Малко кътче свобода

Да потърсиш очарование в номадския начин на живот, да се доближиш към началото, когато човек е потребявал точното толкова, колкото му е било нужно, оттук "потегля" идеята за къщичка на колела.
15.08.2016
Весела Маркова
3686
къща, КОЛЕЛИБА, къща на колела, къща за къмпинг
9 кв.м са напълно достатъчни, за да не ти липсва нищо.
Източник: фото: ДеянТомов

Колко му трябва на човек? Екзестенциален въпрос с различни отговори, но описващи едно и също нещо - човек се нуждае точно от толкова, колкото да се почуства истински щастлив. Рано или късно щастието се измерва в човешки, а не материални стойности... близките ти хора, най-необходимите неща, въздух и вода, вечната енергия на природата. Да потърсиш очарование в номадския начин на живот, да се доближиш към началото, когато човек е потребявал точното толкова, колкото му е било нужно, оттук "потегля" идеята за къщичка на колела.


Снимки: Деян Томов


Завръщайки се от 2 години прекарани в Лондон, където консуматорското общество движи икономиката, младото семейство се изправя лице в лице с контрастите, дава си сметка, колко малко всъщост е необходимо на човека и колко често той иска и разполага с много повече от това. Копнежът към семпли радости и живот лишен от шума и натовареното ежедневие на мегаполиса, ги подтикват към едно ново търсене, търсене на малко кътче свобода. Така aрх. Христина Христова проектира "Колелиба", по думите и "вторият ни дом, който можем да паркираме, където си пожелаем, а с това си дадохме възможността да преживеем много положителни емоции и прекрасни моменти".


Бутиковата "вила на колела"
Защо къмпингуването има своите ревностни почитатели и същевременно също толкова амбицирани противници - отговорът е в предполагаемата липса на комфорт, съвременните удобства и условия, с които ни е трудно да се разделим. Когато обаче в 9 кв. м. има проведена електрическа и ВиК инсталация, които функционират по идентичен на истинските къщи начин, предвидено е да се ползват връзки към електропреносна и ВиК мрежи, освен това са възможни и вариации, които са “off grid” или енергийно независими, нещата изглеждат далеч по-примамвало дори за любителите на 5 звездния лукс.
Идеята, толкова първична и очарователна, може да еволюира и да пресъздаде комфорт и лукс, такива каквито всеки носи в представите си. Именно в това се корени предимството и - концепцията дава възможност за осъществяване на различни замисли, да поеме разнообразни функции, единственото условие е да се абстрахираме от малкото пространство, тъй като "ограничението" от 9 кв. м. остава само на теория.


Представете си само "Музей на колела", "Пътуваща класна стая", "Мобилно кафене с място за нощуване". Прототипът "Колелиба" не само, че беше забелязан от български и световни медии, днес по-малко от година от старта, концепцията се развива и прераства в други поприща, извън първоначалната утилитарна функция. "Колелиба" полага началото на мултиактивни  мобилни пространства, които могат да бъдат толкова разнообразни, колкото и разнородни желания срещнат създателите и по пътя си.


Снимки: Деян Томов


Това става възможно, тъй като
"Колелиба" не е каравана нито е продукт за серийно производство, а за бутиково такова. Именно по тази причина създателите са минали на вариант, в който ремаркетата са регистринани да превозват определен вид товари – къщички. Така на практика възможностите и вариациите в дизайна, са неограничени. Остават единствено "рестрикциите" за размерите на превозно средство, което може да се движи по пътищата, те са определящи и по отношение на размера на "Колелиба-та" и нейните производни.


Но както ще се убедим девет квадратни метра са напълно достатъчни, за да не ти липсва нищо. Доказателството е в прототипа. Невъзможно е да се почустваш притиснат или лишен от простор, защото пред теб, само на една крачка, се разтваря целият хоризонт.
Височината от 2,40 при билото на покрива, както и значителното остъкляване, благодарение на което светлината нахлува щедро в цялото пространство. "Живата стена" на прозорците с пълна височина, позволява гледката да присъства постоянно в интериора, гледка, която всеки един момент можем да променим с още по-красив пейзаж, гледка, в която се пренасяме с едно движение, това е усещането за свобода.


Снимки: Деян Томов


Сгъваемата пейка по протежението на цялата дълга страна на "Колелиба", още по-осезаемо обвързва подвижния дом с външната среда. Лека и семпла тента подсигурява приятна сянка на "зелената веранда" където с часове да се насладим на природата. Предвидено е и максимално много пространство за съхранение на вещи, без това да доведе до клаустрофобично усещане. В този малък уютен дом е помислено за всичко.


Снимки: Деян Томов


Мебелите са по проект на арх. Христова, изпълнение Amillee Desig и до един изпълняват повече от една функция. Диванът става на спалня за двама през нощта, а пространството под него служи за прибиране не завивките и по-обемист багаж. Горният кухненски ред продължава над дивана, за да даде допълнително място за съхранение.


Снимки: Деян Томов


Преградата между тоалетната и жилищното помещение е удвоила функцията си като част от кухнята с вградена фурна и шкафове, а от към страната на банята се е превърнала в нисък склад за прибиране на почистващи препарати и пособия. Намерено е и място за неотменно необходимите хладилник и бойлер.
Материалите са от съществено значение за проекта и затова изборът попада на обработена с бяло масло дървена обшивка и тополов шпреплат. Маслото подхранва дървесината, позволява и да диша, а свежият аромат на гора се запазва в паметта, дълго след като се върнем обратно към ежедневието си в модерния бетонов свят.


Снимки: Деян Томов


Красотата естествено се нуждае от грижи.
Всички дървени елементи са предварително обработени с имрегнант против гъби, плесени и инсектициди, който в същото време забавя горенето. Единственото нещо, което се очаква от ползвателите е своевременното омасляване на дървото и шперплата в екстериора и интериора. Другото, за което е редно да се полагат грижи е изправността на ремаркето – гуми,спирачки и т.н.


Снимки: Деян Томов


Както стандартните дървени къщи с любящи грижи може да се радвате на „Колелибата“ през целия си живот, като разбира се определени елементи имат нужда от подмяна на всеки 10-15 години, за да продължи къщичката да изглежда добре, въпреки времето. Необходимо е и източване на водопроводната инсталция с цел превенция на замръзване през зимния сезон. С това се изчерпва единствената необходима грижа за студения период. "Колелибата" е направена да устоява и на зимните меторологични предизвикателства и не изисква специален заслон или прибиране в гараж. Разбира се, ако се използва само през летния сезон стопанисването и на закрито през зимата ще удължи живота на дъсчената обшивка.


Снимки: Деян Томов


Цената на модела, който можете да видите е 17000лв. с ДДС, като това включва и цената на платформата върху, която е изграден.


Днес арх. Христова споделя какво се случва с "Колелиба" почти година след появяването и."Личното отношение е водещото, никога не сме разглеждали "Колелиба" като продукт за серийно производство. Тя е проект, който може да се променя спрямо желанието и бюджета на клиентите ни.
Много сме щастливи да кажем, че интерес определено има както в България, понеже това е нещо ново и уникално за тукашния пазар, така и от чужбина поради факта, че цените ни са доста конкуретни на фона на държави с утвърдено производство на мини къщи като САЩ и Великобритания"

+9
Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари