Топъл минимализъм - атмосфера за приятели

Домът е функция на начина ни на живот. Бягство от напрегнатото ежедневие може би...
15.06.2007
Весела Мaркова
780
къща, интериор, реконструкция, апартамент

Проект: арх. Гергана Йорданова
Фотограф: Милена Конакчиева


Домът е функция на начина ни на живот. Бягство от напрегнатото ежедневие може би... Мястото, за което мечатем, мислим и което моделираме с огромно желание и стремейки се към най-доброто. А изборът за това, което ще ни обгражда, невинаги е толкова лесен.

Пред вас е жилището на младата архитектка Гергана Йорданова. Непринуденост и максимално удобство са основите мотиви, върху които тя изгражда концепцията на този апартамент от около 100 кв.м. Доста любопитно е да открехнем вратата на това жилище, в което са вложени толкова много идеи и стремежи и въпреки това е постигнато невероятно балансирано излъчване, спокойствие, изчистеност и човешка топлота.
Като един млад и амбициозен човек авторката най-напред разкри своите виждания и идеи за това какво би искала да представлява домът й, за нещата, които не харесва в него, нещата, които се стреми да реализира. При работата си със своите клиенти Гергана полага максимални усилия да достигне до тяхната душевност, да усети нещата, които ги вълнуват, да погледне през техните очи, това, за което те мечтаят, и да го реализира... А за изграждането на нейния дом тя концентрира цялата си енергия и мисъл, и тук всяко кътче е добре обмислено или търпи развитие в синхрон с избистрената идея за цялостната визия.
Всичко започва преди няколко години. Наследственият апартамент се намира на последния етаж в стара столична кооперация. Съвсем естествено е архитектурата и вътрешните разпределения на жилището, строено през далечната 1930 година, да не съвпадат с вижданията на завършилата архитектура в Париж Гергана. Тя изготвя проект за цялостна реконструкция и тотално преразпределение на помещенията.
Новата спалня заема мястото на старата дневна, а в бившата кухня предстои да бъде реализиран домашният кабинет-ателие на архитектката. Входното антре е освободено от преградни стени и въвежда директно в отворено семпло помещение - дневния тракт.
Друго голямо предимство на направената реконструкция е разполагането на баня и кухня в непосредствена близост и съкращаването на тръбите. На юг, към вътрешния двор, се разполагат трапезария и кухня. Грубата ремонтна работа по събарянето на стени и изграждането на нови, подмяната на ВиК и ел. инсталации, довършителните работи отнемат само четири месеца. Готово и прекроено жилището придобива съвсем различно излъчване и дадености.


 

Въпреки че с тази реконструкция концепцията на Гергана за това жилище далеч не е цялостно завършена... Намираме се на първото ниво на бъдещ мезонет. Завладяващата идея за усвояване на подпокривното пространство винаги е била едно от най-вдъхновяващите за архитектката поле на изява. В случая щастливото стечение на обстоятелствата предоставя една чудесна възможност за реализиране на второ ниво. И тук идеята е да се отвори максимално въздушно пространство, конзолна стълба ще свързва трапезарията с допълнителна спалня, разположена точно върху дневната и “гледаща” навън през ефирен парапет и обширни прозорци в скосения към трапезарията покрив. И всеки един детайл е вече задълбочено обмислен и проектиран, а по пътя към мезонета остава да бъдат преодолени още няколко формалности.
Природната логика е залегнала в основите на оформянето на интериора. Дърво, метал, керамика, светлина, защото сетивата не бива да се отдалечават от естественото. И същевременно съпоставката с ултрамодерния стил на столовете и осветителните тела подсказват идеята за живата и закачлива мисъл. Семпло, удобно и рационално, все пак функцията е приоритетна.

Специално конструирана по проект на Гери е библиотеката в дневната, която като вертикален акцент разделя къта за сядане от трапезарията и кухнята, има лице от две страни, като се вписва ненатрапващо, вгражда се в пространството. Тя придава и своеобразен колорит на цялата дневна зона, в нея са разположени култовите настолни книги заедно с любими вещи и сантиментални спомени.

Аксесоарите в дома на Гери са много важен елемент, част от самата й същност, избирани с много вкус (Habitat) и заредени с неповторимото усещане на Париж. Всички те, независимо от размера и естеството си, наистина са пропътували тези дълги километри, за да пренесат в интериора това, което хората усещат в атмосферата на Париж. Това са дребните неща, на които неусетно се радваме, дори леко зървайки ги с поглед, защото зад малката вещ се крие споменът, а понякога и цяла история... В трапезарията точно в ъгъла до прозореца стои една такава красива ваза с оригинален завършек, всъщност доста оригинален, тъй като и тя си има своята история. По време на транспортирането си от Франция вазата пада и се счупва, но Гери решава да я запази и аранжира в дома си, пренебрегвайки факта, че счупеното не е на добро. И така вазата е на точното си място като своеобразен и хармоничен акцент и допълнение към осветлението и столовете в трапезарията и кухнята. От друга страна, кашпата в центъра на дневния тракт е “отговорът”, своеобразното отражение на шлайфания бетон, с който ще бъде оформена повърхността на камината.

Цветовете, подбрани за стените, са в меки и топли нюанси на сивото, подът е в топло кафяво - гранитогрес в цвят венге и паркет “череша”.


Кухнята и банята в този дом са реализирани по съвместен проект на арх. Гергана Йорданова и “Ателие 52”. В кухнята водещ е факторът на удобството, минимално движение и максимална полезност на разполагане на уреди и шкафове. Дизайнът е съвременен, изчистени линии, гладки повърхности, скрито осветление.Комбинацията от ведър оранж, венге и инокс инстинктивно насочват погледа и вниманието на обитателите и гостите именно в тази зона, отново умишлено търсен ефект.
Спалнята е решена в успокояващи нюанси на бяло и кафяво. Духът на Париж не е пропуснал да остави своя отпечатък и в стаята за отмора. Артистичната завеса, разделена на три части, е в приятелски диалог с не по-малко атрактивен спираловиден свещник “Fer Forge”. Любимият стенен свещник на Гери е и първопричината, подтикнала я да избере колоритния текстил. Това обаче никак не се случило лесно и отново градът на влюбените се оказал благосклонен да предложи разрешението в намирането на подходящия десен.


 

Един поглед в банята е достатъчен, за да стане ясно с колко любов, желание и мисъл е била проектирана тя. Аксесоарите са с безупречна дизайнерска линия. Цветовете на топла, златиста есен събуждат към живот, дискретно придават свеж и здрав тен в ранната утрин.


  

Стъклената преграда към душ кабината, както и огромното огледало издават усета на естета за съвременен лукс, а подходящото, комбинативно осветление, създава условия за комфортно ползване и атмосфера за релакс.

Автор: Весела Мaркова
Закони Нормативна база Коментари