Малко пъстрота ще ни направи по-щастливи

Щастието е в малките неща и е достъпно за всеки! Аз бих казала, че усмивката е предвестник на щастието.
11.12.2007
Петя Николаева
552
аранжиране на цветя

Петя Николаева

Щастието е в малките неща и е достъпно за всеки! Аз бих казала, че усмивката е предвестник на щастието. Колко пъти сме чували това, но като че ли само е минавало покрай ушите ни, без да си даваме сметка, че това е истина и малко се иска, за да се усмихнем. Оправдаваме се, че живеем в динамичен свят, че сме ангажирани с „важни” дела и няма време за малките неща.

Хората сме фини същества. Обичаме красотата, цвета и разнообразието. Мисля си, тогава защо се оставяме на сивото ежедневие да ни погълне. Нека се противопоставим на тази монотонност! Да се научим да предизвикваме усмивки и да каним настроението в своя дом.

Всичко, което ни заобикаля, е природа. Тя е нещо невероятно! Във всяко нейно творение има чаровна красота. Ние трябва само да си отворим очите за онези мънички и прости нещица и да преоткрием в тях красотата.

Предлагаме ви няколко идеи как с малко средства и труд можем да пренесем нейния уют и очарование в своето жилище и то да стане цветно и весело.

1. Ето един нетрадиционен свеж букет от хризантеми и маруля, с който нашата маса за обяд или вечеря може да грейне. Това, което ви е необходимо, е една свежа маруля, малко хризантеми, камъчета и ваза тип аквариум.
Стъпки:

 • Подредете си камъчетата на дъното на вазата и напълнете с вода, която да заема 1/3 от съда.
 • Подгответе марулята, като махнете накъсаните и завехнали листа, и я измийте, за да се махне пръстта.
 • Поставете я във вазата цяла.
 • Хризантемите се подкъсяват и се разделят на единични цветове, а краят на дръжката се отрязва косо. Така подготвените стръкове започват да се подреждат между листата на марулята, докато се получи равномерен по обем букет.

 

 

2. Тази композиция може да е перфектното допълнение към една вечеря, а защо не и романтична такава? Необходими са ви, една малка зелка, няколко листа маруля, хризантеми (или други цветя с по-твърди дръжки), дървени шишчета, ароматни чаени свещи и една калинка за късмет.
Стъпки:

 • Почистете зелката и изрежете малко от кочана, за да може да стои стабилно. Две от листата се отделят, но не докрай. Трябва да останат разперени.
 • Цветята се подготвят, като се оставят на много къси дръжки.
 • С помощта на шишче се правят дупчици в зелката и едно по едно се набождат цветята, докато се покрие зелката.
 • Вземат се свещите и им се пробива дупчица отдолу, за да могат да се закрепят на шишчетата. Така подготвени се набождат на зелката.
 • Композицията се поставя върху листа от маруля. Наоколо се поставят чаени свещи и една калинка. Когато моментът дойде, запалете свещите и нека цялата красота докосне сетивата ви.

 

3. Третото ни предложение е с по-екзотично звучене. Нужни са ви 1-2 портокала, лимони и грейпфрут. Също така зрънца карамфил.
Стъпки:

 • Трябва да изберете плодове с хубава форма. Започнете да набождате карамфилчетата в кората на цитрусите.
 • Тук може да развихрите въображението си и да „нарисувате” различни фигурки.
 • Когато приключите с тази по-обемна работа, идва време за аранжировката. И тук вариантите са най-различни.
 • Може да ги подредите в подходящ панер или друг съд, да ги комбинирате с букет цветя или просто да ги разпръснете небрежно по масата.

С такъв вид украса ще зарадвате не само очите си, но и обонянието си. Във вашия дом ще се разнесе екзотичният аромат на цитрус, примесен с карамфил.

Автор: Петя Николаева
Закони Нормативна база Коментари