Важни грижи за градината през октомври

През този период е нужно да се положат особени грижи, които ще помогнат на растенията да преживеят безпроблемно зимните студове и да се развият максимално бързо на следващата пролет.
15.10.2017
Румяна Бонева
1024
градина, растения, есенна градина, грижи за двора, ланфшафт
Реколтата все още не е събрана изцяло
Източник: www.thegreendivas.com

Есента бавно но сигурно разстила златистата си премяна – огнено жълтите листа постепенно променят своите багри в оранжево, червено и земно кафяво. Най-приятното и най-стабилно време от годината. Слънцето все още напича, но с приятни галещи лъчи, няма ги капризните променливи настроения на пролетта, а суровите студове тепърва предстоят... През октомври растенията започват постепенно да посърват и цялата градина се готви за дългата зимна почивка. През този период е нужно да се положат особени грижи, които ще помогнат на растенията да преживеят безпроблемно зимните студове и да се развият максимално бързо на следващата пролет.


Зелената морава
През октомрви трябва да подготвим тревния килим за предстоящите студени месеци. Тревата трябва се поддържа на средна височина (около 6-7 см), за да не задържа излишна влага. След окосяване почвата е добре да се подхрани с калиеви и фосфорни торове с ниско съдържание на азот. Периодът е все още благоприятен за засаждане на вечнозелени дървета и храсти, но колкото по-бързо направим това, толкова по-добре.
Когато есенният листопад е в разгара си, моравата задължително трябва да се почиства от нападалите листа поне веднъж седмично. Ако листата се задържат по-дълго върху тревния чим, особено при дъждовни и хладни дни, може да се появят гнилостни процеси. Отдолу тревата пожълтява и загива. За събирането на листата може да си послужим с гребло или телена метла, като всичко събрано своевременно се складира в компостера.
Аерирането е друго важно мероприятие и ако сме пропуснали да го направим през септември, сега е крайно време да се заемем с това. Аерацията ще позволи на почвата да диша и тревата ще се развива много по-добре.


В разгара на листопада листната маса трябва да се събира     Източник: www.cleanhom.ru

Иглолистни и широколистни
До настъпването на първите студове, всички растения трябва да се полеят обилно и най-вече иглолистните. По този начин ще им осигурим добра среда за прекарване на зимния период. Младите магнолии трябва да се увият с полиетилен или да се покрият донякъде надземните части с дървесни трици, шума или слама. Разперените клони на храстите трябва да се привържат към стъблото за да ги предпазим от натрупване на тежък и мокър сняг, който впоследствие може да ги пречупи. Нужно е да привържем младите фиданки към колчета за да се изправят и виреят в правилен растеж.


Фиданките трябва да се привържат към колчета     Източник: www.ivtrading.bg

Пострадалите дръвчета
Често се случва по време на беритба някои дървета да понесат известни поражения. Възможно е някой по-дебел клон да се счупи под тежестта на пловодете или по невнимание. Кората може да се ожули от използването на стълби, куки, градински съоръжения или превозни средства. Желателно е да не пренебрегваме отстраняването на подобни “отворени рани”, които ще улеснят проникването на различни микроорганизми във вътрешността на дърветата и могат да доведат до гниещи процеси. Счупените клони се прерязват до здраво, ако видимо е възможно от там да израснат нови леторасти, които да възстановят загубената част. В противен случай, клонът се отрязва в основата (дебелата част при мястото на разклонението) и успоредно на него, без да се засяга самият пръстен. По същия начин се третират и по-тънки клони, някои от които може да се отрежат с ножица, вместо с трион. Ожулената кора се почиства, като се обрязва до здраво място с остро ножче, за да се получи гладка повърхност на изрезката. Отрезите се замазват с блажна боя или овощарски мехлем. По този начин се предотвратява не само проникването на вода и микроорганизми, но и вредното влияние на температурните амплитуди.


През октомври се засаждат пролетните луковични растения     Източник: www.gardeningknowhow.com

Цветната леха
През октомври се събират последните семенца от цветната градина, разпределяме внимателно в хартиени пликове, надписваме и ги съхраняваме в картонена кутия за следващата година. Сега е и месецът, в който трябва да се погрижим за луковичните цветя. Луковиците на лалетата се засаждат от септември до ноември, а на нарцисите през септември и октомври. При засаждане е добре да ги оформим в цветни лехи, съобразно багрите и височината на растенията. За да не замръзнат е желателно да ги покрием с органична тор. Топлите и слънчеви дни на октомври са подходящи и за засаждане на есенни теменужки. Сега е моментът да се впуснем в цветни композиции и да съчетаем смело едроцветни теменужки с по-дребноцветни разновидности, като например “Avalanche” и “Sorbet”. В края на месеца трябва да осигурим защита на старите рози от студа, като ги загърлим или покрием със стари чували. Всички видове рози трябва да се подрежат с около 30 см от върха и да се загърлят с 25-30 см пласт почва, шума и клонки. Премахват се всички счупени и наранени леторасти. Намалява се височината на чаено-хибридните рози. Пълзящите видове може да се предпазят и като внимателно приведем клоните към земята и ги покрием с почва и елхови клонки. Ако прогнозата за месеца е за много ниски температури, добре е да извадим грудките на далиите, гергините и късно цъфтящите гладиоли.


Розите се подрязват с около 30 см. от върха     Източник: www.mundokenyon.blogspot.bg

Топлолюбивите растения на закрито
Зиморничавите тропически видове трябва да се приберат на топло. Лимоните, маслиновото и лавровото дърво могат да понесат кратки застудявания, но е редно да сме много предпазливи, ако се очакват внезапни студове. Тези растения се адаптират много по-добре при постепенно понижаване на температурите. Цитрусовите растения и бугенвилеята задължително трябва да се приберат вкъщи, но веднага след като времето се подобри е добре отново да се изнесат на открито – на въздух се повишава жизнеспособността им и се намалява вероятността от поява на вредители. Време е също така да приберем растенията от балкона – мушкатото и сакъзчетата трябва да се зазимят за следващата пролет. Тъй като при тях цъфтежът все още продължава, поливането става и в закрити помещения.


Алпинеуми и малки езера
Преди да настъпят трайните студове трябва да се погрижим за декоративното градинско езеро. Добре е да го покрием с метална или пластмасова мрежа, което ще предотврати падането на листна маса и ще улесни почистването. Водните лилии може да презимуват във водата, ако нивото ѝ е над нивото на съда, в който са засадени. В случай, че няма такава възможност, е най-сигурно да ги извадим от езерото и да ги пренесем в светло и топло помещение, поставени в аквариуми или пък в по-големи съдове с вода. Езерата с бетонни стени трябва да се източат, в противен случай е възможно да се образуват пукнатини. Ако това мероприятие е невъзможно или трудоемко, може да си послужим с големи парчета пенопласт – пуснати във водата парчетата ще предотвратят напукване на стените.  Ако езерото е пресушено трябва да се покрие с найлон или друг покривен материал. Обикновено алпинеумът се прави с цел да внесем частица от природата в двора на къщата. Ако се придържаме към това правило, е хубаво да оставим растенията да се развиват на воля и да правим корекции единствено за промяна на цялостния изглед. Все пак не бива да позволяваме зелените или цъфтящи растения да бъдат затрупани от листопадните. Ако допуснем това, растенията от алпинеума може да загният. Почистването на прецъфтелите цветове и плевенето са задължителни мероприятия.


Градинската съоръжения и мебели
Влагата и студовете увреждат градинските мебели и съоръжения. Редно е да им отдадем нужното внимание и да ги покрием с подходящи непромокаеми материали или просто да ги приберем на закрито, ако това е възможно. Сега може да направим и по-прецизно почистване на барбекюто. Всички градински уреди трябва да се почистят добре и да се приберат на подходящо място – така или иначе едва ли ще се наложи да ги използваме до пролетта. Всички съдове, кошници, висщи саксии също се прибират за следващата пролет.


Растителна защита
В плодовата и зеленчуковата градина трябва да следим за развитието на различни инсекти и заболявания - малинова галица, зелева муха, гъбички. Веднага след приключване на листопада при костилковите овошки, дръвчетата трябва да се третират с 2% бордолезов разтвор против сачмянка и къдравост.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари