Индия Раджастан – свят от приказките

Нашето виртуално пътуване ще Ви пренесе в приказния индийски щат Раджастан и ще настрои сетивата Ви за път към необятния свят на Махараджите.
21.05.2019
Екатерина Бонева
1680
пътешествие, Индия Раджастан, Джайпур, Пушкар, Джодпур, маршрути по света
Крепостта Амбър в Джайпур
Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

Индия е приключение, което не може да се опише и в хиляда страници – то е нещо, което трябва да изживеете лично! Това е страна с древна култура, несравнимо красиви дворци, величествени крепости и мистична история. Страната е административно разделена на 28 федерални щата и 7 съюзни територии, като начело на всеки щат стои губернатор, назначаван от президента. Нашето виртуално пътуване ще Ви пренесе в приказния индийски щат Раджастан и ще настрои сетивата Ви за път към необятния свят на Махараджите.


В градините на хотела...Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

Раджастан е най-голямата по площ област в Индия, разположена в близост до столицата Делхи, известна по цял свят с ненадминатите шедьоври на древната индийска култура. Пътешествието ни започва със столицата Джайпур. Това е едно от най-забележителните места в Индия. Построен е във формата на кръг от девет части, всяка една, от които съответства на астрологичните знаци. Наричат го още "Розовият град", заради специфичния розов оттенък на камъните, използвани за построяването на емблематичните фасади в старата част на града. Според легендите, в чест на пристигането на уелския принц през 1876 година, всички постройки трябвало да се боядисат в розово, в знак на гостоприемство и добронамереност.

Всъщност градът съвсем не е само розов, а се разделя на три части. В първата, жълта на цвят, се намира внушителният Форт Амбър, известен с едноименната си крепост, в която се помещават дворци, храмове, градини и павилиони. Кехлибарената крепост е на 11 км от Джайпур и е една от основните туристически забележителности в района. Построяването на внушителната крепост започва през XVII век от Раджа Ман Сингх II. Крепостта е заобиколена от масивни и дълги стени. Във вътрешността ѝ са разположени Храмът на Кали, Залата на победата, Залата за обществени изслушвания и Огледалната зала. Дворцовият комплекс е декориран с пищна украса и сложни дърворезби по стените и таваните. Ще имате възможност да се изкачите до комплекса на гърба на слон или с джип. Слончетата се движат с туристи нагоре към крепостта, като всяко едно от тях си има водач. Връщането в обратна посока става с джипове, а животните слизат без товар. Само по себе си, изкачването на гърба на огромното животно е невероятно преживяване за повечето туристи, но това удоволствие е достъпно за ограничен брой хора на ден.


Посетителите на крепостта все още могат да избират дали да я изкачат на гърба на слон или с джип     Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

През последните години в Индия набира сила кампания за хуманно отношение към слоновете Refuse to Ride (Отказвам се да яздя).  Тя призовава пътешествениците да се откажат от езда, като разяснява някои шокиращи детайли относно експлоатацията и страданията на животните. Причината за тях не е човешката тежест, а обучението, през което слоновете преминават - те биват насилствено отделяни от майките си още от малки и са принудени да изтърпяватт многобройни часове жестоки тренировки и насилие, докато свикнат да изпълняват това, което се изисква от тях. Поради това, правителството на Индия, заедно с неправителствени организации цели постепенно да прекрати тази популярна днес туристическа атракция. Можете да видите повече информация и да подпишете петиция на следния линк: http://www.refusetoride.org/

Няма как да не посетите архитектурното чудо на Джайпур - Дворец на ветровете, превърнал се в символ на града. Фасадата на огромния палат е проектирана с общо 935 прозореца, през които съпругите на махараджата можели да наблюдават шествията на града и ежедневния живот, без да бъдат забелязвани. Конструкцията на женския дворец има форма на пирамида, която достига до 15 метра в най-високата си част.


Пред Градския Дворец в Джайпур     Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

Обиколката на Джайпур продължава към Градският дворец - една от най-посещаваните атракции в града. Сърцето на двореца съхранява ценни колекции от ръкописи, мраморни резби и оръжия. В днешният музей някога са се провеждали военни паради и приеми. Пътят ни преминава през астрономическата обсерватория Джантар Мантар, считана за едно от чудесата на света. Наименованието в превод означава "инструменти за изчисление". Обсерваторията е създадена от махараджа Джай Сингх ІІ и е дом на колекция от астрономически съоръжения за измерване на времето. Каменната астрономическа обсерватория се счита за най-голямата в света и е част от Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Отправяме се към един от най-старите градове в Индия – Пушкар. Ежегодно градчето се изпълва с хиляди туристи и богомолци, които искат да се потопят в считаните за лековити от хиндуистите води на езерото Пушкар. Градът се слави с многобройните си храмове, най-известен от които е храмът на Бог Брахма, построен през XIV век. Ако посещавате това място по време на свещения месец картика, няма как да пропуснете един от най-големите пазари за добитък в света – пазарът на камили. Колоритният пазар добива все по-голяма популярност в световен мащаб. Ако имате късмет да сте там достатъчно рано, ще видите прииждащите колони от камили на хоризонта.

Разходката в мистична Индия продължава към най-романтичното градче на страната – Удайпур, наричан "Венеция на Изтока". Създаден през 1553г. като столица на меварското кралство, той е разположен в сърцето на планината Аравали, между живописни езера, заради което го наричат "Езерният град".  Едно от тях е изкуственото сладководно езеро Пикола. Няколкото острова в него са застроени с прекрасни дворци, мраморни храмове и семейни имения. Разходката с лодка е едно незабравимо преживяване, което ще Ви даде възможност да разгледате отблизо красивите сгради, намиращи се в езерото. Един от най-красивите дворци в Удайпур, построен на остров в езерото Пикола е Джаг Мандир. Изумителната постройка се е използвала като лятна резиценция и увеселителен център от Кралското семейство.

 
Крепостта Мехрангарх в Джодпур и Музеят в крепостта Мехрангарх в Джодпур     Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

На път за "Синият град" Джодпур, отделете време да посетите  един от най-големите религиозни храмове в Индия – джайнисткия храм Ранакпур. Комплексът е покрит с „дантели“ от дърворезба и геометрични мотиви. Най-забележителната част на храма обаче са 11 метровите мраморни, пищно украсени колони. Храмът е построен от богаташ през XV век, под патронажа на местния монарх Рана Кумба. Богаташът получил провидение, че трябва да издигне храм в чест на Адинат – основател на религията джайнизъм. Владетелят се застъпил за тази идея и предоставил земя не само за построяването на сградата, но и за обособяване на религиозно селище до храма. Главната атракция на Джодпур е крепостта Мехрангарх. Експозицията на музея пази разнообразни исторически реликви. Във вътрешните дворове на крепостта, които свързват отделните части на дворцовия комплекс, може да се видят изящни каменни резби. Тук се намира мраморният трон, на който били коронясвани всички махараджи на Джодпур.

Раджастан е несъмнено едно от най-колоритните кътчета в света. Уникална смесица от древна култура, богато историческо наследство, забележителна природа и дружелюбни местни жители. Всеки град в най-големия щат в Индия е красив и уникален по свой собствен начин. Планирайте своето пътуване още сега. Земята на цветовете Ви очаква!

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари