ФЛОКС- феерия от багри

Омайва с нежните си багри, които варират от бяло, бледо лилаво, розово до пурпурно.
20.05.2022
Ваня Минева
2432
озеленяване, растение, флокс, flox
Източник: ZahradanicentrumHortenzie от Pixabay

Името на растението Fhlox в превод от гръцки означава „Пламък”. Познати са около 65 вида едногодишни и многогодишни растения. Произходът му е от Северна Америка и Азия. Флоксът се среща както в природата, така също и в градски условия. Омайва с нежните си багри, които варират от бяло, бледо лилаво, розово до пурпурно. Цветчетата са дребни, състоят се от пет, шест венчелистчета. При някои сортове са в съцветия на дълга дръжка, при други са на къса дръжчица едва 15см. Кореновата система е силно разклонена, като има повърхностни (3-15см.) и по-дълбоки до (20-30см.) корени. Повечето видове цъфтят рано на пролет, но се срещат и такива които цъфтят през лятото и есента.
 

Phlox Subulata.   Източник: katerinavulcova от Pixabay


Познати са от ниски стелещи се видове до високи такива. По-популярни от които са:
 - храстовидни видове (90-150см.) 
Phlox maculata, Phlox glaberrima, Phlox paniculata и др., цъфтят през лятото и началото на есента.
- средновисоки видове (40-60см) 
Phlox ovate, Phlox pilosa и др., цъфтят в края на пролетта и началото на лятото.
- пълзящи видове (15-35см)
Phlox divaricata, Phlox nivalis, Phlox stolonifera и др., цъфтят през пролетта.Комбинация от Phlox Atropurpurea и Phlox Subulata White. Източник: Ваня Минева


Непретенциозен и лесен за отглеждане е Флокса.
Харесват му добре огряти от слънцето местенца, до полусенчести. Добре се развива на богата на хумус почва, добре дренирана. Редовно се полива, като се избягва засушаването. При липса на влага и подхранване, растенията ги нападат листни въшки. При прекомерно поливане има опасност от брашнеста мана, телен червей, гол охлюв и др.
 

Размножаването става чрез семена и разделяне на коренището.
Посевът на семена се прави през януари, февруари на подготвена леха. Разчистваме снега и засяваме в добре разрохкана почва на разстояние 3-4см. Покриваме с рохкава почва, от 1-2см. дебелина. Със затоплянето на времето кълняемостта намалява. Рано напролет се появяват първите кълнове. Разсаждаме след появата на две двойки постоянни листа, в плодородна почва на 15-20см. разстояние. Разделянето на коренището е подходящо да стане есента или пролетта. Разстоянието за засаждане на ниските видове е 20-30см. и над 50см. за по-високите. Разделянето се прави на 3 - 4 години.

 


Подходящ за алпинеуми, цветни петна в композиции с листодекоративни растения, бордюри и др. При градски условия сполучливо се отглежда в сандъчета.   Източник: Ваня Минева
 

Говори се, че Флокс Сибир има лечебни свойства. Използват се листата и цветовете, като се правят отвари  за лечение на настинки, бронхити, стомашни болки, рак на матката, тумори на кожата и др. Не са извършвани официални фармакологични изследвания на растението Флокс, за това е нужно да сме предпазливи.

+2
Автор: Ваня Минева
Закони Нормативна база Коментари