Пълна промяна с модерен аранжимент

"Лекота" е думата, която най-кратко и точно описва излъчването на жилището след пълната промяна.
14.02.2017
Весела Маркова
1899
интериор, дизайн, апартамент, архитектура, преустройство
Източник: www.lzarchitecture.com

Интериорен проект: LZ architecture
арх. Лъчезар Данаилов и арх. Златина Данаилова 


Навикът от познатото, както и всички сантименти свързани с това, доста често са пречка за смелите идеи на човека.
А когато домът ти години наред поддържа един и същи облик, дори и с малките подобрения и спорадична подмяна на уреди и мебелировка, в един момент става част от теб, решението за промяна е почти винаги драматично и твърде емоционално. Оказва се не лесно да се разделиш с нещата около себе си, пък макар и наречени "неодушевени"... И така, когато моментът за "пълна промяна" настъпи най-добре е да се оттърсим от размисли и сантименти и да дадем воля на новото. Именно по този начин постъпват собствениците на този тристаен апартамент като поверяват задачата за обновяването на дома си на специалисти по вътрешен дизайн, но с едно условие - за тях е важно да запазят старата баня и тоалетна.


Стъпвайки върху това "ограничение" архитектите от LZ architecture успяват да извадят въпросните помещения от рамките на досегашният им облик, предлагайки съвсем нова и значително подобрена функционалност. Лекотата, с която те спечелват одобрението на клиентите си, се разпростира и върху цялостното решение за преобразяването на дома. "Лекота" е думата, която най-кратко и точно описва излъчването на жилището след пълната промяна. Носталгия най-вероятно все още съществува, но по-скоро тя е трансформирана  в сладък спомен от моментите, изживяни в жилището през годините.

Светлината е втората абсолютна величина, носител на промяната. 
Светлината като похват за разтваряне на пространството, чрез премахване на всички натежаващи елементи от мебелировката. Светлината като използвани цветове - бяло, орех, нюанси на сиво, бежово и синьо. Контрастът, който дава черното - акцентен финиш в кухнята, за стъклените елементи в дневната и разбира се в емблематичното кресло и "застрашително" надвисналият от тавана полилей, подчертава с още по-голяма сила лекотата на останалите тонове, буквално с ролята на "модерен аранжимент". И въпреки смелият подход, идеите за използване на пространствата са запазени в свежата, елегантна разработка на функциите. Няма ги обаче, обвързващите червени нотки в мебелите и облицовките, а ретро мозайката в антрето е вече само спомен.


       

Камък и дърво са изконните материали, на които дневната дължи своя нов, ултра шик имидж. Отживелите елементи дават път на съвременен похват, където всичко е окрупнено, за оптимално усвояване на пространството, без накъсване и раздробяване на формите, вертикални и хоризонтални чисти линии по цялото протежение. Така ситуираните мебелни компоненти освобождават място, с което и самите собственици не са предполагали, че разполагат. Разумната логика, залегнала в оформлението на функциите, на практика осигурява всичко необходимо, дори и повече от очакваното, благодарение на отнемането на излишния въздух, там където от него няма особено голяма полза, и прибавянето му на местата, в които ще бъде оценен.Така спалнята придобива  изключително ведра и кокетна форма, без излишно разточителство там са поместени удобно легло с кадифена гарнитура върху стената, комод, раздвижена етажерка и мащабен вграден гардероб, скриващ всичко от погледа, за да се открои мекият завършек, подчертан от екстравагантно стенно пано-тапет със скрито осветление.


Кухнята следва общата идея за окрупняване и печелене на ценно пространство. Всичко заложено създава допълнителни удобства, в максимално изчистени линии, високи догоре шкафове, практични чекмеджета с механизми за плавно затваряне, модерен кухненски остров.


       

Като част от цялостната дизайнерска концепция за оптимално усвояване на всеки един сантиметър между отделните стени, се стига до изключителното удобство на банята и тоалетната.


       


След смяна на всички инсталации и бутане на малко стени, собствениците печелят втора тоалетна в банята, цяла една ниша, в която се настанява душ-кабина с много атрактивно решение за облицовка от RAGNO. Модерният Spa-полъх, с който доста неусетно свикнахме да се глезим и в домовете си, тук е представен с много вкус, удобни ниши, луксозен камък и нестандартни решения за осветление, допълващи загадъчно примамливата визия. Друг особено важен принос към визията и удобствата на освежения апартамент са плъзгащите интериорни врати. Елегантно и с лекота пространствата биват разделяни и приобщавани, а движенията максимално улеснени. А резултатът - минимален жест с огромна полза.


       


И антрето безспорно се облагодетелства от новия аранжимент. Стена -огледало буквално удвоява пространството, и усещането за това е напълно реално, тъй като всичко е прибрано в голям чист гардероб, има достатъчно много място и за семпла скамейка, добавени са и декоративни ниши за артикули и акцентната линия - черни закачалки. Докато за всичко останало е стриктно помислено - "под прикритие" е мокрото помещение, напълно реорганизирано, абсолютно компактно и удобно.Осветлението в антрето идва от черни карданни системи със спот- лайт тела на KANLUX, с добавено дискретно илюминиране на огледалото. Разказът ни далеч нямаше да е пълен, ако не споменем една съществена част от тоталната метаморфоза на това жилище - осветлението. А то е меко казано интригуващо. Визуалните похвати за добавянето на светлина тук са нестандартни, но в същото време целенасочено практични, но нещата не спират дотук, на осветителните тела дължим голяма част от общото усещане за лукс. И най-вече още прекрачвайки прага неусетно се отказваме да търсим познатите и стандартни светлинни източници. Те просто са интегрална част към цялостното решение, позиционирани точно там, където е най-важно да бъде просветнато.
Спот-лайт телата са в унисон с акцентната линия на черното, която вече споменахме, с изключение на баните, където са подчинени на Spa-концепцията.


Довършителните материали в цялото жилище са обект на изключително прецизен подбор, не само от естетическа гледна точка.
Мебелите са изработени от 2Д дизайн.
Мавидарк ЕООД  е изпълнителят на довършителните работи и инсталациите.

+9
Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари