Дубай- споделена приказка

Оставете се да бъдете изненадани приятно с плаж, шопинг, високи сгради и ски.
14.12.2016
Светлана Желева
573
Дубай, архитектура, туризъм, екскурзия
Вечер Дубай е ослепителен, грейнал с милиард светлини.
Източник: Снимка: Петко Мирчев

За мнозина пътешествията на Изток изострят сетивата им. Дубай е една такава възможност и не прави изключение. Оставете се да бъдете изненадани приятно с плаж, шопинг, високи сгради и ски.

Всичко започва още с кацането на международното летище на Дубай. Самолетът на Flydubai се приземява толкова леко, все едно се врязва в масло.  Да пътуваш с тази нискобюджетна авиокомпания на Дубай се равнява като да ползваш нормалните полети на другите компании - в цената се включва освен ръчен багаж до 7 кг и чекиран до 20 кг, храна, с опция за вегетарианци и вода на борда, екрани на всяка седалка с безплатни функции – карта на полета, менюто, напитки и допълнителни храни за купуване, магазин на борда. Допълнително платено е само гледането на филми, телевизия или музика. Ако сте в първа класа с какво ли не ви глезят- от одеало и възглавница за по- добър комфорт до многостепенно меню , безплатни филми … и всичко с перфектно обслужване. Разликата в цените варира според сезона или по- ранното закупуване на билетите. Поради големия интерес към дестинацията Дубай, полетите вече са по 3 пъти на седмица и то в много удобни дневни часове. В България техни предствители са – Крис Еър (Chriss Air), които предлагат и пакети с включен хотел. 

Добре дошли в най-популярното от 7-те арабски емирства- град на бъдещето, който с всяка секунда се променя. И както казва един тънък познавач  на различните дестинации, един град задължително трябва да го видите през различни сезони, а също поне веднъж през деня, и веднъж нощем. Вечер Дубай е ослепителен, грейнал навсякъде с милиард светлини, с небостъргачи, врязани в небето, а долу- трафик без задръствания с бели автомобили (предпочитан цвят на лимузините). Денем пък се потапяте в едно по-работно темпо на емирството.

Панорамната обиколка из градът е немислима без остров "Джумейра"( първият от трите изкуствени острова с форма на палма), още един квартал на богатите "Дубай Марина", където небостъргачите са безброй и се строят с такава скорост, че ако дойдете след 3 месеца отново тук, няма да познаете квартала.  Тук е най-добре да се разходите вечер и да се насладите на съчетанието от светлини и вода и да снимате, снимате… Ресторантите и кафенетата по протежение на канала, който обединява всички сгради позволят, докато се храните да наблюдавате постоянно двжещите се корабчета, яхти или лодки по канала. Ако някой се интересува от архитектура и прилагане на всички новости в строителството на сгради, то тук  всеки един от небостъргачите- копие на някой известен по света, е нагледен пример за това. Тук всичко е голямо и луксозно, без  капка компромис в начина на строителствои материалите.  Впечатлява и специално отношение към изпълнениеот на детайла. Всяка сграда е съвършена като изпълнение, въпреки че архитектурния облик на града може да ви се стори еклектичен. Въпреки жегите строителството не спира, разрешено е до 48 градуса по Целзий (макар, че не се спазва и често има припаднали работници на строежите).

Не може да не посетите и емблематичния седемзвезден хотел "Бурж ал Араб", построен като корабно платно, което сякаш плува във водите на Персийския залив. Луксът на Бурж ал Араб" е впечатляващ и няма желание, което да не може да бъде изпълнено там . Не случайно го наричат „Кралицата на Арабия”. Огромните му двойни  апартаменти са като от приказки от 1001 от нощ,  с последна дума на техниката и с личен иконом, който ви въвежда в хотелския разкош. Но хитът тук са двата кралски апартамента – мезонети по 250 кв. м,, със собствени киносалони, зали за срещи, банкетни зали и частен асансьор. Нощувката излиза по 7000 долара на нощ, разказват екскурзоводите.  

Най-много туристи се наслаждават на луксозната подводница, която отвежда в подводния рибен ресторант  на хотела със стъклени стени, зад които се вижда красотата на подводния свят на залива. Резервациите се правят с месеци напред, а капарото задължително се дръпва от банковата ви карта и може да изгори, ако не оттеглите в посочения срок резервацията.  

Друга задължителна спирка е най-високата сграда в света – "Бурдж Халифа" със своите 828 метра. Строителството започва през 2004 година, а сградата е официално открита в началото на  2010 година. Сградата е част от новоизградения комплекс Даунтаун Дубай, разположен в близост до главния търговски квартал на града и заемащ площ от 2 km². Проектът на Бурдж Халифа е изготвен от американското бюро Скидмор, Оуингс и Мерил, като главен архитект е Ейдриън Смит, а главен конструктор - Уилям Бейкър. Главен изпълнител е южнокорейската компания Самсунг. Общата стойност на Бурдж Халифа е около 1,5 милиарда долара, а на целия комплекс Даунтаун Дубай - 20 милиарда долара. Завършването на проекта съвпада със Световната икономическа криза, започнала през 2007 година, както и с пренасищането на местния пазар на недвижими имоти. Тъй като емирството Дубай е затруднено в обслужването на дълговете си, то е принудено да търси помощ от съседното емирство Абу Даби. В резултат на това по време на церемонията по откриването сграда изненадващо е преименувана от Бурдж Дубай на Бурдж Халифа в чест на емира на Абу Даби и президент на Обединените арабски емирства Халифа ибн Заид ал-Нахаян, заради критичната помощ, оказана от него за проекта.

 Дизайнът на Бурдж Халифа е базиран на комбинираните геометрични компоненти, характерни за ислямската архитектура. В дизайна на сградата има включени архитектурни и културни елементи, характерни за региона. Y-образната основа е идеална за хотелски и жилищни сгради, тъй като чрез нея се постигат максимален брой стаи с външен изглед и максимално оползотворяване на слънчевата светлина. Сградата се състои от три компонента, разположени около централно ядро. С нарастване на височината, в страничните компоненти са направени тераси, така че страничните компоненти стават все по-тесни до върха. Броят на терасите е 27. Най-отгоре се показва централното ядро, върху което е поставена кула. В най-високата си точка кулата се люлее хоризонтално, като прави осцилации с дължина 1,5 метра. Бетонната конструкция на сградата достига до 586-я метър - 155-ти етаж (който е мезонетен). Следва метална конструкция до 162-и етаж на височина от 624 метра. На тази височина приключва официалното броене на етажите. От тук нагоре, до височина 768 метра следват още 44 етажа (продължава металната конструкция). Последната част от сградата представлява мачта, която се издига до височина около 828 метра. 

По проект на долните 37 етажа има хотели, като между 9 и 16 етаж е разположен хотел „Армани“. Между 45 и 124 етажи има 900 луксозни апартамента. най-високата джамия, автомат за злато, ресторант на 124-ти етаж. Върхът на сградата е оборудван с комуникационна техника. 

В случай, че искате да се качите на върха на кулата, си купете онлайн билет предварително, защото на място е доста скъпо – около 120 евро на човек. Вечер сградата се осветява със сменящи се светлини в синхрон с водния спектакъл на прословутите фонтани пред МОЛ Дубай. Представленията са от 18.30ч. до 23.00ч на всеки 30 мин с продължитлност около 5 минути с различен музикален фон и сменящи се водни фигури. Ако успеете да удържите желанието си веднага да снимате, ще се насладите напълно на въздействието на синхрона между музика и вода. 
Бурдж Халифа е проектиран като централният елемент на Даунтаун Дубай, мащабен градоустройствен комплекс със смесено предназначение, който включва 30 000 жилища, 9 хотела, 30 000 m² паркови площи, поне 19 високи жилищни сгради, търговския център Дубай Мол и изкуственото езеро Бурдж Халифа с площ 120 000 m². Основната цел на Даунтаун Дубай, както и на другите внушителни строителни проекти в Дубай, като Палмовите острови, е да привлекат вниманието на чуждите инвеститори към пазара на недвижими имоти в града.

Водовъртежът ви води и към  музея- крепост „Ал Фахиди”, където ще научите повече  за бита и обичаите на местното население през вековете, ще видите отблизо възстановки на живота на бедуините, а също и манекени, които показват сцени от  една изчезнала професия- гмуркачи на перли. 

Задължително е да усетите глъчката и на пазара на златото - Златния сук, където тонове злато и ювелирни изделия чакат своите купувачи. Най-чакани са индийците, които в сезона на сватбите си тръгват оттук буквално с торби злато.

Не тръгвайте към Абу Даби, преди да сте свикнали малко с Дубай. Само така ще можете да усети атмосферата и на помпозния, богат и бляскав  Абу Даби, който също е задължително да се види. (За Абу Даби четете в януарският брой на 2017) 

Пустинята е на една ръка разстояние, но не се усеща. Арабската кухня се представя с най-доброто си, като много от плодовете и зеленчуците са местно производство и се отглеждат в парници. Сафари с джипове 4x4 ше качи адреналина ви, а ездата с камила е друга предпочитана атракция. В пустинята ще хапнете под открито небе, наслаждавайки се на атмосферата на Изтока.

Не се притеснявайте за комари, въпреки огромните водни пространства тази напаст просто …я няма. Градските власти са се погрижили за комфорта на всички .

Намерете време и за Джумейра бийч парк, Мадинат Джумейра (задължително!!!) , Atlantis the Palm, Mall of  Emirates. И за запалените скиори това е най-голямата награда: след плаж, на ски. Ski Dubai в „Mall of the Emirates” е най-голямото закрито съоръжение за зимни спортове, което е построено и се поддържа от австрийска фирма. В центъра можете да ползвате 5 писти, включително и първата закрита “черна” писта в света. Дължината на най-дългата писта е 400м.  Съоръжението е с капацитет до 1500 души.

Не пропускайте - Miracle gardens Dubai. Всичко е направено от живи цветя – склуптори с различни форми, къщи, коли, животни, птици, сърца и какво ли още не. Ако огладнеете или искате да поседнете има кътове за почивка под уникални перголи от разтворени многоцветни чадъри.

И не на последно място, не пропускайте да съобразите дрескод-а като за арабска страна: без прекалено изрязани деколтета, минижупи, предизвикателни цепки, прозрачни дрехи и други изцепки в облеклото. Банските са разрешени само около басейните и на плажа, а неуважителни надписи на дрехите са забранени.

Други особености характерни за тази част на света, които трябва да имате предвид:

  • В Обединените арабски емирства всички наркотици са забранени, дори и малко количество може да доведе до затвор. 
  • Някои лекарства също могат да бъдат незаконни, дори и да са с рецепта, затова първо проверете, кое е разрешено да вземете със себе си. 
  • Една от най-толерантните страни по отношение на алкохола е Дубай, но въпреки това aлкохол може да се купи само от лицензирани магазини или от летището като трябва да се пренася в задължително в непрозрачен плик. Само в лицензирани барове, клубове, хотели и вътре в дома е разрешена консумацията му. 
  • Пушенето на публични местa е строго забранено, въпреки че има много наргиле барове и ресторанти, в които може да се пуши.
  • Демонстрациите на интимност, дори невинна целувка или прегръдка на публични места водят до сериозни глоби. 
  • Отнасяйте с уважение към местните жени, продължителният зрителен контакт се смята за обиден. Сексуалният тормоз и незачитането на жените се наказват строго.
  • Да покажеш среден пръст на някого в емирството е незаконно.  Oбидните жестове и нецензурните думи не се толерират и подобно поведение води до глоба или депортиране според степента на обида.
  • Лидерите на емирствата са много уважавани от обществото, затова обиден коментар или забележка по отношение на тях, знамето или страната се третират като престъпление. 
  • В Дубай не може да снимате местните, ако не сте получили тяхното разрешение, в противен случай - глоба.


Приятно прекарване!

+8
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари