Какво всъщност е домашно кино?

Най-общо казано, системата за домашно кино е комбинация от електронни компоненти, чието предназначение е да пресъздадат преживяването и удоволствието от киното в домашна среда.
13.12.2012
Мая Янева
1178
интериор, домашно кино, акустика, техника за дома
Във филми като „Междузвездни войни”, чуваме мощен тътен от предната част на киносалона, който отзвучава назад, докато космически кораб се появява пред камерата и изчезва от екрана.
Източник: Интернет

Това е термин, с който наричаме центъра за домашно забавление. Най-общо казано, системата за домашно кино е комбинация от електронни компоненти, чието предназначение е да пресъздадат преживяването и удоволствието от киното в домашна среда. Когато гледате филм със система за домашно кино, вие сте много по-дълбоко потопен в преживяването, отколкото ако гледате филм на обикновен телевизор. 


Но за да се насладим максимално на ефекта от киното, трябва да се придържаме максимално към оригиналния модел, а именно истинското кино. Когато става дума за картина и звук, киното предлага преживяване, което просто нямаме в домашна среда. Затова хората плащат, за да отидат на кино. Ето основните компоненти, които правят разликата между киното и гледането на телевизия. Разбира се, основната разлика е в звуковото преживяване (възприятие). Когато отидем на кино в киносалона ние чуваме музиката, звуковите ефекти и диалозите не само от екрана, а звукът ни заобикаля отвсякъде. Ако се запознаете с тайните на кинозвукът, тогава ще разберете че стандартните киносалони имат тонколони зад екрана – отдясно, отляво, в центъра и няколко разпръснати в целия киносалон. В тази съраунд саунд система (буквално звукова система, която ви заобикаля) вие чувате различни части от саундтрака на филма, идващи от различни посоки. Когато някой говори в лявата част на екрана, вие сякаш го чувате по-скоро от дясно. Във филми като „Междузвездни войни”, чуваме мощен тътен от предната част на киносалона, който отзвучава назад, докато космически кораб се появява пред камерата и изчезва от екрана. Вие сте пленени от преживяването на филма, защото филмът е около вас и вие сте в него.    


Вторият важен компонент от киното е големият размер на киноекрана. В киното екранът заема огромна част от вашето зрително поле, което буквално ви кара да се загубите във филма. Освен това, седите в пълна тъмнина и единственото нещо, което гледате и виждате ви се струва по-голямо от истинския живот. 


Друга причина за забавлението, наречено кино е, защото там виждаме всичко много добре. Филмовите проектори представят голяма и ясна картина. Детайлите са много по-ярки и отграничени, отколкото на обикновен 19 инчов телевизор, а движението е много по-плавно. Ние на практика не осъзнаваме това, но този факт е от голямо значение за разликата, която дава киното и удоволствието от него. Когато виждаме повече детайли, ние сме погълнати от филма. 


Основната идея на домашното кино е да се пресъздадат тези елементи с домашно оборудване. Ще се опитаме да набележим основните необходими компоненти. 


Ясната картина и големият образ и съраунд саунд систем са основните параметри. Необходими са голям екран с минимум с 27 инча диагонал, най-малко четири говорители, оборудване за разпределяне на съраунд саунд сигнала и изпращане до тонколоните, устройство за възпроизвеждане или приемана на сигнала. 


Домашното кино е голяма инвестиция, но само скъпото аудио и видео оборудване не може да ви гарантира качествено кино преживяване - необходимо е подходящо помещение, където да разположите системата за домашно кино. 


Акустиката на помещението има решаващо, ако не и основно значение в системата за домашно кино. Всъщност едно супер оборудване в обикновено помещение може да възпроизведе много по-беден звук от по-непретенциозна система в специална акустична среда. В наши дни се отделят огромни средства в киноиндустрията, за да се озвучи един филм, така че звукът да има максимално драматичен и въздействащ ефект. Но случвало ли ви се е да гледате филм, в който не можете да чувате добре диалога на фона на музиката? Това може да е проблем на акустиката на помещението. По този начин средата на възпроизвеждане на филма е бедна, тъй като пълното възприятие на богатите визуални ефекти е възпрепятствано от дефицита на звук. Истинското кино е съвкупност от визуални и звукови ефекти. Доброто домашно кино може да се постигне само, ако помещението в което е то е с добра акустика. 


Може да останем изненадани от факта, че хай-енд  аудио специалистите всъщност отделят голямо внимание на акустиката на помещението, предназначено за домашно кино. Ние лаиците, надграждаме отделни компоненти, но често игнорираме огромния ефект, който имат параметрите на помещението за качеството на възпроизвеждания звук. Стаята, в която се слуша музика упражнява дълбок ефект върху качеството на звука. Един изключително добър пример е как бедно звучат професионалните системи при демонстрациите на изложенията, правени в обикновени хотелски стаи. Дори в по-големи помещения, които са частично пригодени, звукът е нарушен от няколко фактора. Големината на стаята и съотношението между дължината и ширината определят звученето на високите и ниските тонове на баса и тяхната честота. Стаята работи като еквалайзер и може да произведе честотни отговори аберации в диапазона от  +/-15dB. 


Акустичното отразяване –особено това от първоначалното отразяване от страничните стени може да оцвети тоналния баланс, да изкриви  изображението и да стесни звука.  


Домашното кино не е само голям екран и съвкупност от скъпи колони. Плюс оборудването, автентичното и качествено домашно кино трябва да има добър архитектурен проект, театрално осветление, прецизна акустика и комфортна среда. 


Доскоро домашното кино беше доста скъпо удоволствие. Но напредването на технологиите върви успоредно с тяхната достъпност. Сега оборудването на домашно кино е много по-евтино в сравнение със ситуацията само преди пет години. Днес всеки може да купи чудесно оборудване DVD и съраунд саунд система, така че да се наслади на седмото изкуство в домашна среда. 

+12
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари