Индия - Златният триъгълник

Популярният туристически маршрут „Златният триъгълник“ ви предлага да се потопите в мистичното великолепие на колоритна Индия, да усетите гостоприемството на местните жители и да изживеете изобилие от емоции.
27.06.2019
Екатерина Бонева
1539
екскурзия, Джайпур, Индия, Златният триъгълник, Делхи, Агра
Тадж Махал - едно от новите Седем чудеса на света
Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

Да посетите Индия означава да се докоснете до земя с хилядолетна култура и традиции, където религията е много повече от начин на живот. Страна на многобройни цветове и контрасти и дом на емблематични храмове и дворци, разкриващи гения на своите творци и несметното богатство на могъщите владетели.
Популярният туристически маршрут „Златният триъгълник“ Ви предлага да се потопите в мистичното великолепие на колоритна Индия, да усетите гостоприемството на местните жители и да изживеете изобилие от емоции. Погледнете през пъстрия калейдоскоп на приказното пътешествие към страната на Махараджите.

Делхи – перла в короната на Индия
Запознанството Ви с Индия започва с метрополитната столицата Делхи. Понастоящем тя се дели на две области. В Старо Делхи се съхраняват и до днес отпечатъците на мюсюлманската история, а Ново Делхи е въплъщение на британското колониално влияние. Делхи е наследник на седем града – столици на седем империи, съществували преди него по различно време и чиито останки могат да се видят и днес. Тук се намира най-високото тухлено минаре не само в Делхи, но и в цяла Индия – грандиозната кула Кутуб Минар. Съоръжението е едно от най-древните и известни примери за индо-ислямската архитектура. Какъвто и да е бил замисълът за издигане на толкова висока кула, днес тази забележителност се извисява гордо към небето и подканя всеки любител на пътешествията да я посети. Комплексът Кутуб е включен в списъка на ЮНЕСКО и е сред най-известните туристически атракции в Ново Делхи.


Хумаюн,      Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

Гробницата на император Хумаюн е друга популярна делхийска забележителност. Мавзолеят е построен върху китна персийска градина, където са погребани телата на владетелите и техните семейства, принадлежащи към династията Бабурид. Сградата е украсена с инкрустации от черен и бял мрамор и много арки. Гробницата е поставена на четириъгълна платформа, а височината на централния купол достига 38 метра.

В старата част на града може да видите Червената крепост, която се счита за една от светините на Индия, разположена на брега на река Ямуна, както и един от най-притегателните религиозни обекти – джамията Джама Масджид. В превод името означава „отражение на света“ и това не е никак случайно. Джамията се издига на висок хълм, от който изглежда още по-тържествена и внушителна. Сградата има две високи минарета, изработени от червен пясъчник. Увенчана с три бели купола и четири кули в ъглите. Молитвените зали са украсени с бял и черен мрамор. Не пропускайте да посетите внушителната Индийска порта, наподобяваща познатия символ на Париж. Внимание заслужава и палатът на изкуството, ценностите и вярата Акшардам, наричан осмото чудо на света. Отделете време и за един от шедьоврите на съвременната архитектура – Храмът на Лотоса. Великолепното светилище има формата на истински лотос и всяка година се посещава от над 70 милиона души, изповядващи различни религии.

Приказна Агра
Агра се намира в южната част на Индия, на бреговете на свещената река Ямуна. Архитектурните забележителности и величествените паметници на културата привличат хиляди туристи. Един от най-емблематичните обекти за цялата страна е гробницата на Мумтаз Махал, по-известна като Тадж Махал, обявена за едно от новите Седем чудеса на света. Никога няма да сте подобаващо подготвени за първия път, в който ще зърнете Тадж Махал. Архитектурната икона - въплъщение на изящество и хармония е издигната от великия моголски император Шах Джахан, в израз на почит към любимата си съпруга Мумтаз Махал. Строителството на паметника завършва в средата  на XVII век, като в него участват хиляди строители и занаятчии.

Великолепна Агра ще ви предложи много повече, отколкото сте предполагали. Със сигурност ще ви е интересно да посетите още един пример на моголската архитектура – Форт Агра. Крепостта има неправилна форма и е обградена от две стени, описващи множество завои. Емблематичният комплекс се състои от джамии, паркове и павилиони и съдържа смесица от персийски, индийски и европейски символи и орнаменти. В продължение на почти два века Форт Агра е бил седалище на важни обществени и военни фигури. Пищната крепостна архитектура е пряко отражение на високия социален статус и изискванията за лукс на владетелите.

 
Форт Амер и Огледалната зала     Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

Джайпур – градът в розово
Поредната част от дестинацията „Златният триъгълник“ няма как да не продължи с посещение на столицата на Раджастан – град Джайпур. На път за там си заслужава да отпочинете в червения пустинен град и древна моголска столица Фатехпур Сикри. Легендарният град е построен от най-великия моголски владетел Акбар в края на XVI век и днес съхранява чудесно запазени сгради, които печелят адмирациите на туристите. Джайпур е известен още като „Розовият град“, заради цвета на фасадите в старата част на града. В миналото оттук минавал Пътят на коприната и се търгувало с всякъкви стоки. Всъщност градът съвсем не е само розов, а се разделя на три части.


Форт Амер (Амбър)     Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

В първата, жълта на цвят се намира внушителната крепост Форт Амбър, в която се помещават дворци, храмове, градини и павилиони. Кехлибарената крепост е на 11 км от Джайпур и е една от главните туристически забележителности. Дворцовият комплекс е декориран с пищна украса и сложни дърворезби по стените и таваните. Ще имате възможност да се изкачите до комплекса на гърба на слон или по алтернативен маршрут с джип.

Няма как да не посетите архитектурното чудо на Джайпур - Дворец на ветровете, превърнал се в символ на града. Фасадата на огромния палат е проектирана с общо 935 прозореца, през които съпругите на махараджата можели да наблюдават шествията на града и ежедневния живот, без да бъдат забелязани. Конструкцията на женския дворец има форма на пирамида, която достига до 15 метра в най-високата си част.

Отделете време да видите древната обсерватория Джантар Мантар, считана за едно от чудесата на света. Астрономическата обсерваторията е създадена от махараджа Джай Сингх ІІ и е дом на колекция от астрономически съоръжения за измерване на времето. Каменната обсерватория се счита за най-голямата в света и е част от Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Днес индийският град Джайпур се населява от около 7 милиона души – колкото България, а по оживените му базари се усеща най-силно духа на автентична Индия.


Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

Какъв по-добър край на великолепната Ви разходка из приказна Индия от вълнуващо сафари в националния парк Рантамбор?! Резерватът се намира в Северната част на Индия, на 130 км от Джайпур, в близост до пустинята Тар. В парка ще се насладите на разнообразен релеф – скалисти хребети и хълмове, редуващи се с открити долини и езера.


Национален парк Рантамбор     Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

На територията на резервата обитават редки и изчезващи животински видове. Тук може да се видят индийски рогати антилопи, петнист елен, лангури, диви котки, хиени, леопарди и различни земноводни. Най-голямата атракция на резервата е Бенгалският тигър, следван от Индийският замбар – най-големият индийски елен.
Националният парк и резерват Рантамбор е привлекателен обект за фотографи и любители на дивата природа.


Национален парк Рантамбор  Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com


Планирайте Вашето приказно приключение до „Златният триъгълник“ на Индия още сега. Земята на цветовете Ви очаква!

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари