Каква врата ще отваряме?

Моделът врата трябва да се съобрази с пространството в помещенията, които свързва вратата и с тяхното предназначение –дали е преходно или отделно помещение, дали води към помещение с повишена влажност
15.08.2012
Мая Янева
1157
интериор, дизайн, врати, интериорни врати, дървени врати
Вратите имат значение за интериора адекватно на избора на мебелировка.
Източник: Интернет

Съвременните интериорни врати се характеризират с модерен дизайн и имат висока топло и звукоизолация, което е особено важно.

Добре топлоизолираната врата може да спести до една трета от сметките ви за отопление. Изолацията на вратите се постига с различни технически решения – алуминиеви профили, минерална вата, автоматично прилепване при затваряне, осигурено от уплътняваща гума и др. Има врати с високи технически характеристики, които са специално предназначени за енергийно ефективни сгради и имат съответните сертификати.

Звукоизолацията на вратата също се превръща в нейна задължителна характеристика, независимо дали вратата трябва да предотвратява влизането в или излизането на шума от помещението. Шумоизолираните врати са важен фактор при справяне с проблема шум и са сред предпочитаните в домашни и обществени сгради. 


Дизайнът на интериорните врати е много богат – от изчистен модерен стил до класически дървени врати с фигуративни елементи и остъкляване, плътни масивни врати и изцяло стъклени врати. Изборът на цветове, покрития и орнаменти е на практика безкраен и предразполага за подчертаване на архитектурния стил в дома. 


Интериорните врати могат да бъдат различен вид в зависимост от модела – еднокрили, двукрили, плъзгащи се, сгъваеми. Моделът врата трябва да се съобрази с пространството в помещенията, които свързва вратата и с тяхното предназначение –дали е преходно или отделно помещение, дали води към помещение с повишена влажност или спално помещение. 


Интериорните врати могат да имат различна цена в зависимост от материала, дизайна и вида. Решението за вратите се взима на ниво проект. За целта са необходими размерите на вратите и стила, за да се определят отворите за касите. Собствениците на къщи имат различни възможности при избора на вратите. За избор на подходящите врати е добре да се ползват услугите на специалист, който да ви консултира за техническите параметри – размер, тип, материал и обков. 


За цената и вида на интериорните врати трябва да се отговори на няколко въпроса:  
1. Колко интериорни врати ще са необходими в този дом? 
2. Кои са зоните, които са най-важни за конкретното семейство? 
3. Има ли нужда от врати по поръчка? 


При избора на вратите недейте да пестите. Стилните декоративни интериорни врати повишават естетиката и функционалността на всеки дом. Вратите с декоративно стъкло или огледални повърхности са много добро решение за дневната и трапезарията, особено ако тези помещения са осветени с естествена слънчева светлина. Интериорните френски врати също привличат погледа. Те са по-скъпи, но дизайнът който осигуряват си струва. 


Истинските дървени врати или такива с дървесен финиш създават неформална и гостоприемна среда, която е характерна за дома. Стъклените и метални врати са по-практични, но те създават по-семпла и пречистена среда, която прави асоциация с обществени офис помещения. Класическите интериорни врати задоволяват и най-изтънченият вкус и отговарят на високите изисквания за меки линии и модерен дизайн.  Панелите от MDF са покрити с полипропиленов финиш с дървесен декор, естествен фурнир или гланцирана повърхност. Всичко това осигурено с висококачествени екологични материали, които могат да бъдат рециклирани. Освен материала и стила на вратата, трябва да изберете подходящия обков - дръжки, брави и панти.  


Как вратата ще се отрази на стаята? 
Разположението и видът врата, който ще инсталирате ще промени усещането и функционалността на всяко помещение. Независимо дали става дума за проектирането на нова сграда, преустройство или подмяна на вратите, има редица въпроси, които да се обмислят, преди да се направи конкретния избор. 
Какво пространство се опитвате да откриете, трябва ли да се вижда през вратата, трябва ли да се чува, трябва ли да е влагоустойчива или пожароустойчива? Имате ли изобщо нужда от врата в това помещение? Това са въпроси, на които да си отговорите при решението за подмяна на вратите във вашия дом или при цялостно решение в нов дом. Добавянето на врата може да създаде мъртва зона или да отнеме от обитаемото пространство. 


За тесни пространства и малки помещения е добре да изберете плъзгащи се врати, тъй като другите ще отнемат от пространството. Плъзгащите се врати се осигуряват преход между две помещения, но се движат по линията на стената и пестят максимално от пространството. 


Вратите имат значение за интериора адекватно на избора на мебелировка. Те биват докосвани и виждани многократно всеки ден и затова е изключително важно да подходите да ги съобразите максимално с останалите интериорни решения в дома.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари