Ключът

Медални обекти от нетрадиционни материали, осъществени по идейния проект на проф. Богомил Николов, и с кодовото име “КЛЮЧЪТ “
09.06.2007
Даниела Житарска
314
Изложба, уоркшоп, изкуство

Медални обекти от нетрадиционни материали, осъществени по идейния проект на проф. Богомил Николов, и с кодовото име “КЛЮЧЪТ “

Една амбициозна и благородна акция, отваряща широко вратите си за всеки желаещ да се потопи в безкрайните дебри на изкуството и съвременния поглед към дизайна. Тази идея се ражда случайно, в работната среда на специалността - метал в Националната ни художествена академия, но както се случва с повечето истински неща, тя идва в точно подходящия момент, за да изпълни определена съществена функция. В конкретния случай тази идея мотивира студенти и преподаватели да заработят съвместно, създавайки благоприятна за целта атмосфера, богато заредена с творчески и дори благороден състезателен дух.


Проф. Богомил Николов, България, хартия

Широкият избор на работни материали и сътрудничеството на различните специалности дава невероятна свобода на творческата мисъл на авторите, които сами определят пределите на изразния си похват, съобразявайки се със съвсем малко условности. Естествено подчинени на плакетната форма - изходна и основна позиция на темата. Постепенно кръгът от участници се разширява и придобива популярност, Академията отваря врати за международно участие и в рамките на не повече от година и половина се популяризира до степен на необратимост. Идеята сама започва да работи за своето самоусъвършенстване и това се вижда в работите на самите участници, одухотворени и носещи живот и положителна енергия.

Но за да съм по обективна, нека самият автор и идеен ръководител ви разкаже по-подробно как се е зародила самата идея и как протича нейният живот.

Проф. Богомил Николов e ръководител на катедра „Метал” и водещ ателие за медална скулптура при Националната художествена академия. Проектът с кодовото наименование „Ключът” ни убеждава, че експерименталният подход при решаване на творческите задачи е ключът за успешно развитие и сериозни творчески постижения.

 

Проф. Анна Бояджиева, България, текстил

През пролетта на миналата година в Академията бе организиран уъркшоп за медална скулптура /скулптури с малък формат/. Участниците в него бяха преподаватели и бивши студенти. Идеята много допадна на студентите и те изявиха желание да участват в подобни арт събития. Така се роди един перманентен уъркшоп, ежемесечно организиран по време на учебната година, от февруари до май и от октомври до декември. Въпреки че се провежда в учебно време, участието в него е доброволно и включва най-вече студенти, но също така
и преподаватели, както и гостуващи художници от Великобритания, Унгария, Чехия, Германия.

Главната цел на проекта е да провокира студентите за търсене на нестандартни решения на творческите си задачи, както и за повишаване на професионалната си култура. Те проявиха голям интерес към проекта и резултатът бе толкова добър, че автоматично премина в друг подобен проект през следващата 2007 г.

Но ако първият е по-свободен по отношение на тематика и материали, вторият, който всъщност е обект на това представяне, има по - категорична програма. Той също се състои от 7 уъркшопа през същите месеци на годината, но през първото полугодие те са обединени в цикъл, подчинен на едно изискване. Работи се последователно с 4 различни материала, февруари - хартия, март - стъкло, април – дърво, и през май - текстил.
 

Василена Василева, България, дърво

 

Вторият, есенният цикъл е коренно различен. Пълна свобода на използваните материали, но задачата е обща, октомври - пейзаж, ноември - голо тяло, и декември - автопортрет.

Участниците в този проект работят самостоятелно и в определена дата всеки месец се събират за еднодневна изложба в Художествената академия. За всяка изложба се изработва плакат-каталог, който се качва на уебсайта на ателието за медална скулптура. На този сайт могат да се проследят всички интересни творчески събития в ателието, както и най-интересните дипломни работи. http://www.artmedal.net/bulgaria/index.html

Гордост за ателието са петте студентски творби, откупени от Британския музей в Лондон. Студентски творби редовно се включват в експозиции за представителни изложби в страната и чужбина. Една от последните подобни изяви ще е в Колорадо Спрингс на международното биенале за медално изкуство. Тази творческа инициатива създава едно ново поле за изява на авторите на съвременното българско изкуство. Това начинание със сигурност ще създаде нови посоки на развитие и по-голям интерес от страна на авторите и съответно на ценителите на изкуството.

 

Автор: Даниела Житарска
Закони Нормативна база Коментари