Какъв басейн да си изберем?

Винилов, от стъклопласт или бетон, всеки от вариантите си има предимства и недостатъци
15.05.2016
Светлана Желева
2939
Басейни, водни съоръжения, винилов басейн, басейн-стъклопласт, бетонни басейни
Всеки басейн си има своите предимства и недостатъци.
Източник: www.mhnbetonkalip.com

Виниловите басейни все по-вече се налагат в ежедневието. Много вградени съоръжения се правят от тях, наред с другите възможности като басейн от стъклопласт и басейн от бетон. В статията ще ви представим  предимства и недостатъци на трите вида материали.


Виниловите басейни
Предимства:
- Ниска начална цена – този вид полимери имат най-ниската цена спрямо стъклопласта и бетона, разнообразни са по форми и размер, няма никакви ограничения за дължина, широчина и дълбочина.
- Виниловите басейни са неабразивни, т.е гладки са на пипане, тъй като и самият материал е гладък на пипане. Той не подпомага заселването на водорасли, тъй като няма пори и потиска растежа им.


Допълнителни характеристики:
- Цена - продължителност на живота. Средно един винилов полимер ще изтрае между 7 и 15 години, а разходите по възстановяването на износения слой ще са между ............... плюс цената на водата. За да се смени, трябва да се източи всичката вода от басейна. Сякаш са  подценени гаранциите за продължителността на употреба, смятат експерти. Някои производители дават дори 20 г. гаранция.
- Използвайте басейна внимателно - кучета, деца, които лудуват неконтролирано и хвърлят разни предмети и играчки в него, могат да ви създадат проблеми. Полимерният слой е дебел само 20-30 мм, което може да се сравни с дебелината на няколко листа хартия. Малко невнимание и ще се охарчите доста.
- Този вид басейн има по-ниска стойност при препродажба. Ако продавате къща с басейн с винилов полимер,  един от първите въпроси към вас ще е колко старо е покритието. Ако е на повече от 3- 4 години, има реален шанс да ви помолят да го смените преди продажбата на къщата, или стойността на басейна ще бъде приспадната от цената.


Басейнът от стъклопласт
Предимства:
- Лесен е за поддръжката. Геловата  му повърхност е без пори и намалява количеството на използваните химикали с цел да се подържа санитарното състояние на басейна.
- Малко или почти никакви разходи по време на експлоатация. В 99% от времето няма да ви се наложи да инвестирате пари в басейна, да подменяте повърхности.
- Повърхността не е абразивна, геловото покритие също е гладко на пипане. Има вградени столчета и стъпала, което е улеснение.
- Бърза инсталация. Понеже „коритото” на басейна се прави извън басейна, то инсталацията му става бързо- средно между 3-5 седмици.


Допълнителни характеристики:
- Ограничен набор от форми и дизайни, които предлагат производителите.
- Не са по-широки от 16 фута, т.е близо 5 метра, тъй като пренасянето им е съобразено със Закона за движение по пътищата, което не позволява транспортиране на по-големи съоръжения.(това важи само за някои страни)
- По-висока първоначална цена, тъй като са солидна инвестиция струват повече от басейните от винилови полимери.
- Много производители използват различни цветни покрития и при поправка, може да се получи дисхармония в цветовете.


Бетонните басейни:
Предимства:
- Толкова голям басейн можете да си сложите, колкото искате, с размер, дълбочина, широчина и дизайн по ваш вкус. Повече гъвкавост с елементите на дизайна. Имат ефектни ръбове и настилки покрай тях, вкл. трамплини и др. Те могат да бъдат вградени в дизайна, буквално като произведение на изкуството.


Допълнителни характеристики:
- Висока цена за експлоатация и продължителност на експлоатация, тъй като трябва да се обновяват на всеки 10-20 години. Това включва промяна на повърхността и плочките на басейна, а разходите зависят от размерите му.
- Повече химикали са необходими за поддръжка на бетонните басейни, тъй като повърхността им е пореста. Така се спира растежа на различни водорасли.
- Повече разходи за цялостна поддръжка.
- По-голяма продължителност на монтиране - от 2 до 4 месеца.


 (по материали от чуждия печат)
+1
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари