Дизайн и стил на интериорната стълба

Универсалната визия е най-неангажираща, яркият стил да е в хармония с останалия интериор
15.11.2013
Антоанета Салфидж
2220
интериор, стълба, интериорна стълба, видове стълби, стилове стълби
Стълбата с универсален стил – това е най-функционалният вариант.
Източник: Интернет

Интериорната стълба е архитектурен елемент. Тя не е самостоятелна вещ, която при хрумване можеш да преместиш от единия в другия край на хола. Нито пък е мебел, който да претапицираш или с четка и боички да му смениш фасона. Още по-малко е конструкция, която  да срежеш с нож и просто така да премахнеш от погледа, защото вече не ти харесва.


Интериорната стълба е част от костната система на една къща.
Тя е незаменима връзка между нивата и точно тази й конкретна функция е определяща за нейната функционалност, за това, дали ще е удобна на всички ползватели, дали ще е безопасна, с издръжлива конструкция, лесна за изкачване и т.н. За разлика от повечето конструктивни елементи обаче интериорната стълба обикновено е изнесена на показ. Тя е видима от всички и точно затова е натоварена с още едва функция – представителност. Стълбата е архитектурен елемент, но е интериорен детайл, орнамент, който е базисен за декора на дома и много често е определящ за цялостния интериор. И всичко това – форма, конструкция, материали, цветове, дизайн, като цяло, се нарича стил на стълбата. И ако той е крещящо различен от останалия интериор, със сигурност ще предизвиква дискомфорт у обитателите, ще се натрапва и ще дразни. Ето защо един от основните въпроси при строителството и обзавеждането на пространства с повече от едно ниво е какъв стил да е стълбата?


Обикновената универсална стълба
Стълбата с универсален стил – това е най-функционалният вариант.  При него се набляга на качества като простота, сдържаност, консерватизъм и някак естествено на преден план излиза основната функция на интериорната стълба – да свързва две нива в къщата. Стълбите в универсална стилистика могат да се изпълнят от различни материали – дърво, метал, бетон, стъкло. Конструкцията е изчистена от пищни детайли и изключително опростена. Цветовете са светли и сходни с натуралните материали. 


Предимството на подобна стълба е, че тя лесно се съчетава с всеки интериор, дори и да е по-ексцентричен. Визията й не е претенциозна и напротив, в състояние е да осъществи баланс между разнородни елементи от интериора.


Интериорна стълба в класически стил
Стълбата с класически дизайн е непреходна във времето. Тя се отличава с плавни линии, съвършена симетрия, ярка орнаментика, прецизен финиш на детайла. Присъствието й в интериора създава усещане за стабилност, благоденствие на фамилията и подчертан лукс.  Всъщност добрите образци, представящи класиката в стълбите с класически дизайн, са доста скъпи продукти. Често са изработени от естествена дървесина като дъб, орех, махагон с най-високо качество, в съчетание с ковано и патинирано желязо. Детайлите им са завършени на ръка като някои орнаменти са истинско произведение на ювелирното изкуство. 


Стълбата с класически дизайн, освен че е скъпа, е и много ангажираща. Такъв архитектурен елемент не може да се скатае някъде в ъгъла. Обикновено с него се подчертава парадния вход на дома, което естествено го натоварва с отговорна представителна функция. Класическата стълба, която се предполага, че е с доста усложнена стилистика, изисква задължително класически интериор на жилището.


Стълба в стил „Модерн“
Стълбата в стил „Модерн“ е с доста странна, дори причудлива форма, с нехармонични извивки и метални перила и парапети.


Стилът „Модерн“ се заражда в началото на 20-ти век с намерението да се наложи като великолепен и неповторим. С него изцяло се преосмислят класическите черти в интериора, линиите се стилизират, създават се нови правила на орнаментиката и детайла, базирани на асиметрията и оригиналността.


Новото изкуство, наложило се с френското наименование Арт Нуово бързо се разпространява в Западна Европа, но така и не успява да се наложи във Великобритания и САЩ.  Първоначалната идея на неговите поддържници била да работят за създаване на прекрасното, което според тях липсва в заобикалящата среда.


Ако решите да направите стълба в стил „Модерн“ добре е да предвидите голямо и високо огледало над стълбата. То ще направи парадната зона още по празнична и представителна, визуално ще размести линиите в пространството и ще внесе допълнителна доза необичайна, но красива асиметрия в интериора. Важна роля във визията на стълбата в стил арт нуово имат парапетите. Те, със своите плавни, асиметрични линии, създават неповторимост, индивидуалност и красота на конструкцията. Най-популярният материал, от който се правят, е кованият метал. Няма да сбъркате, ако изберете модел на парапет, който изобразява вита лиана и го комбинирате с перила от фино полирано и лакирано светло дърво. Така със сигурност ще подчертаете детайла на стила „Модерн“.


Простота и строгост със стила хай-тек
Стилът Hi-Tech е особено популярен през последните десетилетия. Неговите изчистени линии, металикови цветове, техно-дизайн са особено предпочитани от младите градски семейства.


Самият стил се оформя съвсем на скоро – преди 20-30 години. Началото му може да се търси в промишления дизайн на сградите, в които всичко е подчинено на функцията и се изключва всичко излишно. При него липсват декоративни елементи, има само функционални детайли. При създаването на интериор в стилистиката на хай-тек тряба да се има предвид, че орнаментиката  при него е напълно изключена. Блясъкът на хромираните повърхности, фактурата на материала, благородството на неръждаемата стомана се налагат като отличителните декоративни елементи за стила хай-тек.


За някои стълбата в стил хай-тек може да се стори постна, но опитайте да я поставите в друг интериор и сами ще се убедите, че никак няма да се получи.


От една страна хай-тек  се представя с крайната си студенина и техничност, от друга обаче, той е свръх симетричен, елементите му са композирани в идеална геометрична форма, повърхностите са извънредно гладки като огледало, а силуетът – почти невидим. Съществен тласък за налагането и трайното задържане на този стил имат новите материали и технологии. Стъкло, алуминий, пластмаса, огромните възможности за сглобки и монтажни елементи превръщат интериорната стълба в причудлива конструкция, която може да „виси „ свободно в пространството, да е без парапети, само със забити в стената стъпала, да е прозрачна и абсолютно невидима. Конструкцията на подобни стълби е абсолютно открита. Формите са прости и с идеална геометрия. Липсват каквато и да е орнаментика, затова пък всички сглобки и крепежни елементи са видими и са елемент от дизайна на конструкцията. Интериорът в стил хай-тек не търпи безпорядък. При него всичко, което е изнесено на показ, трябва всъщност да е на мястото си. Така и стълбата в стил хай-тек ще се впише естествено в интериора, ако той е подчинен на същата геометрична стилистика.

+16
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари