Зимна градина на балкона

Ето как да си я организирате.
14.01.2015
Антоанета Салфидж
1864
градина, балкон, зимна градина, цветя през зимата, цветя на балкона
Според психолозите зимната градина е ефективно средство за ландшафтна терапия.
Източник: Интернет

Даже и да живеете в къща през зимата  вероятно ви се налага да търсите закътани места за саксийните цветя. Ако не можете да отделите специално  пространство за зимна градина, тогава е най-добре да прехвърлите саксиите на затворения балкон.


Модна екзотика
Психолозите наричат зимната градина ефективно средство за ландшафтна терапия. Изпълнените със свежест и цвят растения по неповторим начин радват окото, влияят благотворно на нашето настроение и доказано подобряват цялостното здравословно състояние. За модерния човек домашния оазис е идеален шанс да остане в ежедневието за малко насаме с природата. Известно е, че зимни градини са си организирали още древните египтяни. Въпреки че, каква пък зима има в Египет! Вероятно древните африкански хора също са търпели модни вляния от някои по-северни народи. В Европа зимните градини стават популярни в началото на XVII век и разбира се мястото е Англия.


От какво се нуждае зимната градина?
За да създадете зимна градина имате нужда основно от три неща: остъклен и сравнително топъл балкон, допълнително осветление и любов към растенията. Проверете изолацията на балкона. Важно е да няма пукнатини, през които влизат влага и студ. Те могат да умъртвят вашите цветя. С повишено внимание се отнесете към подовото покритие. То може да е  от керамични плочки, мозайка, балатум или друг материал, който не се страхува от влагата, появяваща се от случайни валежи и навявания. Желателно е балконът да е остъклен с качествена дограма и да е допълнително отоплен. Това второто обаче не е задължително, особено ако изложението е южно. Важното е температурата в помещението да е около +15 градуса. При такива условия ще може спокойно да презимуват даже нежните орхидеи и азалии. Някои растения ще издържат и при 0 градуса, но не за дълго време. Лесно ще контролирате температурата, ако поставите термометър в някоя от саксиите. Организирайте градината така, че не само да е удобно на цветята, а да имате всички условия да оставате по-дълго време и вие сред тях. Декорирайте стените и пода с естествени материали, поставете лека плетена мебел. За да имате инструмент за регулиране силата на слънцето, желателно е да монтирате щори на прозорците.


Организация на растенията
Колкото повече са саксиите, толкова по-изобретателни трябва да сте в подреждането като целта ви трябва да е максимално да оползотворите обема на височина. По-големите цветя поставете на пода, но всички останали може да качите по столове, етажерки, в кошници, висящи от тавана.


Какви растения са подходящи за зимната градина?
Красотата и функционалността на зимната градина зависи в голяма степен от умело подбраните растения и правилното им разположение. Няма значение дали градината е малка или голяма. И най-ограниченото пространство може да събере гора от саксии и да създаде атмосфера на истински зелен рай. При организиране на най-простият вариант – мини-градина без декор, централната композиция се задава от най-голямото растение, например палма, драцена или фикус. Слага се в голяма кашпа на пода и около него се поставят ниски контейнери, саксии, кошници с различни размери. Важно е да се проследи нито едно растение да не е затъмнено от другите и всички да имат пряк достъп до слънчевата светлина. На перваза подредете светлолюбите растения – орхидеи, хортензии, рози, азалии. В окачени на тавана кошници най-добре стоят пълзящите растения и лианите. Интересно изглеждат съчетания от стандартни растения с тропически, а любителите на минималистичния стил в градината вероятно ще организират в нея централно място на колекцията от кактуси и ценния бонзай. Като цяло при организиране на зимната градина дайте простор на своята фантазия и преди всичко преценете дали условията на балкона отговарят на нуждите на всички растения. 


Грижа за растенията в зимната градина
Зимната градина не изисква прекомерно много усилия, но все пак се нуждае от ежедневен поглед и обслужване. Дори съвсем правилно да сте разположили растенията всеки ден трябва да проверявате дали мястото им харесва. Ако не се чувстват добре, със сигурност веднага ще забележите, защото вероятно листата ще се съсухрят и жълтеят. Поливането и напръскването също изисква време, особено ако растенията са много. Ще ви е по-лесно, ако имате възможност да регулирате светлината, температурата и влажността в помещението. Иначе може да се наложи да пренасяте растенията в стаята или в банята, където да освежавате листата. Факт е обаче, че всички материални и физически загуби ще ви се върнат с лихви на чаша кафе в собствената ви зимна градина. 

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари