Течна хидроизолация на открити тераси

Откритите тераси изискват по-специални грижи, тъй като целогодишно са подложени на екстремни климатични въздействия
15.10.2015
„Интерфейс“ ЕООД
12070
хидроизолация, течни хидроизолации, за къщата, открита тераса, Течна гума
Течна хидроизолация на открита тераса
Източник: www.technaguma.com

Покривните тераси са красиво допълнение към архитектурата на всяка сграда. Наличието на покривна тераса обикновено се  счита за предимство на една сграда, тъй като предоставя прекрасни гледки и приятни мигове на живущите в нея. От друга страна, тази тераса изисква по-специални грижи, тъй като целогодишно е подложена на екстремни климатични въздействия като топлина, влага и студ. При неправилно положена хидроизолация, не след дълго настилката се компрометира и много често терасата протича.

Независимо дали терасата трябва да се ремонтира или е в нова сграда, е нужно внимателно да се подбере не само качествена хидроизолация, но и фирма с опит, която да я изпълни според специфичните изисквания за нейното полагане.
Хидроизолациите за открити тераси най-общо биват:
- Рулонни хидроизолации
- Течни хидроизолации

Недостатък на класическите рулонни изолоции са т.нар „слаби места” каквито са снадките между съседните платна, както и участъци с по-сложен профил, с повече чупки и ъгли.
Затова през последните години все повече се предпочитат течните хидроизолации, които се полагат чрез мазане и имат редица предимства . Представляват водоустойчиви  и негорими материали на основата на висококачествени, еластомерни смоли. Течната хидроизолация е многослойна система, която се създава на място, чрез последователно намазване на няколко слоя. Ако е необходимо може да се вгради между слоевете армировъчна мрежа или тъкани от полимерни или стъклени влакна. След полагането на материала се получава водонепропусклива мембрана с висока еластичност, без фуги и пукнатини, с голяма издържливост на температурни амплитуди.Основни качества и предимства на безшевната хидроизолация течна гума:
- Те са най-доброто решение за трудно достъпни повърхности, с много чупки, ъгли и фуги
- Издържливи са към климатичните промени, благодарение на устойчивост към UV лъчи
- Притежават  еластичност, чрез която поемат температурните разширявания и свивания при различните атмосферни условия
- Надеждност и  дълготрайност на покритието
- Отлична адхезия към различни повърхности – бетон, мазилки, плочки, ПВЦ, Поликарбонатни и OSB плоскости, тухли, цимент, дърво и др.
- Върху получената хидроизолация могат да се полагат директно всякакви облицовки като камък, плочки и др.
- Екологичност и негоримост
 За качествена хидроизолация на вашата тераса най-разумно е да се обърнете към специалистите в тази област. На българския пазар има фирми с дългогодишен опит в производството и полагането на качествени течни хидроизолации, като една от тях е „Интерфейс“ ЕООД.
Ето един пример за етапите на полагане на течна хидроизолация Isoflex-Universal 
1. Всички фуги, пукнатини и неравности на основата се запълват със специална водонепропусклива фугираща смес и при връзката борд-замазка на терасата се правят холкери. Радиусът на холкерите е около 4-5 см. 
2. След като изсъхне, върху замазката с широка четка или валяк се нанася специален хидроизолационен грунд Isoflex-Grund.
3. Върху грундираната повърхност се нанася първа ръка от хидроизолацията с течна гума Isoflex-Universal и докато е все още мокро се прави армировка с полиестерно платно А65.
4. След пълното изсъхване се нанася втора ръка от хидроизолационния разтвор, като в ъглите борд-замазка се вгражда хидроизолационна лента от полиестерно платно А65. След изсъхване на втория слой на хидроизолацията се прави трети, който се нанася перпендикулярно на първия.
5. Изчаква се до пълното изсъхване на хидроизолационния слой, след което може да се пристъпи към лепене на плочки.  Плочките се лепят с гъвкаво мразоустойчиво лепило за плочки, което запазва своята еластичност при температурни разширения и свивания, следствие на атмосферните условия. Между плочките се оставя фуга с ширина 3-4 милиметра, която да поеме линейните разширения през лятото и свивания през зимата.
6. Изчаква се минимум 24 часа, след което се фугира с водоотблъскваща, еластична фугираща смес.
Препоръчително е цокълът също да се направи от плочки.

Закони Нормативна база Коментари