Какво трябва да знаем преди ремонта на банята?

Ако банята се нуждае от ремонт, има някои основни характеристики, които трябва да вземете предвид.
14.05.2013
Мая Янева
1359
интериор, баня, вана, душ зона, ремонт баня
Ефективният дизайн на банята трябва да отговаря на всички ваши потребности
Източник: интернет

Ефективният дизайн на банята трябва да отговаря на всички ваши потребности – физически и духовни. Ако банята се нуждае от ремонт, има някои основни характеристики, които трябва да вземете предвид.


Елегантна арматура и керамика.
Мивката върху пиедестал или полупиедестал е доста по-елегантно решение и е по-подходящо за малки пространства от мивка, вградена в шкаф. Класическите вани с крачета са истински скулптури в банята. Дори разположени до шкаф, простите и елегантни линии имат естествена красота и могат да съперничат и дори да надминават и най-модерните акрилни варианти. 


Ваната.
Ако е възможно, преди да купите ваната, седнете в нея, за да я видите как ще се чувствате. По-голямата вана не винаги е по-удобна. Дължината от 1.50 м е оптимална за повечето хора. С този размер вана ще имате добра опора и ще се чувствате достатъчно сигурни, без да се носите из нея, когато я напълните. Обърнете внимание на ъгъла на гърба, както и на опората за врата. Ако няма достатъчно място в банята ви, но държите да имате вана, изберете малка, но по-дълбока. 


Изберете трайна настилка. Керамика, мрамор или естествен камък са чудесна, трайна и водоустойчива настилка за баня. Подово отопление ще направи тези твърди настилки топли и приятни при стъпване. С добре импрегнирано дърво може да си осигурите  топла естествена настилка.  


Поставете стилно огледало.
Едно огледало с красива рамка над мивката е много по-привлекателно отколкото множество огледални повърхности. Съчетайте го с допълнително странично огледало за грим, чието рамо може да се огъва и променя. 


Използвайте правилно пространството.
Дайте предимство на шкафове, които са високи, но заемат минимално пространство от пода. Така ще си осигурите място за съхранение във височина, но няма да заемате подовото пространство. 


Душ зоната
Изградете отворена душ зона, която да няма врата или завеса. Така отвореното пространство ще създава илюзия за обем. Модерните душове могат да се монтират и насочат така, че да не пръска вода извън зоната. 


Осветлението.
В проекта трябва да предвидите осветление, което да е функционално. Добрата светлина е зъдължителна. Комбинирайте халогенна светлина с аплици на стените до огледалото, за да няма сенки по стените. Използвайте димери. 


Тоалетната чиния
Изберете качествена тоалетна. Когато купувате тоалетна, не е нужно да похарчите състояние, но недейте и да пестите. Тоалетните с удължено тяло и седалка са доста по-удобни. 


Обзавеждането
Накрая добавете и лукс в обзавеждането. Ако имате повече пространство, осигурете място за сядане след или преди вана – луксозен стол или римско легло. То трябва да е разположено в близост до огледалото и да може да се ползва за релакс и гримиране. Ако сте от щастливците, които наистина имат големи бани, може да добавите камина или телевизор. А за максимум комфорт, добавете текстил в подходящ цвят съобразен с вашия вкус и с останалото обзавеждане на банята.

+15
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари