- симподиални – към тази група спадат дендробиум, милтония, катлея, онцидиум, цимбидиум, пафиопедилум. Характерно за тях е образуването на ново разклонение всеки следващ сезон.


Правилно пресаждане
Колко често се пресажда орхидеята? В цветарските магазини орхидеите се предлагат в малки саксии с голяма влажност. По този начин се осигурява оцеляването им при транспортиране и възможността за превозване на повече бройки. По правило орхидеята се пресажда веднъж на две-три години – след като прецъфти или след времето на покой. В повечето случаи се налага да пресадим цветето след закупуването му от магазина, за да се предотврати евентуално загниване на корените от прекомерната влага. Използвайте малка саксия – в нея орхидеята ще цъфти по-често и с повече цветове, отколкото в голяма.


 

В какви съдове вирее най-добре – орхидеята може да се отглежда в кутии, саксии или кошници. Корените на растението са изключително нежни и крехки и се нуждаят от кислород, поради което винаги трябва да отстраняваме застоялата вода. Добър вариант е да използваме пластмасова саксия с полусферично дъно с допълнителни дупки. Не е препоръчително да използваме керамични саксии, тъй като корените на орхидеята се сплескват по стените и когато дойде време да я пресадим ще е трудно те да бъдат разделени. Растението ще се чувства комфортно и в бамбукова кошница. Ако разполагаме с екземпляр от вида фаленопсис най-добре е да го засадим в прозрачна саксия за да могат корените свободно да фотосинтезират.

Начин на пресаждане – както при повечето цветя е добре няколко часа преди пресаждането орхидеята да се полее обилно. След като я извадим е необходимо да отстраним старата пръст и загнилите корени, ако разбира се има такива. Може леко да отмием корените с хладка вода. На дъното на избрания съд се прави дренаж с малки камъчета и суха пръст. След това внимателно разполагаме корените на растението като посипваме с почва. През първите няколко дни не се нуждае от поливане, но може леко да го пръскаме, като правейки това трябва да внимаваме капките да не влизат в пазвите на листата.

Подходящата почвена смес – почвата за отглеждане на орхидеи е по-специфична и съдържа борова кора, мъх, дървесни иглички и корени от папрат. Готови смеси се продават в цветарските магази, така че трябва просто да попитаме за този вид специално за орхидеи. Важно е да знаем – ако почвената смес съдържа необходимите съставки, при поливане водата няма да се задържа на повърхността, а ще се оттича веднага.Цимбидиум. Източник: www.proflowers.com

Колко често да поливаме орхидеята
Различните видове предполагат различна честота на поливане. Стайната температура и конкретния вид, който сме избрали да отглеждаме са водещи фактори при поливането. Видовете, произхождащи от тропическите гори трябва да се поливат често, тъй като продължителната сухота на почвата може да се окаже пагубна. Катлеите пък се нуждаят от периодично засушаване. Важно е да наблюдаваме растението и след определено време сами ще установим каква е правилната честота за поливането му. Орхидеята по-скоро би загинала от преполиване, отколкото от изсушаване, така че ако се чудим дали да я полеем, за препоръчване е да не правим това. Водата, с която поливаме трябва да е престояла или преварена и задължително да бъде топла. В периода на покой почвата само се напръсква, без да се полива.Дендробиум. Източник: www.orchidspecies.com

Наторяване на почвата
Орхидеята не се нуждае от торене, освен когато е в активия си период. В случай че използваме течна тор е добре да я разреждаме с повече вода, тъй като прекомерното наторяване може да разболее растението. Веднъж на два месеца почвата трябва да се промива за да се отстранят излишните наслагвания от сол и котлен камък. Когато прецъфти, орхидеята се нуждае от почивка и в никакъв случай не трябва да подхранваме почвата. Добре е да поставим растението в хладно и недобре осветено помещение.Пафиопедилум.  Източник: www.snipview.com

Къде е подходящо да разположим орхидеята
През летните месеци трябва да пазим орхидеята от директните слънчеви лъчи, а през зимата да й осигурим изкуствено осветление. В периода на цъфтеж светлината не трябва да е силна за да не прецъфтят бързо цветовете. Подходящо е да поставим орхидеята в близост до западен или източен прозорец. Важно е също така мястото да бъде проветриво, тъй като орхидеята не понася задух. Студеният въздух не е опасен за цветето и спокойно можем да проветряваме дори и през зимата. Орхидеята е изтънчена царствена особа сред останалите видове растения и е изключително важно да спазваме всички препоръки за правилното й отглеждане. След като сме и осигурили необходимите условия ще се чувства достатъчно комфортно и ще ни радва с нежните си цветове в продължение на 3-4 месеца. 


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари