Какво представляват естествените басейни?

Басейните са удивителен акцент в екстериора на дома, макар и скъпа прищявка за доста от нас.
15.06.2016
Румяна Бонева
2226
градина, Басейни, еко-басейни, зелен басейн
Водата в естествените басейни е кристално чиста и безопасна за къпане
Източник: www.landforwildlifetopend.com

Басейните са удивителен акцент в екстериора на дома, макар и скъпа прищявка за доста от нас. А летните горещини тепърва предстоят и тогава неизбежно търсим спасително убежище от парещите слънчеви лъчи. Ако все пак домашният басейн е важна част от проекта на дворното пространство, защо да не си представим нещо различно това лято? В постоянния стремеж към възпроизвеждане на елементи от природата в проекцията на ландшафта, специалистите в областта успешно са комбинирали няколко техники, създавайки така наречените естествени или еко-басейни.

Те представляват нетрадиционен и природосъобразен избор за двора и изглеждат като естествено сътворение на природата. При поддръжката им не се използват никакви химикали за дезинфекция, а пречистването се осъществява при преминаването на водата през растения и биологични филтри.

Еко-басейните изглеждат като естествено сътворени от природата  www.reddit.com

Структура и принцип на работа
Първият проект за “зелен” басейн е разработен през 80-те години на миналия век в Австрия и Германия и оттогава се радва на популярност в целия свят. Плуването в такъв басейн не би могло да се сравни с плуване в езеро, където наличието на тиня и растения по дъното не са особено приятни.

Басейнът се проектира в две зони – едната, така наречена зона за регенерация  наподобява изкуствено езеро или водна градина, в която специално подбрана растителност отговаря за естествената филтрация на водата. Добавените речни камъни и пясък допълват природната визия и също играят съществена роля при пречистването.

Регенериращата зона отговаря за инфилтрацията на водата    www.terraflore.fr

Другата част е зоната за къпане, като двете зони се намират в непосредствена близост, но са отделени една от друга посредством стена. Размерите и дълбочината на зоната за регенерация зависят до голяма степен от тези на плувната зона и общата водна маса. Водата в басейна циркулира по естествен път и вече пречистена от растителността бавно се връща в сектора за плуване.

Естественият басейн - нетрадиционен и природосъобразен www.goodshomedesign.com

Форма и специфика при изграждане
Естествените басейни могат да се проектират по множество начини, както при новоизграждащи се водни площи, така и при реконструиране на съществуващи такива. В ценови план разходите за изграждане на обикновен и естествен басейн са почти еднакви, с уточнението, че последният изисква минимални допълнителни средства за поддръжка. Формата и размерите на отделните зони варират съобразно предвиденото дворно пространство, а изграждането може да се извърши и на терасиран терен. Трябва да се има предвид обаче, че за направата на естествен басейн е необходимо двойно повече площ, поради наличието на зона за регенерация.

Басейнът може да се снабди със скимер за отстраняване на паднали отломки на повърхносттта и с апарат за водна циркулация за максимално изпомпване и аерация на пречистената вода. Поддръжката на подобен тип басейни не изисква употреба на каквито и да било химикали. В допълнение при изграждането се прибавя UV филтър, което гарантира, че водата ще бъде кристално чиста и безопасна за къпане.


 


Изграждането е възможно при равнинен и терасиран терен gardengrounds.blogspot.com

Каква растителност да използваме?
При композирането на растителността в зоната за регенерация по правило се използват три водни разновидности, които може да варират съобразно региона и климата на областта. Плаващите на повърхността растения служат и за декорация на басейна, като например лотус и водна лилия. Обкръжаващи растения – в това число острици, тръстика и различни тревни насаждения, очертават границите на естествения басейн. И накрая идват засадените по дъното видове, които спомагат за добрата аерация на водата.

Липсата на хлор и предимствата за природата и хората    www.dietoflife.com

Ползите от естественият басейн
Задавали ли сме си някога въпроса колко химикали се изсипват в един стандартен басейн и как тялото ни понася вредният ефект от тях? Липсата на хлор във водата води до редица преимущества за природата и за човека. Ще избегнем зачервяването на очите и изсъхването на кожата, косите няма да са изтощени, а банските костюми не избеляват. От екологична гледна точка използването на гравитационните сили за голяма част от процесите на циркулация на водата води до спестяване на енергия. Интересен е фактът, че в зоната за регенерация много често се заселват малки гущери, жаби, охлюви и водни обитатели. Друг любопитен фактор, е че водата се усеща по-топла, в сравнение с тази при хлорните басейни.

Органичната визия на басейна е в пълна хармония с пейзажа  www.contemporist.com

“Зелените” басейни успешно комбинират функционалните и естетични преимущества на  изкуствените езера и конвенционалните басейни. Крайният резултат е басейн с органична визия, чиста вода и интересен дизайн, при това в пълна хармония с пейзажа.

+27
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари