Водни ефекти и инсталации за екстериора

Днешните технологии позволяват приспособяване на ефектни инсталации и водни съоръжения към условията на всяка градина.
01.07.2020
Екатерина Бонева
3415
градина, Водна завеса, водни инсталации, фонтан
Идеален воден ефект за семеен басейн - водата, идваща от филтрацията създава допълнителна атракция преди отново да се влее в басейна.
Източник: Акватек, www.aquatec-bg.com

Водата е източник на живот за всички живи организми на планетата. Ние, хората сме свикнали с нея и изпитваме естествена потребност да сме в близост до реки, езера, потоци и всякакви други водни площи. От векове наред човек се опитва да опитоми и овладее водната стихия и макар, че това е почти невъзможно, все пак има изпитани варианти за това как да я интегрираме в своите зелени пространства. Днешните технологии позволяват приспособяване на ефектни инсталации и водни съоръжения към условията на всяка градина.

Какви ли не определения можем да намерим за водата - огледална, падаща, струяща, обливаща, изпаряваща се, замръзваща и т.н. По такъв начин стоят нещата и с водните ефекти за градината. Тяхното разнообразие е наистина голямо, а присъствието им внася екзотичен и аристократичен привкус в екстериора. Някои предпочитат огледалните води, които придават естествен облик на градината и поглъщат отрицателните емоции. За други пък, нежното шуртене на водните стуйки е източник на животворна енергия и позитивизъм. Водната площ може да се оформи пейзажно или геометрично, за да запази огледалната си повърхност или пък да се подчини на природната си динамика. В този ред на мисли водните ефекти могат да се класифицират според състоянието на водната маса.


Една от основните водни инсталаци, които създават красива водна арка, най-примамлива при водна основа като водно огледало.     Източник: www.aquatec-bg.com

Спокойна вода
Този тип декоративни водни площи, наричани още водни огледала, имат за цел да се доближат до ефекта на езерата в природата. Особено уместно е подобна водна повърхност да се обособи в близост до атрактивен архитектурен елемент в двора или пък до някой декоративен дървесен или храстов вид, който представлява акцент в зеленото пространство. Малко езерце в градината далеч не е само приятна гледка, но и оазис в градската среда.

Динамична вода
Спокойствието никак не е присъщо за водата в природата. Благодарение на различни технологии имаме възможност да пренесем нейните характерни движения в изкуствена среда. Освен добре познатият ни ефект на подскачаща вода (различни по размер и ефект фонтани), се изпълняват и варианти, в които водата пада свободно, облива определена повърхност или има ефект на водна завеса. Подобни пейзажни решения с динамични водни ефекти са добър вариант при раздвижен терен, като по този начин водата се доближава до траекторията си в естествени условия. Трябва да отбележим, че изграждането на водни ефекти на терени с високи подпочвени води налага да се предвиди добър дренажен слой.

Тънкости при изпълнението
След като изберем подходящо място за декоративната водна инсталация е важно да помислим и за нейната сигурност. Това означава да се закрепи внимателно и здраво основата към земята, с цел да устоява на силен вятър и други природни явления. Видът на конструкцията, който трябва да се изгради зависи най-вече от формата и размера на водната площ. Важно е също така да се уверим, че устройството е в пълната си цялост и всички негови елементи са правилно и стабилно свързани един към друг. При изграждането на статични водни ефекти е от съществено значение добрата хидроизолация на дъното. Това най-често се извършва с хидроизолационно PVC фолио, което се полага върху трамбована основа. Много удобен вариант са готовите корита за полагане в предварително направен изкоп. За да бъде не само красива, но и надеждна водната инсталация е важно всички нейни компоненти да си взаимодействат помежду си.

Ето и някои примери за това как можем да инкорпорираме водата в условията на ландшафта.


Био-фонтан/водна стена, ефект, който хората лесно биха сгрешили с нещо естествено, намерено в природата.      Източник: www.aquatec-bg.com

Езера и поточета
Езерата са статични водни площи, заобиколени със зеленина и цъфтяща растителност. Създават се по изкуствен път при нисък или вдлъбнат терен. За да придобие контурът му по-разнообразен и привлекателен вид, може да се включат строви и пристани. Поточетата привличат вниманието с нежното си ромолене. Те обикновено се комбинират със скали, храсти и цветя и цветни поляни. Подходящи за изграждането им са терените с денивелация, където може да се оформят тераси.

 
Снимка 1 - Различен вид ефект, често срещан и по Аквапаркове - водната сфера е лесна за инсталация, но винаги хваща вниманието.     Снимка 2 - Този тип ефекти се намират в постоянно водно движение, въпреки че създават илюзията да са в покой. Всеки може да ги разпознае от фонтаните-сувенири, използвани за подарък.  Източник: www.aquatec-bg.com

Фонтан – акцентът на двора  
Той е не просто водна инсталация, а произведение на изкуствотото. Фонтаните могат да бъдат с разнообразна форма – кръг, правоъгълник, квадрат и се изработват от най-различни материали, като камък, бетон, бронз, мед и др. В миналото са били задължителен елемент от екстериора на дворовете, изящно декорирани с балюстради и статуи. Изграждат се на равен терен и се състоят от корито и център, който служи за източник на пръскащата вода. Важен детайл на съвременните фонтани е декоративното осветление. Окъпаните в светлина водни струи създават изключителен ефект не само на инсталацията, но и на целия екстериор.


Когато нещо елементарно се обедини с малко дизайнерска мисъл, получаваме една красива арка, която се разпръсква като летен дъжд.     Източник: www.aquatec-bg.com

Водна завеса – наслада за сетивата
Този вид съоръжение стана особено популярно напоследък. Преди всичко заради „принадената му стойност“ – чрез него планинският водопад или студеният ручей буквално сякаш естествено се настаняват в зеленото пространство на къщата, като създават усещане за нереално откъсване от градската действителност.

Фонтан – сфера
Дори и да не разполагате с голяма площ, не бива да отписвате фонтана от мечтания двор. Има и много модерни разработки, в разнообразни форми и размери, които се вписват еднакво добре в малки и големи дворове, придавайки съвременно излъчване. Сферичните водни съоръжения създават успокояваща атмосфера и не изискват сложна подготовка и инсталация. Отличават се с атрактивен и ефектен дизайн, който може да се аранжира по лична преценка.

Не бива да забравяме, че нито една водна инсталация няма да е достатъчно привлекателна без добавянето на влаголюбиви растения, различни механизми за раздвижване на водата, ефектно осветление и филтри за почистване. В самата водна площ поставете хидрофити, като лилия, ирис, лотос и др.

 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари