Пълна промяна на стария паркет с масло и восък

За да промените напълно естествения цвят на паркета и да му придадете нова неузнаваема визия, съвсем не е нужно да плащате на скъп специалист.
01.01.2015
Фивекс прожект
7383
паркет, ремонт паркет, масло за паркет, тониране паркет, дървен под
Масленото покритие повишава износоустойчивостта на дървесината и я защитава от влага
Източник: http://www.phivex.com

Направи си сам
За да промените напълно естествения цвят на паркета и да му придадете нова неузнаваема визия, съвсем не е нужно да плащате на скъп специалист. Промените може да направите и сами, трябва единствено да се снабдите със специални тониращи материали и да следвате основни работни процеси.


Финишно покритие с безцветното масло с твърд восък


За вторичното тониране на паркета може да използвате цветен лак или натурални масла с твърд восък. Последният начин е най-екологичен, тъй като за него се използват растителни масла и естествен восък. За разлика от лака, който образува защитен филм на повърхността, маслото прониква дълбоко в дървесината, а восъкът образува повърхностната защита. Така масленото покритие повишава износоустойчивостта на дървесината и я защитава от влага.

Етапи при самостоятелна работа с цветни масла.


http://www.phivex.com


Избор на цвят
Тъй като цветът и текстурата на паркета имат решаваща роля в интериорния проект, важно е когато избирате цвета да знаете какъв ефект искате да постигнете.


С помощта на маслото можете:
- Да запазите цвета на естествената дървесина. В този случай обработката на пода се ограничава с нанасянето на два слоя безцветно масло с твърд восък;
- Да постигнете тониране, имитиращо скъпи дървесни видове;
- Да оцветите пода с ярък цвят – например червен.За цветно и прозрачно тониране изберете тонове, близки до естествения цвят на дървесината или малко по-тъмни.
- Ако искате да получите по-наситен цветен ефект използвайте специално за целта разработени масла.


Съвет:  Окончателният резултат може да се повлияе от свойствата и степента на обработка на дървесината, затова е препоръчително да направите цветна проба на малък участък от паркета.


Mикрофибърен валяк или четка с твърд естествен косъм. Източник:  www.phivex.com


Процес на оцветяване
Пълният цикъл на оцветяване на дървения материал в домашни условия включва следните три етапа:
1.Подготовка на повърхността;
2.Тониране с цветно масло;
3.Финишно покритие с безцветното масло с твърд восък.


Подготовка
Цялостно циклене на дървения под се налага:
При монтаж на нов паркет, който е без нанесен финиш в производствени условия;
При ремонт на стар под, ако повърхността е изцяло или частично изтъркана, посивяла и зацапана;
За да се отстрани старото лаково покритие;
Ако дървеният под е с големи вдлъбнатини, деформации или дефекти.
За да направите шлайфането се нуждаете от шлайф-машина.  Можете да я вземете под наем.


Тониране
Преди да използвате материала, внимателно разбъркайте съдържанието в кутията с дървена бъркалка. Нанесете слой от цветното масло върху чистата повърхност с помощта на микрофибърен валяк или четка с твърд естествен косъм. Маслото нанасяйте на тънък и равномерен слой по посока на дървесните влакна. Излишното количество трябва да се премахне. Оставете го напълно да изсъхне, при добра вентилация ще са ви нужни около 12 часа. За по-интензивен цвят използвайте специално за целта разработени масла, които могат да се нанасят на два слоя.


Финишно покритие
След като сте сигурни, че цветното масло напълно е изсъхнало, започнете работа по финиша. За паркет, обработен с цветно масло, лак не се препоръчва. За финиш използвайте безцветно масло с твърд восък. Нанесете на тънък слой по посока на дървесните влакна. В продължение на 20 - 30 минути можете да правите корекции по влажната повърхност. Оставете да изсъхне за 8-12 часа при добро проветрение. На следващия ден вече може да ходите по паркета. Окончантелна твърдост маслото с твърда вакса придобива след 10-14 дни. След 2-3 седмици може да го застелете с килим.


Почистване и поддръжка на дървения под- Поддръжката на тонирания паркет може да правите, като го забърсвате периодично със суха или леко влажна кърпа.
- На краката на масата и столовете е добре да сложите меки тапички, за да не пробиват финиша на паркета. Ще запазите добрия му външен вид, ако го обработвате със специални средства няколко пъти в годината. Специалните състави позволяват да се отстранят дребни надрасквания и да се възстанови цвета по ходовите линии.
- Ако след няколко години решите да обновите интериора, просто покрийте паркета с масло в друг цвят. Повърхността, покрита с масло, не е нужно отново да се цикли, за разлика от лака.
Текст Антоанета Салфидж

Закони Нормативна база Коментари