Кухня извън стандарта

Основни правила за поръчка.
15.07.2015
Антоанета Салфидж
3094
интериор, кухня, мебели за кухня, обзавеждане кухня, шкафове за кухня
Daria - Великолепно ясеново дърво със светъл мек цвят на ванилия
Източник: Кухни Диалог, www.kuhnidialog.bg

Ред горни, ред долни шкафове и мивка също могат да направят кухня. Но колко ли удобна ще е тя?
Кухненското обзавеждане е основно във всяко едно жилище, даже и стопаните да се хранят навън. Това пространство е работно, затова трябва да е удобно и практично. Но кухнята е и мини склад на дома. На малко място трябва да събира много неща – посуда и продукти. Работният триъгълник между хладилник, фурна и мивка също е задължителен за всеки дом. Именно той се намира в кухнята и разположението му в огромна степен е определящо за дейностите в кухнята. Тенденциозното обединяване на кухня с дневна от друга страна наложи и още едни критерии – за естетичност на кухненските мебели. 


Всички тези особености правят изключително актуален въпроса: Как да си поръчаме кухня


Цената на кухнята
Правилният избор на кухнята започва с бюджета. Първо трябва да решите колко пари сте склонни да похарчите за обзавеждане. След което да обиколите магазините за мебели и да видите какво може да си купите за тази сума. Накрая трябва да направите избор на стил.


Направете скица на кухнята
Често пъти кухнята е с неправилна форма. Има пет ъгъла, скосен таван или твърде малък прозорец. Все по-актуалната тенденция за обединяване на кухня и хол в голяма степен намалява възможностите за оползотворяване на стените в помещението и придава излючително значение на визията. Преди да тръгнете по мебелните магазини и ателиетата за поръчка на мебели задължително измерете помещението, в което ще се разположи кухненския корпус и отбележете всички архитектурни особености. Трябва да разполагате с план, върху който сте отбелязали всички страни на помещенията както и ъглите, особено тези, които не са прави. Отбележете и мястото на комина, канала и наличните контакти.  


Не се притеснявайте, че не сте специалист и че съвсем не можете да чертаете. Тази скица ще ви е нужна само за предварителните разговори с мебелните консултанти. Когато се стигне до реална поръчка, специалистите от студиото за мебели по проект ще посетят жилището и ще заснемат с точност всички размери, които са им необходими за изработка на мебелите.


Изберете материалите
Кухненският корпус най-добре направете от ламинирани плоскости. Магазините за поръчка на мебели работят основно с два вида плоскости MDF и ПДЧ и  масивна дървесина за  вратички на кухнята. MDF  с фурнир или  с фолио в най-голяма степен имитира естествената дървесина. Той обаче е по-плътен от нея, влагоустойчив и по-евтин. Разликата между MDF и ПДЧ-плоскостите е в плътността. ПДЧ-то е с по-едри частици и съответно с по-висока порьозност. Тази характеристика обаче не е важна за клиента,  важно е монтажната бригада да е съставена от професионалисти, които  правилно да изберат и конструират мебелите със съответния обков, сглобки  и крепежни  елементи. 


Разликата във външния вид между MDF и ПДЧ-плоскостите. 
За да се  използва  MDF  за направата на  кухни, той трябва да бъде  обработен  повърхностно: фурнирован и след това лакиран,  само лакиран с полиуретанова боя и  фрезован и  фолиран с PVC фолио. Кухнята от MDF с фурнир ще изглежда като че направена от скъпа дървесина с естествен дървесен фладер, заоблен кант и мек детайл по вратичките. Кухнята  от лакиран MDF /мат или гланц/  се боядисва  в цвят по каталог. При нея  разнообразието от цветове  е огромно. Тя обаче ще е с около 15 - 30% по-скъпа от ПДЧ-то. С плоскостите от ПДЧ обаче, могат да се постигнат най-разнообразни цветови комбинации  от дървесни декори и монохромни цветове. И двата материала   са практични и лесни за подръжка.  При избора на материал добре е да се знае, че ПДЧ-то не е компромис. С подходящ подбор на цветове, кантове и механизми с него могат да се изработят модерни, стилни и практични мебели на много добра цена. 


Очаквани въпроси
При посещението в специализираните магазини, консултантите ще ви зададат конкретни въпроси, с които ще се опитат да избистрят Вашата идея.
Ето най-важните, за които  добре да сте подготвени с отговорите:


1. От колко члена се състои семейството, което ще обслужва кухнята?
2. Имате ли нужда от повече място, ако например в кухнята ще готвят двама или трима души, а през това време в близост ще играят малки деца?
3. Колко често, кога и колко души се хранят в кухнята? Обичайно вие само закусвате, по мъничко похапвате или ежедневно приготвяте храна в кухнята? От какво всъщност имате нужда – от трапезарна или от сгъваема маса?
4. Какви случки още се случват във Вашата кухня – храните се, почивате, гледате телевизия, слушате музика, обичате да готвите, изършвате къщна работа, посрещате приятели?
5. Какъв да е цветът на кухнята? Цветовата гама зависи от осветлението на кухнята и от личните предпочитания. Има хора, които се успокояват със студени цветове, други предпочитат топлите и ярките, например червеното.
6. Ще ви стигне ли мястото в кухнята? Искате ли да опитате да го увеличите?7. Има ли възможност да изместите стената между кухнята и жилищната зона?
8. Колко да е голям работният плот в кухнята и от какъв тип да е? Трябва задължително да предвидите височината на работния плот. Тя е стандартна и зависи от размерите на бялата техника. Европейският стандарт е 850мм височина.
9. Каква техника използвате и каква искате да има в новата ви кухня, за да бъде тя максимално удобна и функционална? Може би имате нужда от информация за габаритите на бялата техника. Ще може ли Вашата кухня да побере всички уреди, които искате да имате?
10. Осветлението – имате ли нужда от специално или допълнително осветление и в кои точки?
11.  Какво количество продукти обикновено съхранявате в кухнята? От колко шкафа и чекмеджета ще имате нужда?
12. Опитайте се да си представите как ще организирате работното си място. Коя ще е най-удобната за вас конфигурация на мивката, печката, масата и хладилника?
13. Имате ли нужда от място за хранене на домашните любимци?
14. При поръчка на кухнята задължително нарисувайте схема на помещението с точни размери и посочени места на прозорците, вратата и комина. Ако имате ниши или нестандартни ъгли, също трябва да ги отразите на скицата. Отбележете също контактите, връзките за ВиК инсталацията.
15. Имате ли нужда от 3D визуализация, за да си представите в детайли новото обзавеждане?

+8
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари