Какво трябва да знаем за почивката с кемпер?

Ако вече сте взели решението да бъдете по-самостоятелни в организирането на почивките си и сте се ориентирали към закупуването на дом на колела, то Ви предстои да направите още един основен избор – кемпер или каравана да бъде той.
11.07.2022
Мила Стоянова
1229
туризъм, каравана, кемпер, обзавеждане на кемпер
Източник: www.dimbo.bg

През последните години видовете туризъм и възможностите за неговото провеждане са повече от разнообразни. Хората търсят нестандартни решения както в собствената си страна, така и навън. И най-вече свободата да се придвижват от точка до точка, заедно с всички удобства за своето пътуване. Ако вече сте взели решението да бъдете по-самостоятелни в организирането на почивките си и сте се ориентирали към закупуването на дом на колела, то Ви предстои да направите още един основен избор – кемпер или каравана да бъде той. И двете имат своите предимства и недостатъци, но разбира се  всичко зависи от вашите цели.

Какво представляват кемперите?

Кемперът е моторно превозно средство със самостоятелно задвижване и допълнителна жилищна част. Според закона това е нормален автомобил, който можеш да паркираш дори и пред дома си.  Ето защо пътуването с кемпер не е обвързано с предварително планиране и запазване на място в някой къмпинг, не сте длъжни да пренощувате само на определени за това места. Практически с кемпера може да се придвижвате свободно, така както с личния си автомобил. Маневрирането му също не е сложно. Скоростта, която развива е средно до 150 км/час, като препоръчителната за движение по пътищата е  100 км/ час. Ако сте собственици на такова превозно средство трябва да знаете, че според пътна полиция те се регистрират по общите правила и в талона на кемпера фигурира лек, товарен или специален автомобил (по категория пак лек или товарен).

Кемперите имат и своите недостатъци, разбира се. Един от тях е нивото на шум по време на път. Също така, когато моторната част приключи своя живот на експлоатация, тя не може да бъде отделена от цялостната конструкция, което означава, че с това приключва и живота на Вашия кемпер.  Обемът на превозното средство, кубатурата на двигателя и броят на конските сили предполагат по-голям разход на гориво в сравнение с икономичен автомобил, но и тук имаме различни вариации в зависимост от производството и амортизацията на мотора.

Караваната сама по себе си представлява ремарке, прикачено към теглещо моторно превозно средство. Почивката с каравана може да се случи само в обособените за целта места, което предполага предварително запазване на място и заплащане на съответната такса за престой. Тя е добро решение, ако просто сте решили да отидете до определена дестинация и да посетите околностите ѝ пеша или с велосипеди. Имайте предвид, че в чужбина има различни ограничения на скоростта за всяка една страна и населено място в нея.


Източник: www.campershop.bg

Изгодно ли е да си купим кемпер и какво да съблюдаваме?

Кемперите не са евтина инвестиция. Цените за нов кемпер започват от 60 000 евро нагоре. Заедно с това има съпътстващи разходи по обслужване на моторната част, а не рядко и на жилищното купе. Освен това, в жилищната част има и консумативи за смяна като зареждане на газовата бутилка, смяна на санитарните принадлежности за химическата тоалетна, зареждане с вода и др.

На пазара се предлагат и опции за наемане на кемпер. Цената се определя от броя на спалните места, периода на наемане и сезона, в който се наемат. В зависимост от тези показатели, за кемпер за 5 човека вие можете да платите между 230 - 270 лв./ден, като повечето компании искат и предварително оставяне на депозит. Това е един изгоден вариант, в случай че планирате да си направите международно пътуване. Имайте предвид, че кемперът трябва да бъде върнат в същото състояние, в което е бил приет. Той не е хотелски апартамент под наем, който ще бъде почистен след Вас от персонала на фирмата.


Източник: www.dimbo.bg

Какво обзавеждане има в кемпера?

Кемперите предлагат удобства близки до дома, но на малко пространство. В тях има зони за нощувка, седалки с колани за пътуване, кухненска част с котлони, мивка, хладилник и шкафове, баня и тоалетна. Кемперите имат резервоари за чиста и мръсна вода, касета за тоалетната и вход за 220 V захранване. В задната им част обикновено има голямо багажно отделение, в което може да натоварите по-обемисти и тежки неща, като храни и напитки, велосипеди, лодки и т.н. В жилищната част има още шкафове, в които удобно се подреждат дрехи и храни.

Ако сте решили да създадете нов дизайн на своя кемпер, следвайте тези 4 стъпки:

  • Направете проучване за специфичен стил. Вдъхновете се най-вече от типа почивки и туризъм, които смятате да практикувате. Много подходящи за целта са фермерски стил, рустик, скандинавски.
  • Създайте баланс в интериорните решения за автомобилното купе и жилищната част.
  • Определете конкретните си нужди по време на пътуване, за да предвидите подходящите решения в интериора на Вашия кемпер.
  • Малкото пространство се нуждае от полезни и нестандартни идеи за съхранение.


Вдъхновихте ли се вече за избора на Вашата къща на колела? С кемпера можете да осъществите почивката си практически навсякъде. За още идеи разгледайте и останалите ни статии за кемпери и каравани.

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари