Столът Wingback в съвременния интериор

Характерното в неговия дизайн е наличието на оригинални „крила“ от двете страни на облегалката, които сякаш ни обгръщат по време на седене.
06.11.2018
Екатерина Бонева
1223
интериор, мебели, кресло, Столът wingback

Трудно можем да си представим уютен дом, без наличието на мека мебел. И тук не става въпрос единствено за обемистите тежки дивани. Светът отдавна познава незаменимия комфорт на меките кресла с текстилна или кожена тапицерия, които отскоро започнаха да се налагат като задължителен елемент от мебелировката и у нас.

Освен, че се вписват успешно в почти всякакъв интериорен стил, креслата осигуряват максимално удобна позиция за тялото и позволяват да се насладим на приятна почивка след натоварения ден. 

През вековете този важен атрибут преминава през своеобразни метаморфози, доказвайки своята дълговечност и функционалност. Понастоящем, креслото приема необичайни превъплъщения по отношение на форма, структура и големина. Пазарът прелива от модели за масово производство и луксозни дизайнерски изработки, които разбира се, не всеки може да си позволи. В този материал ще обърнем внимание на един от моделите, който навлиза все по-настъпателно в концепцията на модерния декор – столът Wingback.


На този стол подхождат и разнообразни принтове.    Източник: www.unsizdk.com

Познаваме го от интериора на американските къщи, където стои на почит пред камината или в спалнята. Характерното в неговия дизайн е наличието на оригинални „крила“ от двете страни на облегалката, които сякаш ни обгръщат по време на седене. Днес този модел отново е тотален хит в обзавеждането. Много дизайнери го използват като инструмент за разчупване на традиционните интериорни концепции и умишлено го проектират в контрастен цвят за създаване на оригинален акцент.

Кога и къде се заражда?
За пръв път подобен модел е проектиран през епохата на Луи XIV, но той присъствал единствено в интериора на хората с благородно потекло. Конструкцията на стола впечатлява с дълбоката седалка, солидна облегалка, ясно изразените страници и изящни дървени крака. Разположените от двете страни на облегалката „крила“ имат не само естетическо, но и функционално предназначение - да задържат излъчваната топлина от камината и да блокират въздушното течение. Започват от горната част на облегалката и плавно преминават към подлакътниците. Може да бъдат с права или къдрава форма. Структурата на самия стол е тясна, така че да не заема голяма площ, като облегалката може да има абсолютно права или заоблена форма. 

Столът Wingback през погледа на Арне Якобсен.    Източник: www.interstudio.com.au

Практическите и естетични свойства на този стол са го превърнали в доста популярен. През миналия век са създадени два подобни модела – креслото Egg Chair на датския архитект и дизайнер Арне Якобсен, който черпи вдъхновение от една от най-съвършените форми в природата - тази на яйцето. Другата изработка принадлежи на английския дизайнер Том ДиксънWingback chair, откъдето идва и масовото название за този тип кресла. 


Съвременната версия на Wing chair.    Източник: www.tomdixon.net

Столът Wingback в интериора
В миналото, мястото на това кресло било пред камината. Днес този елемент се вписва перфектно в повечето помещения от дома – дневната, спалнята, дори антрето. На пръв поглед комбинацията на такъв стол с днешните интериорни стилове изглежда сложна, но ако се направи по подходящ начин, резултатът може да надхвърли очакванията. Един от начините за това е подборът на модел и цвят. Wingback носи очарованието и носталгичната нотка на отминалите векове и отлично би се съчетал с интериор, в който присъстват романтични елементи. Много от моделите се комбинират с мебели в стил барок и рококо. Наложилата се от няколко години насам тенденция за смесване на стиловете отваря още по-широк кръгозор за изява на дизайнерите в посока интегриране на този елемент в модерния декор. Хай-тек и други подобни направления в дизайна трудно ще се сработят с този интериорен детайл.

Нека все пак да разгледаме с кои интериорни стилове се съчетава най-добре:
•    Бохо шик – това направление е достатъчно ярко, интензивно и екстравагантно и никак не се плаши от несъвместими текстури и цветове. Палитрата е пъстра и наситена с позитивна енергия. Тайната на добрия баланс се корени в подходящ подбор на материите и колорита, така че обстановката да не всява хаос, а хармония. Столът Wingback се вписва безпроблемно в такова пространство, като трябва да се обърне внимание най-вече на вида и цвета на тапицерията. 
•    Провинциален – най-важният фактор при проектирането на „кънтри“ декора е достатъчната доза уют. Основният замисъл на този стил е да създава усещане за топлота и интимен комфорт. Той е смесица от английски, френски, тоскански и скандинавски традиции в интериора, на което се дължи и разнообразието в неговото изразяване. Креслото ще се чувства наистина „у дома си“ в такъв декор. За да се комбинира успешно с останалите елементи, тапицерията трябва да е текстилна. 
•    Винтидж – противно на всеобщото схващане, този стил няма за цел да превръща дома в гаражна разпродажба. Целта е по-скоро да се отдаде нужната почит на годините след Втората световна война, когато хората смесвали и съчетавали най-различни вещи, за да възстановят разрушените си домове и да създадат топла и уютна атмосфера. Цветовете са в светли и неутрални тонове с използване на детайли в ярък цвят за създаване на акцент.

Защо да го направим част от дома си?
Столът Wingback е неостаряваща класика. Толкова ще свикнем с комфорта на удобната мебел, че за нищо на света няма да се разделим с нея. Съвременните модели изглеждат много по-компактно от оригинала, а и не са толкова тежки. Преобладава семпла композиция на линиите и максимално изчистена структура. Ръбовете и ъглите са омекотени с атрактивни извивки. Цветовите вариации са наистина неизчерпаеми – от студената, през неутрална към топлата гама. 

Столът Wingback е специфична мебел, затова е редно да помислим предварително за точното му предназначение – като акцент или като стилно допълнение на общия интериорен план. Това ще ни подскаже и в какви цветове да го изберем. Подходящата материя и цветове ще внесат елегантност и доза драматизъм в атмосферата. Тук заложете преди всичко на изискани дамаски от плътни тъкани. При подбора на цветове следва да отбележим, че на този стол подхождат отлично не само едноцветни материи, но и такива с разнообразни принтове.


Съвременната версия на Wing chair.    Източник: www.tomdixon.net

Кожените тапицерии в тъмни цветове пък отлично хармонират с атмосферата в домашния офис или съвременната дневна. За спалнята се препоръчва модел с плавни извивки и по-лека тапицерия. Формата на стола трябва да е съобразена с дизайна на другите мебели от интериора.

Важно предимство на стола е способността за създаване на уединение в жилища с отворен план. Обгръщащите меки страници блокират любопитните погледи и илюзорно разделят пространството. И още нещо – Wingback е част от цяло семейство. Елегантни малки канапенца и дивани, които ще ни пренасят в отминалите епохи всеки път, когато седим на тях.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари