Топло одеяло за Коледа

Когато навън дърво и камък се пукат от студ, няма как да забравите за топлото Коледно одеяло. Какво по-голямо удоволствие от това да се сгушите в меката прегръдка с чаша ароматно кафе?
14.12.2017
Румяна Бонева
11188
интериор, текстил, интериорен текстил, одеало
Сами избирате - топли или студени цветове
Източник: www.heavy.com

Коледната декорация вече озарява домовете. Елхата грее в цялата си прелест, цветни лампички празнично блещукат около прозорците, ароматни свещи изпълват въздуха с опияняващ мисир. Погрижили сте се да внесете Коледния дух навсякъде в дома си – декорирали сте камината, извадили сте празничните сервизи за хранене, подменили сте дори домашния текстил. И когато навън дърво и камък се пукат от студ, няма как да забравите за топлото Коледно одеяло. Какво по-голямо удоволствие от това да се сгушите в меката прегръдка с чаша ароматно кафе?

Одялото е неизменна част от празничния декор. Не само, че топли в студените дни и нощи, но и очарователно допълва интериора. Дори и да го хвърлите небрежно върху любимото кресло, пак изглежда красиво. Освен всичко това, одеялото е подходящ подарък за любимия човек или всеки друг член от семейството, когото искате да зарадвате.

Топлината се дължи на материите
Одеялата изработени от естествена вълна задържат максимално топлината и то без да запарват. Най-мекички и топли са одеялата от камилска вълна, която се отличава с голямата си здравина и ниско тегло. Благодарение на кухините в структурата на косъма, камилската вълна притежава прекрасни изолиращи свойства. Смята се, че одеялата изработени от този материал въздействат положително на човешката психика и спомагат за здрав и спокоен сън.

Ако имате одеяло от кашмир, сигурно за нищо на света не бихте се разделили с него. Кашмирът е рядка материя, която се добива ръчно от определен вид кози. Влакната са изключително фини и тънки, а усещането на подир е сякаш докосвате коприна. Въпреки ефирната си структура, изработките от кашмир осигуряват завидна топлина и комфорт когато четете любимата си книга или сладко подремвате на дивана.

Плетените одеяла топлят много и освен това внасят неповторим уют в интериора. Използваните прежди също са много важни. Плетивата от мохер и акрилна прежда се характеризират с голяма топлина и мекота. Мохерната прежда се произвежда от вълната на ангорски кози и се отличава със своята сила, еластичност и седефен блясък. Има отлични изолационни свойства и абсорбира влагата. Изключително податлива е на багрене и определено се причислява към преждите от висок клас. Също толкова ефектни са и одеялата изплетени от мъхеста прежда или букле. Дори и съвсем семпла изработка в най-обикновена плетка впечатлява с декоративното си излъчване.
Много актуални в момента са плетените одеяла от гигантска прежда, които се плетат не на игли, а буквално на ръце. Плетивата придават чар и омекотяват интериора и внасят домашен уют дори и в минималистичния дизайн.


Одеялата от гигантска прежда са хит     Източник: www.smi2.mirtesen.ru

Поларените одеяла са много меки и изключително леки. Лесни са за поддръжка и са податливи на багрене. Имат антиалергични свойства, не задържат прах и микроорганизми. Едно от техните предимства е, че съхнат много бързо. Поларът е създаден като алтернатива на естествената вълна. Състои се от полиестерни и синтетични влакна, поглъща по-малко вода и е перфектно дишаща материя. Притежава уникалната способност да запазва топлината, дори и когато е намокрена. 


Одеялата от микрофибър се отличават с неповторима мекота и буквално „дишат“. Те са много меки на допир, осигуряват приятна топлина и не предизвикват алергии. Поддръжката им също е много лесна, тъй като са подходящи за пране в домашни условия. Такова одеялце може да се използва като завивка или като покривало за легло. 


Можете да ги откриете в разнообразни размери – 160 х 220 см., 150 х 200 см. или 130 х 170 см. всичко зависи от това дали одеялото ще се използва от един човек. Ако искате просто да се отпуснете в креслото с чаша чай и по-малко по рамери одеялце ще свърши страхотна работа. Ръчно плетените одеяла също се предлагат в стандартни размери по избор. За повече ефект може да комбинирате одеялото с декоративни възглавнички в същия или подобен десен.

Цветовете създават настроение
Коледното одеалце внася празнично настроение не само с притната си мекота, но и с цветовете си. Известно е, че всеки цвят извълчва определена енергия и генерира характерен емоционален заряд у самите нас. Все пак всичко е въпрос на предпочитания и най-вече хармония с избрания интериорен стил. Ако тепърва Ви предстои да си закупувате одеяло с коледна тематика, добре е да съобразите цветове с тези от празничната украса. Топлите цветове – червено, жълто, кафяво, оранжево привличат вниманието и създават усещане за топлота и уют. В контраст с тях, зеленото, синьото и лилавото се определят като студени и внушават чувство за спокойствие и прохлада.

Не забравяйте, че ярките цветове носят Коледното настроение, затова и Коледните одеяла рядко са едноцветни. Червено одеялце с малки бели снежинки ще бъде перфектно допълнение към традиционната празнична декорация. Изборът на десени е огромен – шейната с елени на Дядо Коледа, приказната елха, Коледните звезди, греещите свещи... Геометричните фигури също са много актуални. Добре е да ограничите одеялата до едно във всяка стая, с цел да не се натоварва интериора. Но ако изберете едноцветни, винаги може да хвърлите върху леглото още едно за разкош.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари