Какво трябва да знаем за хавлиените изделия

Качествените хавлиени кърпи и халати, които лесно попиват влагата от тялото и оставят нежно усещане за мекота са необходимост във всеки дом.
11.01.2016
Румяна Бонева
4833
интериор, текстил, интериорен текстил, хавлиени кърпи, памук
Луксозна хавлиена кърпа модел "VANNA"- 30% памук и 70% бамбук
Източник: www.hometex.bg

Колко приятно е да започнем или завършим деня си с освежаващ душ и мигове след това да се обгърнем в мекия допир и приятния аромат на хавлиеният халат. Качествените хавлиени кърпи и халати, които лесно попиват влагата от тялото и оставят нежно усещане за мекота са необходимост във всеки дом. 


В предлагания богат асортимент обаче лесно ще забележим, че хавлиените изделия се различават по отношение на мекота, плътност, размери и материи. Както е добре известно тези продукти съвсем не са евтини. С оглед на това закупуването им представлява дълготрайна инвестиция и трябва да се обмисли добре за да си спестим евентуално разочарование впоследствие.

Съществуват няколко критерии, съобразно които ще придобием представа как да изберем качествени хавлиени кърпи за баня:


Хавлиени кърпи, модел 3 - 100% памук, размери 30/50 см,50/90 см,70/140 см      Източник: www.hometex.bg

Текстилната материя
Кърпите и халатите се произвеждат от памук, микропамук и бамбук.
Добре е при избора си да се спрем на продукти, които съдържат 100% от горепосочените материи или тяхно процентно съотношение. Наличието на синтетични примеси в тъканите понижава попиваемостта на кърпите. Това важи особено за хора с чуствителна кожа или свръхчувствителност към определени материи. 


Памучната материя възпрепятства задържането на влага в тъканта и е естествено антибактериално средство. С изключителна мекота се характеризират хавлиените изделия от микропамук, египетски и егейски памук. Притежават много добър попивателен ефект и са пухкави и нежни на допир.

 Халат модел"VANNA" от категория - халати за баня ЛУКС и хавлиени кърпи Дюс 100% памук     Източник: www.hometex.bg

Хавлиените кърпи от бамбук превъзхождат обикновените памучни по отношение на мекота и попиваемост. Отличните характеристики на бамбука се допълват и от елегантния лъскав вид на материята. Бамбуковите кърпи задържат много по-малко количество влага в тъканта и изсъхват бързо. Поради това са подходящи за места, където често се нуждаем от подсушаване на ръцете и тялото. Използването на бамбукова хавлиена кърпа доставя усещане за неповторима мекота от фината и прецизна изработка и обемните релефни десени. Бамбуковите халати предлагат по-плътна и мека материя в сравнение с тази на памучните халати. Попиват изключително лесно и не задържат влагата, като успяват и да изсъхнат бързо. Много подходящи са за хора, които обичат често да взимат душ. Бамбуковите нишки предполагат дълъг период на екплоатация и не задържат аромати и мръсотия. Цветовете, бродериите и декоративните украси също са доста по-различни от тези на памучните халати.


Хавлиени кърпи "Елеганс" 100% памук     Източник: www.hometex.bg

Плътността на кърпите
За съжаление, голяма част от производителите не поставят информация за плътността на изделието върху етикета, или с други думи какъв е грамажа на кърпата. Плътността се обозначава в грамове на квадратен метър. Ако грамажът е по-малък от 300гр. не е препоръчително да използваме подобни кърпи в банята. Плътността на хавлиените халати за баня варира от 400 до 500 гр./м2, като не е добра идея да избираме много тежки и дебели халати. Това ще затрудни изсъхването и поддръжката им след баня. Хавлиените изделия от египетски памук притежават плътност около 600гр., а тези от егейски памук - 700гр. Плътността на бамбуковите кърпи е близка до тези стойности и варира около 650гр.


Технология на производство
Методите на производство също са от значение за високото качество на хавлиените кърпи и халати.
Усукването на нишката, както и това дали конецът е единичен или двоен са важни критерии що се касае до мекотата и плътността. Когато нишката е двойно преплетена, усещането при допир е неописуемо приятно.
Друг производствен метод, познат като хидропамук представлява разчепкване на крайщата на памучната нишка. По този начин хавлиената кърпа става още по – мека и попивателна. Много от висококачествените памучни хавлиени изделия са произведени по тази технология.
Технологията Майкробан предпазва тъканта от образуването на плесен и гъбички. Тази технология е от особено значение в случай че държим халатите в банята, където е влажно и благоприятно за появата и развитието на подобни микроорганизми.


Какъв размер да изберем
Най-често размерите на хавлиените кърпи за баня варират между 70х140см или 100х150см. При различните производители тези размери може леко да варират, например 70х130см. Кърпи с размери в диапазона от 30х30см до 50х80см са подходящи за ръце и за лице. Подходящо е кърпи от 50х50см да се употребяват за крака. Кърпата за глава не трябва да е с дължина по-малка от 100см, за да можем спокойно да я обвием около главата си. За ръце, лице и тяло универсално може да се използва кърпа с размери 70х140см, а кърпите за тяло стандартно се произвеждат в размер 100х150см.

 
Халат Bambo - 70% бамбук, 30% памук и луксозни халати и хавлиени кърпи от серия Spiral      Източник: www.hometex.bg

Цветовата гама
Какъв цвят ще изберем да бъдат хавлиените кърпи и халати е въпрос преди всичко на собствения ни вкус или модна насоченост. Често съобразяваме цвета на кърпите с тези на банята като цяло, така че приятно да допълват и освежават гледката. Добре е все пак да се спрем на изделия, чийто оцветители няма или има малка вероятност да предизвикат кожни реакции. За предпочитане е да изберем бяло или екрю поради факта, че това са естествените багри на памука и тогава вероятността за алергична реакция е минимална. Ако предпочитаме по-весели цветове, но някой от членовете на семейството е предразположен към кожни реакции, е редно да потърсим информация на етикета за естеството на обагрителите или да се консултираме по отношение на това с фабриката производител. 


Как да се грижим за хавлиените кърпи
Хавлиените кърпи лесно губят много от качествата си, ако не се изпрират и сушат правилно. Усещането да се докоснем до мека, добре ухаеща кърпа след баня е несравнимо. А и в случай, че сме похарчили доста при тази инвестиция, не бихме се почувствали добре, ако трябва да правим това отново. Ето защо правилният подход е да предприемем някои стъпки за да запазим и дори увеличим първоначалните им качествата.


Хавлиена кърпа модел 3 - 100% памук     Източник: www.hometex.bg

Пране – подходящата температура за изпиране на кърпите не трябва да надвишава 60 градуса. Използването на качествен перилен препарат също е от голямо значение. Кърпите могат да се втвърдят с времето ако постоянно се отлага мръсотия или има остатъци от препарат по тях. Добре е да изберем пълна програма за пране с достатъчно голям цикъл на плакнене за да сме сигурни, че кърпите ще се изплакнат обилно. Не трябва да ги оставяме мокри в пералнята, коша за пране или дори в сушилнята, тъй като във влакната могат да се развият бактерии, плесен или да се образува неприятна миризма. При тези случаи се налага повторно изпиране. 


Предпазване от бактерии – влажната среда в банята е изключително подходяща за образуването на микроорганизми в хавлиените халати, кърпите за ръце и лице. При повторно използване, веднъж развилите се бактерии в тъканта се предават по тялото и е възможно да причинят инфекции. Поради това е важно кърпите да се перат веднъж или два пъти седмично, а в случай че много се намокрят веднага да се подменят. Кърпите за ръце трябва да се сменят всеки ден, а кърпите за баня задължително да се ползват само от един човек. 


Сушене – за да се запази мекотата и свежестта на кърпата, сушенето също е един от важните аспекти. Най-добре е хавлиените кърпи да се сушат на открито. Сушенето в затворени помещения увеличава влагата и неминуемо води до появата на спори и плесени, а тези условия могат да причинят астма или други алергии и заболявания. В случай че използваме сушилня не трябва използваме омекотител, тъй като това допълнително ще запуши влакната на кърпите и ще възпрепятства въздухопоглъщането. Друг добър съвет е веднага след използване да изтупаме няколко пъти кърпата и да я окачим леко разпъната за да може да изсъхне по-бързо.  


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари