Земна топлина

Да оживее глината в ръцете ти, да ѝ дариш душа, красива форма.
15.03.2006
Даниела Житарска
917
глинени съдове, грънчарство, красива форма
Едно ателие... двама автори.
Източник: Елена Желязкова, Светослав Желязков
Елена Желязкова е родена през 1969 г. Завършва Средното художествено училище в Троян през 1988 г. Участва в редица общохудожествени изложби. През 1995 г. завършва Националната художествена академия. По покана на общинскит градски съвет на гр. Брезник със Светослав правят съвместна изложба.

Светослав Желязков е роден през 1961 г. Завършва Техникум по керамика и стъкло в София. Работил е в ТПК “Народно творчество” като майстор-моделиер. Носител на “Златен медал” и “Златни ръце” на Пловдивския панаир през 1986 г. През 1991 г. става член на Задругата на старите майстори. През периода 1994-1996 г. работи като асистент в НХА.
Да оживее глината в ръцете ти, да ѝ дариш душа, красива форма. Ако това не е предизвикателство, което да осмисли живота ти  и страстно убежище, в което талантът, трудът и културата препускат в лиричен танц.

Едно ателие... двама автори. Може би за много художници това е невъзможно, но за Светльо и Елена съвместното им съжителство и работа се е превърнало в ползотворен творчески път. Глинени форми излизат изпод таланталивите им ръце, твърде млади, но с богат професионален опит, те до съвършенство вла-деят материята и техниката на работа.
Източване на грънчарското колело, отливане в гипсови калъпи, главиране с керамични глазури и изпичане. За това са необходими много знание, силни ръце (за източване на големите обеми, което много малко грънчари умеят), много майсторлък и любов.
Старите майстори и богатото историческо наследство по нашите земи са техните учители, а интелигентността  и съвременното им виждане изграждат красиви форми с нов поглед към най-древното изкуство в културната история на човечеството.


 

Кашпи, вази, чинии, свещници, чаши, купи, фигури, пана... Преплетени с романтика флорални мотиви, изграждат релеф и рисунка, цветни пластични и естетични форми се допълват.

Това, което предизвиква възхищение, е усещането за живот във всяка тяхна керамика. Елена и Светослав напускат големия град и се преселват в красивото селце Рударци в полите на Витоша. Близо до природата, от която черпят сили. Много любов и спокойствие има в дома им, четири деца озаряват с усмивки лицата им, а изкуството е тяхното духовно убежище.
Няма начин усещането им за живота да не се пренесе и в творбите им. Във времето на стрес, машини и високи технологии, когато всички се въртят в студената центрофуга на материализма, Елена и Светослав откриват истински извор на енергия - любовта, семейството, природата. Те черпят с пълни шепи от живота, а творбите им даряват красота и носят полъха на древната култура в домовете ни.

+1
Автор: Даниела Житарска
Закони Нормативна база Коментари