Къщата е къща, когато е изпълнена с живот

Издигната почти на върха на стръмния склон, това е една от къщите, в които прекрачвайки прага, оставяш всичко зад гърба си.
15.05.2017
Весела Маркова
4922
къща, проект, сграда, архитектура, морска къща
Източник: www.monblan-design.com, Фотографии: Емилиян Иванов

Архитектура: MONBLAN DESIGN - арх.Петър Костов, арх.Иван Недялков
Интериорен дизайн: арх. Петър Костов, инж. дизайнер Петя Петкова
Фотографии: Емилиян Иванов


Груб строеж и довършителни дейности - C&C Building
Мебелно обзавеждане - Мебели Грудев 
Тапети и текстил - Силвио Валентино
Баня
– испански и италиански подови и стенни плочи (KEROS и RAGNO), санитарен порцелан (Ideal Standard), душ системи и смесители (Ideal Standard и GROHE) – КЕРАМИК ПАРК – Геотех ООД, Варна
Технически камък (баня и кухня) - SKV- Стоун Кварц
Гаражни и входни врати - Катина, Добрич - Вашият надежден партньор в областта на вратите за дома и индустрията.
Осветление - Интро Лайт, Варна
Парапети (тераси и интериорни стълбища), стъклените душ-кабини и интериорната стъклена преграда - Лив Системс, Варна


 Издигната почти на върха на стръмния склон, това е една от къщите, в които прекрачвайки прага, оставяш всичко зад гърба си. Тук дори не става дума само за красива метафора, плътната северна фасада сякаш разделя два свята. Входът и гаражите започват непосредствено с площадно уширение откъм улицата, най-високата част на парцела. Единствено козирката с геометрична "Г" образна форма подсказва, че отвъд плътната стена ни очаква нещо необичайно.


Локацията е най-вероятният, първоначален извор на вдъхновение за архитекти и дизайнери, но пристрастното отношение, пълната отдаденост и "вживяване" в проекта никога не остават незабелязани, а резултатът сам по себе си е достатъчно красноречив. Откривайки най-добрите характеристики на местността и конкретният терен, всякакви недостатъци минават на заден план, те дори спомагат за по-голяма изразителност на концепцията. Така сериозната денивелация от 10 м се превръща в уютна подложка за развитието на балансирани и много добре обмислени и ситуирани геометрични обеми. За това, че творческата мисъл на архитектите се сраства с функционалността и буквално попива "пулса" на терена, говорят не само външните контури и завладяващият силует, за това свидетелства всеки един аспект от обитанието, подчинен на разум и креативна логика. Абсолютният синхрон между форма и съдържание дарява с високо качество жилищната среда, която напълно отговаря на съвременните изисквания - премерен, но не разточителен лукс, ниски енергийни разходи, удобни и практично разпределени пространства. Благодарение на заложените параметри, инсталации и технологии, красивата крайморска къща се доближава до т.нар. пасивна сграда.


Къщата се разпростира в два основни архитектурни обема с плоски покриви, като южният покрив е прецизно изчислен и изнесен напред така, че през летните месеци да предпазва помещенията от силното нагряване на слънчевите лъчи, а през зимата, когато слънцето е ниско, да допуска естественото ослънчаване в стаите. Отоплението също е подчинено на оптимална ефективност с минимален еко ресурс - единна термопомпена инсталация с вкопани в земята серпентини под цялата зелена дворна площ. Еднофамилният дом е разгърнат на няколко полунива върху обща площ от 490 кв. м. Състои се от три спални, стая за гости, обширно дневно прастранство, просторно антре с оберлихти, портманто, санитарен възел за гости и спомагателни помещения - фитнес, сауна, перално и котелно помещение, гараж за два автомобила. Несравнимото усещане от постоянната визуална връзка с морето от тази панорамна височина, е допълнително подсилено от непосредствената близост на градината до спалните помещения. Разположени на приземно ниво, с южно изложение и самостоятелен излаз към озеленената тераса, всяка една от трите спални е с подсигурена индивидуална баня с тоалетна. Нивото над спалните помещения е щедро отредено за дневното пространство, което от своя страна притежава още по-изумителен ракурс към панорамата, включваща морето, нос Галата, Морска гара и кв. Аспарухово. При ясно време се наблюдава дори и нос Емине. Кухненската зона също не е изолирана от предимствата на заобикалящата сградата природна даденост, подсигурен е директен достъп до прекрасната веранда с барбекю, чийто комин същевременно се явява елемент от носещата стоманобетонна конструкция. От западната страна верандата преминава в балкон към дневното пространство, а от източната страна през ветробранна стъклена плъзгаща врата води до външно стълбище към двора. Под същото това стълбище за по-голямо удобство е обособен външен санитарен възел, а непосредствено до него – летен душ. Именно поради удачното си разпределение и функционалност, верандата е изпълнена с постоянно оживление и дори е най-използваната част от къщата от ранна пролет до късна есен.Предвидливо архитектите осигуряват електрическо отопление за допълнителен комфорт през по-хладните дни. Помислено е и за максимално безпрепятствената връзка с природата и чрез прозорците на жилищните помещения, подбрани със система на отваряне „плъзгане с повдигане“ за ½ отваряема площ от дограмата. Друг интересен момент е вътрешното стълбище, което е специално проектирано с раздалечени стълбищни рамена, за да се осигури достъп на естествена светлина и до най-ниското ниво.


      


Достигаме и до един от най-атрактивните елементи - междинната стълбищна площадка, превърната в красива зелена стена, уникален визуален фокус и успокояващ фон към дневната зона и трапезарната маса.Преходът между стълбището и дневната е ефирно решен със стъклени врати, за да не се възпира по никакъв начин визуалният контакт към панорамата, завладяваща гледка още от входното антре.Специално внимание определено заслужава и родителската баня. Внушително и грандиозно - огледалото е цялостен елемент с дължина от 3 метра с вградено периферно LED осветление. Шкафът е изработен от PVC основа, покрита с естествен дъбов фурнир – специално разработена от архитектите технология, съвместно с мебелната компания-производител, a плотът е от технически камък. Прозорецът на банята преминава нагоре в дневното пространство като единен елемент от фасадата.  Естетският почерк прозира и във всеки един екстериорен детайл, бил той видим или точно обратното - невидим, така че присъствието му да не загрозява красивата осанка на сградата. По този начин дори не забелязваме липсата на водосточните тръби, вградени в топлоизолацията, предвидливо подсигурени с електрически нагреватели, за да не замръзват в студените зимни дни. По същата презумпция и с поглед в бъдещето, имайки предвид климатичните дадености на локацията, част от фасадата е облицована с HPL, имитиращ дървесен фладер, като един от най-подходящите материали за високата влажност на въздуха край морето.


      


Козирката над централния вход и гаража е не само красив и знаков вертикален елемент, допринасящ за композиционният баланс и архитектурната индивидуалност на къщата. Оригиналният детайл е натоварен и със съвсем рационална функция– предпазва зоната на входа от дъжд и сняг. И ако може изобщо да се определи финалният щрих, последната четка в творбата, то за фасадата на тази къща може би това са облицованите по системата СОФИТ стрехи. Те са с вградено LED осветление, отново са използвани дървесни мотиви, създаващи допълнително чувство за уют. Ключът към създаването на най-доброто решение - истински "пълнокръвен организъм", защото къщата е къща, когато е изпълнена с живот, всъщност е удивително семпъл - необходимо е само да "стъпиш в обувките" на собственика, а в нашият случай, в най-удобните му пантофи...Студио за дизайн и архитектура MONBLAN DESIGN, Варна
Монблан Дизайн е студио за дизайн и архитектура, което осъществява професионална дейност в тези направления вече над 15 години. През този период имахме възможност да работим по много интересни проекти, да натрупаме много опит и да наложим едно, считаме, високо ниво на качество както в интериорния дизайн, така и в архитектурното проектиране.
Високата оценка на работата ни, която получаваме от нашите клиенти ни вдъхновява да работим все по-упорито и да се стремим към все по-висок професионализъм.

Мебели Грудев е производител с повече от 15 годишен опит в производството на корпусни мебели. Развива своята дейност основно във Варна и Търговище, където е и производствената база на компанията. Съвместната работа със Студио MONBLAN DESIGN по конкретния проект беше предизвикателство и удоволствие за нас. Крайният резултат е повод за гордост за нашия екип.

Фирма Силвио Валентино разполага с огромно разнообразие от тапети, текстили, дамаски, профили и неизброим брой комбинации, които можем да предложим на нашите клиенти, съчетани с висококачествени материали, професионално обслужване, бързи доставки и изключително изгодни цени. Неслучайно клиентът избра да работи отново с нас, а Monblan Design ни се довериха за пореден път.

Геотех ООД е фирма с 25 годишен опит в търговията с подова и стенна керамика, гранитогрес, санитарен порцелан, смесители и други продукти за обзавеждане на бани. КЕРАМИК ПАРК е мястото, където на площ от 1300 кв.м. можете да видите и да се докоснете до продуктите, презентирани в реални мострени бани. Разполагаме с голяма складова база и наличност на богата гама продукти, включително и ексклузивни модели, които ще намерте само при нас. Благодарим на Студио MONBLAN DESIGN за успешната съвместна работа и модерния реализиран проект с продукти от Геотех.


"SKV Стоун Кварц" е българска компания с 18-годишен опит в областта на създаването на луксозни интеиорни и екстериорни продукти и решения от технически и естествен камък. Дългогодишният ни труд в посока установяване на стабилни търговски отношения с мебелни фабрики и магазини, строителни и инвестиционни компании, архитекти и дизайнери в цяла България, доведе до създаването на доказано успешна съвместна дейност, развита партньорска мрежа и разпознаваемост на пазара. 

КАТИНА 2000 ЕООД е официален представител на Хьорман България ЕООД и сертифициран партньор на Рехау ЕООД! КАТИНА е водещ производител на PVC, AL дограма в североизточна България. 24- годишният ни опит, високото качество, бързият и безупречен монтаж, индивидуалният подход към всеки клиент ни кара да засилим стремежа си към непрекъснатото задоволяване на взискателността Ви. Благодарим на Студио Монблан Дизайн,че ни се довериха и не направиха компромис с качеството.


Интро Лайт ООД e компания със 17 години опит в областта на декоративно и промишлено осветление, официален вносител и дистрибутор за България на осветление и консумативи за него от доказани световни марки. Благодарим за предоставената ни възможност да участваме в проекта на крайморската къща на студио MONBLAN DESIGN. За нас бе истинско предизвикателство, щастливи сме от приноса си чрез осветлението към това забележително архитектурно и дизайнерско творение, и от съвместната ни работата с всички творци и професионалисти, ангажирани в този проект.

ЛИВ СИСТЕМС ООД е фирма с дългогодишен опит в проектирането и монтажа на стъклени парапети и системи. Безкомпромисни индивидуални решения за интериорни и екстериорни остъклявания. Безброй реализирани, запомнящи се проекти и "спиращи дъха гледки". Екипът ни отново се справи с поставените задачи и гордо остави почерка си в този прекрасен проект. Благодарим на Monblan Design и инвеститора за доверието!
 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари