Кьолн - лайфстайл лято ‘2017

Кьолн може да ни трогне с традиционните си ценности, както и с авангардните решения.
15.06.2017
арх. Анета Трифонова
1847
фасада, сгради, кьолн, Кьолнска катедрала, старинни сгради
Медиа парк жива украса

Градът се различава значително по своя дух от другите немски градове. Над него се издигат неизменните кули на Кьолнската катедрала - най-знаковата сграда в тази част на Германия, превърнала се естествено в дизайнерска икона.  

  

Централната част
е странна амалгама от старинни и нови сгради, поради значителните разрушения през войната. Представени са романската епоха, готиката и барока, както и IX, XX век. Многото пломби са изградени по градоустройствените планове за реставриране и обновяване на центъра и пешеходните зони. Въпреки голямото разнообразие на сгради, всяка от тях е направена с внимание за цвета, облицовката и детайлите – подбрани умело за да се свърже с околните сгради. Представени са цялата гама мазилки и орнаментика, фасадни материали включително метални облицовки, остъклени балкони, дори смалтови плочки и др.От технологичните комплекси в края на миналия век, най-известен е Медиа парк, разположен до голямо езеро съвсем близо до центъра. Небостъргачът е облечен с една от първите принтени фасади, имитираща отразени облаци, която все още вълнува. Тя изглежда особено загадъчна в мъгливо време, а при ярко слънце внася акварелна мекота на обема, дори се оглежда в езерото.


Инсталация пред Музея  Колумба 

Оцветените фасади на скучни сгради ни изненадат в западната част на стария град, която се оформя напоследък като подчертано артистична част. Плътната джунгла маркира цялата ограда и приземния етаж на кооперация, където се развъждат декоративни риби и паяци. Гаражът на съседната къща е изрисуван с подводен сюжет и себеирония, в края на улицата малката кооперация грее като слънце. Използваните декоративни и опаковъчни материали на световно ниво внасят колорит и изисканост в ежедневието. Тапетите и обработката на плоскостите този сезон също богато оцветени, дори с принтове от флората и фауната. Богатата орнаментика сега е на почит, изместена дълги години от студения минимализъм.


Оформяне на фасада с вертикални ивици

Инсталацията по фасадата на Църковния музей Колумба (на арх. Петер Цумтор) може да се обърка с ремонт, защото представлява изискана опаковка върху скеле, докато не видим цокъла, покрит с графити. Едната страна – Vanitas - memento mori напомня да не забравяме капаните на суетата, а дясната подчертава, че „не сме си чужди, само приятели които още не са се срещнали”.


Грил шоу-руум Сантос 

Заведенията по улиците са неизброими. През деня улиците са чисти и освободени от излишни обекти. Привечер се изнасят стотици столове и маси, които стоят стифирани и заключени. Целият тротоар, алеите пред църквата и дори някои малки улички се превръщат в заведение за младежки и весели компании.

Модна витрина

Витрините са естетски независимо от стоката, целият град представлява изложбена зала на дизайна. Преобладават дрехите, бижута и аксесоари, мебели и предмети за бита - всичко от най-високо качество. От бижутата, колкото и да са уникални всичките, правят впечатление моделите от матово злато с розовеещи, бежови нюанси. Хит е пръстенът с диамант, който стои над пръста без инкрустация, притиснат от напрежението на срязания ринг и отразява кожата деликатно.

Магазин за висококачествени бои и тапети

Някои от интериорите на заведения и изложбените зали са видимо обновени. По стените на хотел Щайгенбергер - съвсем наскоро преобразен, преобладава сивото и сребристото. Техниката на принта в малки серии разнообразява коридорите и общите  пространства с едри сюжети от града в странни ракурси. Тези елементи хармонират с розети в подовата настилка. Тъмните ограждащи стени в стаите предполагат бели мебели в изчистени линии и снежно бяло спално бельо. Малко елементи са в топлата гама - диван в бордо, възглавница, плътна ивична постелка в старо злато.

Легло Любовен рай​​​​​​​

Мебелният панаир Imm повдига нивото на обзавеждането на артистичния град – много от показаните експонати се продават в магазините и се прилагат в интериорите. Някои то тях остават като митологични експонати – например екстравагантното легло „Любовен рай“,  което струва 7000 евро. То е показано през януари. На другата крайност са хартиени, дървени, семпли и удобни решения които внасят топлина и красота, без да са непременно скъпи; Вертикалната градина изглежда невъзможна само на пръв поглед, но е съвсем лесна за поддръжка.

  ​​​​​​​Медиа парк изглед през моста

Накрая ще спомена за атрактивната тенденция в храненето – групова дълга вечеря-обучение в най-големия шоу-рум за професионални грилове „Сантос“ в старата индустриална зона покрай реката. Закачката тук е, че посетителите под вещото ръководство на грил-шеф сами подготвят храната, която изпичат майсторите.  

Вертикална градина 

Кьолн може да ни трогне с традиционните си ценности, както и с авангардните решения, но винаги е малко времето, което заслужава да му отделим. 
​​​​​​​

Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари