Чиста работа със системата Porotherm Profi Dryfix Extra

Какво може да спечелите с последната иновация на системата Porotherm Profi Dryfix Extra?
21.10.2020
Винербергер ЕООД
2457
тухли, porotherm, зидове, Porotherm Profi Dryfix Ex, Dryfix Extra
Еволюция на тухлите.
Източник: © Wienerberger EOOD

Развитието на тухлите не спира и те еволюират непрестанно. Днес тухлите, използвани традиционно в строителството са голямоформатни, с вертикална перфорация и с доста точна геометрия, улесняваща работата и откъм време и откъм експертиза. Еволюцията е не само в тухлите, но и в разтворите за зидане. Отскоро може да се замени традиционния зидарски разтвор с нова система наречена Porotherm Profi Dryfix. При нея зидарският разтвор отпада като метод на слепване и се замества от специално разработена полиуретаново лепило (Dryfix Extra), което в комбинация с перфектно калибрирани шлайфани тухли на Винербергер осигурява множество предимства, които ще променят представите ни за начина на изграждане на зидани стени.


10-те  основни предимства!

1.Зидария с висока степен на точност

След изпичане тухлите Porotherm от серията Profi преминават през допълнителна обработка – хоризонталните им страни се изглаждат чрез компютърно калибрирано шлайфане, придаващо им изключителна точност в рамките под половин милиметър. По тази причина този вид тухли се наричат „шлайфани”. Те са толкова гладки, че при зидане с тях се постига перфектната плътност на зида, а също така и изключителна бързина на зидане. Здравата връзка между тухлите се осигурява от специално разработеното от Винербергер полиуретаново лепило Dryfix Extra – предназначено за слепване на керамични повърхности.


Висока точност на тухлата
© Wienerberger Österreich


Съставът на лепилото Dryfix Extra го прави максимално здраво и издръжливо във времето, като замества познатите зидарски разтвори, необходимите за тях инструменти и свързаните с тях неудобства. Лепилото Porotherm Dryfix Extra е тествано в независими лаборатории, като успешно е издържало изпитанията за устойчивост на материала, пожароустойчивост, механична якост и здравна безопасност.

2.Много висока устойчивост

Лепилото Dryfix Extra притежава изключително голяма свързващата способност (здравина), доказано от направените тестове. При стена, изпълнена с него, която е принудително разрушена, се наблюдават разрушения по тухлите, но не и при зоните на слепване между тях. Доказано е, че тухли Porotherm имат якост на натиск много над изискванията за ограждаща зидария - 7,5 – 10 N/mm², като така осигуряват много висока устойчивост на стената.
 Здравина на Porotherm Profi Drifix Extra
© Wienerberger Romania

 

3.По-бързо зидане и лесна обработка
С тази система се работи много бързо и значително по-лесно в сравнение с конвенционално използваните системи със стандартен зидарски разтвор, поради краткото време на достигане на необходимата слепваща якост на полиуретановото лепило Dryfix Extra (около 10 мин.)
Изключително точните размери на Profi тухлите, прави времето за поставянето на всеки един блок много кратко. Реално след подравняването на първия ред след това всеки следващ ред е нивелиран. Времето за изграждане на част зидарии може да бъде намалено до 2 пъти, особено в период на и максимално оптимизирани бюджети, и да спести значителни разходи за неустойки от закъснения. Плюсът тук за строителните фирми е в по-бързото зидане и по-големият обем отметната работа, която на годишна база генерира повишена печелба за компанията. По-бързото зидане е в полза и на строителните работници, на които обичайно се заплаща на квадратен метър готов зид.


Готова стена с Porotherm Profi
© Wienerberger s.r.o.


4.Необходимост от много по-малък набор от инструменти
Подемна техника, миксери, лопати, кофи и мистрии… всичко това остава в миналото. В изготвянето на бюджета на една сграда те се калкулират по подразбиране и доскоро на никого не му беше минавал през ума, че тези разходи могат да бъдат изцяло зачеркнати. 

Решението е едно: тухли, но не какви да е, а Porotherm Profi, няколко флакона лепило Dryfix Extra и метален пистолет за полиуретаново лепило с висока резба.


Система Porotherm Profi с пистолет
   и полиуретаново лепило Dryfix Extra.
© Wienerberger Romania

 

5.По-малък обем => по-икономично
За да стигнем до това твърдение е вложено много ноу-хау, но като цяло те се свеждат до доста лесни калкулации:

Полиуретановото лепило Porotherm Dryfix Extra се доставя в комплект с тухлите. За един камион с тухли с дебелина 25 см са необходими 26 флакона Dryfix Extra или малко над две кашончета в сравнение с 78 торби сух разтвор, равняващи се на 2,2 палети и с тегло на палет на 1400 кг. Един камион лепило Dryfix Extra може да замени 100 камиона с хоросан!
 


Строители обсъждат строеж
© Uwe Strasser

 

Не трябва да се пренебрегва фактът и от олекотяването на постоянния товар, с което би се натоварила конструкцията, ако трябваше да се положи всичкият този зидарски разтвор по стените. Например за изграждането на една еднофамилна къща са необходими 14 000 литра готов зидарски разтвор или цели 17 палета сух разтвор. Само 202 флакона (17 кашончета) лепило Porotherm Dryfix Extra ще бъдат използвани за същата тази къща.

6.Без обектови отпадъци
При работата със стандартен зидарски разтвор се стига и до обектови фири, напр. останал неизползван зидарски разтвор в края на деня или при необходимост от прекъсване на работа. Освен, че се търпят загуби за самия материал, това води и до допълнителни разходи за депонирането на отпадъка, както и е налице и негативен екологичен отпечатък върху околната среда.

След работата с Dryfix Extra лепилото, просто се почиства пистолета със специален флакон-чистител на ацетонова основа.Porotherm Profi Dryfix Extra - без обектови отпадъци
© Wienerberger d.o.o.

 

7.Без мокри процеси = по-дълъг сезон = по-бързо нанасяне
При използването на зидарски разтвор се използва вода за разтварянето на строителната суха смес, т.н. "направна вода". Това води след себе си редица неудобства, които са свързани със свойството на водата да замръзва при минусови температури. На първо място ограничава времевия прозорец (сезона), в който можем да използваме зидарски разтвор като метод за полагане на зидарии - затова нормите забраняват да се изпълнява зидарски работа при температури по-ниски от +5оС.


Porotherm Profi Dryfix Extra - Система без мокри процеси
© OOO “Wienerberger Kirpich”


С лепилото Dryfix Extra зидането може да продължи и през зимата. С него може да се работи при температури до -5°C, което за България води до 2 месеца по-дълъг сезон или практически непрекъсната строителна година. Новата система на Wienerberger елиминира използването на вода в процеса на зидане, което е и причината за удължения строителен сезон.

8.Чиста строителна площадка
В България терминът „чиста площадка“ е далеч от стандартите към които се стремим, но се знае, че това вече е норма за строителите, които искат да градят европейски имидж. С използването на  системата Profi Dryfix Extra почистването на  строителната площадка след края на работния ден не стои на дневен ред.


С тази система не се създава отпадък и не е нужно да се чисти след майстора. По този начин се спестяват пари за труда на този, който би трябвало да почисти, а и спестява се за транспорт и депониране на отпадъците.


Чиста строителна площадка
© Wienerberger Österreich


 

9.Оптически красиво и изчистено изпълнение
За зидането със зидарски разтвор се иска майсторска ръка. Отстрани погледнато зидането на стени изглежда лесно, но изисква много опит и придобит усет, така че да няма изпонацапани стени, несъразмерни фуги. Майсторите с опит и набито око умеят да преценят оптималната консистенция на разтвора, така че да няма преразход на материал.

 

Постигането на красива и чиста зидария, използвайки Profi Dryfix Extra не изисква толкова много усилия.


Porotherm Profi Dryfix Extra - Чиста работа
© Wienerberger EOOD


10. Модулно съвместими
Системите Profi Dryfix Extra предлагат модели и от двете дебелини, които най- често се използват за строителство в България за  изграждането на стени – за външни с 25 см дебелина на зида и 12 см за вътрешни преградни – Porotherm 25 N+F Profi и Porotherm 12 N+F Profi. По-голямата височина на блоковете от 249 мм, заедно с около милиметър лепило, осигуряват модулността от 25 см във височина. Това улеснява майсторите при  „срещането“ на два перпендикулярно съседни зида, когато те не "завършват" при колона, а и така лесно могат да се „водят“ и „превързват“. В допълнение могат да се комбинират и с тухлите от същия Profi тип - Porotherm 38 W.i Plan.


Porotherm Profi Dryfix Extra - модулна съвместимост
© Wienerberger s.r.o.

 

С тези десет основни предимства, макар че реално са доста повече, изводът е само един - тухлите Porotherm Profi се превръщат в синоним на лесна логистика, бърза и чиста зидария и икономически изгодна система за зидария за всеки сезон. С една дума – Чиста работа!

 

Закони Нормативна база Коментари