Много внимание за малките жилища

Ако обзавеждането на дома за някои хора е сложен процес сам по себе си, то обзавеждането на маломерно помещение, наистина може да се превърне в кошмар.
15.11.2012
Мая Янева
708
интериор, мебели, дизайн, сгъваеми мебели, малки стаи
Диван, който се разгъва с допълнително легло.
Източник: Интернет

Ако обзавеждането на дома за някои хора е сложен процес сам по себе си, то обзавеждането на маломерно помещение, наистина може да се  превърне в кошмар.
В такъв случай не само не може да си позволим всичко онова, което бихме искали, но трябва да мислим как всяка една мебел да бъде максимално функционална и практична. Освен това всеки декоративен детайл трябва да бъде внимателно подбран.  При обзавеждането на малко жилище има някои похвати и хитрини. Основен подход при обзавеждането на жилището с малка квадратура е да се използват минимален брой мебели, но да се изберат най-функционалните и практичните.

Ето някои щрихи, които можем да нахвърляме, ако проследим съветите на дизайнери и архитекти.
1. Работният плот или масата могат да бъдат сгъваеми. Те могат да се превръщат в малък правоъгълник, успореден на стената, а когато имате нужда да разгъвате плота и той да се превръща в работно място или маса за хранене.
2. Леглото е основна мебел в дома, така че не е възможно да я игнорираме. Затова пък може да погледнем към възможните модификации, разновидности или варианти на легло: диван, който се разгъва на спалня, легло с чекмеджета или място за съхранение на дрехи под него, легло на колелца, легло повдигнато на високо. Сгъваемото легло, което се прибира с механизъм до стената и се превръща през деня в шкаф е много удобен вариант за тясно помещение.
3. Ъгловите мебели са изключително подходящи за малки жилища. Независимо дали става дума за ъглов диван или ъглова секционна мебел, тази конфигурация ще спести място и ще се помести добре в тясното помещение. Подходът в модерната архитектура, че по-малкото е винаги повече тук важи с пълна сила. Ако мислите, че повече на брой малки мебели разположени в едно малко помещение са по-подходящи от големите мебели, грешите. Няколко малки модула накъсват пространството и създават усещане за претрупване. Вместо това е по-добре да поставите голяма мебел, която да служи за фокусна точка. Тя ще придаде на помещението по-изчистена визия. Добър пример за такова решение е голям ъглов диван с функция за сън. През деня той ще осигурява комфортно място за сядане, а през нощта може да се ползва като спалня.
4. Големите мебели обаче имат нужда да дишат. Може би мислите, че е добре да поставите всички мебели плътно до стените. Всъщност опитайте да разчупите пространството. Диванът плътно до стената или  в тъмният ъгъл може да създаде усещане за претрупаност. Поставете дивана в средата на помещението, а леглото в ъгъла. Ще откриете, че се отваря допълнително място за минаване, а помещението изглежда по- широко.
5. Включете таваните и стените при проекта. Ако помещението е с малка квадратура, но има висок таван, използвайте го във височина. Закачете картина или друга декорация на стената, сложете висящо растение или изберете мебели с високи облегалки. Така създадената фокусна точка ще привлича погледа във височина и ще създава илюзия за отворено и широко помещение. Ако стаята е с нисък таван, изберете по-ниски мебели, като например ниска кафе масичка, диван тип платформа и ниски столове. Това ще създава усещане за повече пространство и при поглед от изправено положение и когато седнете. Ако използвате този подход , трябва да осигурите еднаква височина на всички плоскости за сядане, защото е неприемливо да седите на различни височини  с гостите си.   


Млади дизайнери от Швеция са разработили уникален проект, който носи екзотичното име „Матрьошка”. http://matroshkafurniture.com/home/kontakt.html
Това наистина е проект, който максимално разчупва представите на мнозина за ограничението, наложено от малкото жилище. Мебелите са вдъхновени от класическата руска матрьошка и се прибират една в друга. Комплектът от мебели „Матрьошка” се състои от модули и различната конфигурация осигурява необходимия минимум обзавеждане за спалня, работно място, дневна и кухня. И всичко това, разположено само на 15 кв.м! - http://www.youtube.com/watch?v=6tv9dmBOCwA


Разработването на проекта е изцяло нов подход при проектирането – вместо да се гледа на помещението като на площ, архитектите са подходили към него като към обем. Резултатът е четири помещения в едно. Повдигнатата зона за работа се приема с особен възторг от потребителите, тъй като „отиването на работа”става с качване на едно по-високо ниво. Геобразният работен плот е със стандартна височина – да живееш на тясно не означава непременно, че трябва да използваш малки мебели. Комплектът за дневна се продава отделно и може да осигури място на 12 души около масата. 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари