Какво трябва да знаем при избор на осветление

При избора на осветление от основно значение е видът на източника на светлина.
15.07.2013
арх. Ралица Иванова, Интериорен дизайнер
888
интериор, осветление, лампи, светодиодно осветлен, халогенни лампи
Тук светлината подчертава текстурата на материалите и засилва екзотичното въздействие на интериора
Източник: https://www.ofdesign.net/

Светлината днес може да се счита за строителен материал защото пространството вече не е само формата и цвета на стените, които го определят, но и проникващата светлината, начинът, по който се разпространява и връзките, които създава или руши между отделните обекти.


Всички типове светлинни източници имат индивидуален ефект. Разбирайки базисните различия между тях, можете да планирате светлината за различните помещения, да я напластявате и контролирате, за да създадете дълбочина, текстура и атмосфера.


Избор на осветление
При избора на осветление от основно значение е видът на източника на светлина. Светлината идва или директно от самия източник или е отразена от осветен обект или повърхност. Цветовете на едно пространство оказват въздействие върху цвета на светлината, но и отенъкът на светлината взаимодейства с цветовете на повърхностите. Те могат хроматично да избледнеят или да изпъкнат в зависимост от доминантния цвят на светлината. Различните източници на светлината водят до различни цветни ефекти. 


Цветност на излъчването
Цветността на излъчването на Лампите с нажежаема жичка зависи от температурата на нагревателното тяло (спирала). Голям недостатък на тези лампи е голямото различие от дневната светлина. Колбите могат да бъдат сферични, гъбовидни, цилиндрични, свещеобразни, а самото стъкло - прозрачно, матирано или опализирано. Общото за всички лампи с нагреваема жичка е, че червеният, оранжевият и жълтият цвят увеличават своята интензивност, а синият започва да сивее.


Лампите с халогенен цикъл са газонапълнени нажежаеми лампи с халогенни добавки. Те имат по-малки размери спрямо обикновените с нажежаема спирала, голяма продължителност на светене, голяма механична здравина и термоустойчивост. Високата цветна температура 3200К, обуславя тяхното добро цветопредаване. Поради пропускането на ултравиолетово лъчение не е желателно да се използват в близост до светлочувствителни материали. Подходящи са за места, където е необходима много светлина като фасадно и градинско осветление. Вече са разработени нови метал-халогенни крушки, които позволяват димиране и могат да задоволят нуждите на жилищния интериор.


Луминесцентни – те са тръбни газоразрядни лампи с ниско налягане на живачните пари. Имат добър спектър и не оказват заслепяващо действие. Характеризират се чрез цветната си температура.
 
Разновидностите са:


 • ДС – дневна светлина (6300-6800)К,
 • СБС – студено-бяла светлина с цветна температура (4300-4700)К,
 • БС – бяла светлина (3500-4200)К,
 • ТБС – топло-бяла светлина (3100-3400)К,
 • ТТС – топъл тон светлина (2700-3000)К.

 


Лампите с дневна светлина са подходящи за места, където има повишени изисквания към цветопредаването – бояджийски цехове, художествени ателиета, изложбени зали и пр. При особено високи изисквания се използват лампи с дневна светлина с коригирано цветопредаване – „лампи с дневна светлина делукс“. Когато трябва да се осветят работни или търговски помещения, при които се използва едновременно естествено и изкуствено осветление се използват лампи със студено-бяла светлина. Лампите с бяла светлина имат най-широко разпространение, тъй като имат най-висок светлинен добив и задоволително цветопредаване. Намират място във всички видове работни и административни помещения, монтажни цехове и пр. Подходящи за жилищни помещения са лампите с топло-бяла светлина. С цветните луминесценти лампи могат да се получат разнообразни светлинни ефекти за рекламни и декоративни цели при осветяване на витрини, ресторанти, барове, дискотеки и пр. 


Светодиодът е полупроводников елемент съдържащ един или няколко кристала, излъчващи светлина. Разположени са в корпус с леща, която разпределя светлинния поток. От броя на кристалите зависи и мощността на диода. Обикновено диодите с един кристал достигат максимална мощност от 3W. Светодиодите са най-динамично развиващите се съвременни източници на светлина.

Основните им предимства са:


 • дълъг живот (над 50000 часа при поддържане на оптимална температура на работа),
 • безшумни са,
 • малки размери,
 • разнообразие от цветове,
 • използват 60% по-малко енергия,
 • не отделят топлина при работа,
 • могат да се рециклират,
 • имат ниско работно непрежение.


Те дават възможности за нови светлинни схеми. Линейните светодиодни ленти революционизираха дизайна на мебели. Подобно на луминесцентните източници позволяват димиране. Вече съществуват и варианти, при които цвета на светлината може да се променя при димиране.


В съвременното жилище пространството се разделя на функционални зони. Всяка зона е се оформя архитектурно според ролята, която изпълнява. Съществуващата практика в отделните помещения да се извежда по един централен излаз на тавана не може да задоволи горните изисквания. Необходимо е във всяка зона да се позицинират осветителните тела, които да я подчертаят и осигурят достатъчна осветеност. От друга страна динамиката на осветлението се постига когато имаме възможност за светлинно нюансиране чрез включване на различни осветителни тела, които задават различен характер на интериора.


Когато е необходимо да имаме равномерно осветление като се използват осветителни тела с индиректно или полуиндиректно насочване на светлинния поток. Те могат да бъдат разположени и линейно в ниши по периферията на тавана. В този случай удачно е използването на луминесценти тръби с топъл тон. Когато залагаме на индиректно осветление трябва да се обърне внимание на отражателността на тавана и стените, която може да варира от 5-12% и на грапавините по тях. Малкият ъгъл на падане на светлинния поток визуално уголемява грапавините. Общото осветление може да се реализира с плафониери, полилей и др.


Сянката e също толкова важна колкото и светлина за въздействието на интериора. Стая, в която отсъства сянка може да изглежда преосветена и с липсваща текстура. 


Светлината играе важна роля интериора. Променяйки осветлението ние трансформираме пространството и дори най-простата схема може да изглежда изненадващо драматична. Добре позиционираното осветление извежда идеята на проектанта.

Автор: арх. Ралица Иванова, Интериорен дизайнер
Закони Нормативна база Коментари