Бързо, евтино, топло...

Двуетажната къща е изградена изцяло с дървена конструкция.
15.11.2005
Явор-ИД АД
1488
къща, топлоизолация, дървена конструкция, екологично чист, шумоизолация
Източник: Явор-ИД АД

Двуетажната къща е изградена изцяло с дървена конструкция. Стенните елементи са от отделни модули тип “сандвич”, изработени в заводски условия от носеща  дървена рамка, от двете страни затворена с гипсофазерни плоскости и запълнена с изолационна вата.Междуетажната плоча се изгражда като гредоред от двойно
Т-обрзани греди 2Т20. Таванът на първия етаж е от гипсофазерни плочи, а подът на втория етаж с дюшеме. Между гредореда се запълва с изолационна вата за топло- и шумоизолация.Таванът на втория етаж е изграден от таванни панели, подобни на стените, а покривната конструкция е комплектована от ферми, столици и ребра. Покривът се обшива  с дъсчена обшивка и върху нея се полага хидроизолационно фолио и летви за керемиди. Водосточната система е от пластмасови тръби в цвят бежов.

Цялата къща се изгражда върху ивични основи, които следват разпределението на първия етаж и 10 см бетонова плоча върху тях, леко армирана. Дълбочината на ивичните фундаменти зависи от характеристиката на терена.

Конструкцията на къщата е разчетена по земетръсните норми за Р. България. За скрепителни материали се ползват планки, болтове, винтове за дърво, гвоздеи и метални скоби.

Цялата дървена конструкция е облечена с изолационна вата и гипсофазерни плочи, които са практически негорими.На първия етаж са разположени дневна и кухня с трапезария, обединени в общо пространство с портален отвор. От входната врата, коридор осъществява връзка между отделните помещения - санитарн възел, мокро помещение  за перално и склад.На втория етаж има три спални помещения с общ санитарен възел с баня и две тераси. Общата разгъната застроена площ е 130 м2, от които на първи етаж 70 м2 и втори етаж 60 м2.

Отвън къщата допълнително е санирана с 4 см изолационна вата, затворена с гипсофазерни плочи и измазана с минерална мазилка. Така общата дебелина на външните стени е 15 см, с което се достигат много добри топлотехнически характеристики на сградата. Къщата е комплектована с евродограма тип “стъклопакет”, изработена по немска технология и стандарт с  немски обков. Вратите са изработени от формовани MDF платна. Лаковете, които са използвани за дограмата са на фирма “Sikkens”.

Като  цяло къщата е икономична в енергийно отношение и е изцяло изпълнена с екологично чисти материали.

Автор: Явор-ИД АД
Закони Нормативна база Коментари