БРАМАК с ново решение Protector – НОВАТА ЗАЩИТА

В продължение на няколко години в лабораториите на БРАМАК в Германия бяха разработени модерни методи, които направиха възможно получаването на повърхност от нов вид с непознати до сега качества.
22.03.2011
Брамак покривни системи
505
Брамак, керемиди, покривни системи, protector
Кирил Дяков, Управител на Брамак представя новата керемида.
Източник: Брамак покривни системи

Дългогодишните изследвания и тестове родиха едно ново поколение керемиди, предлагащи широкоспектърна защита на дома и хората от атмосферните влияния, екстремните климатични условия, мухъл, плесени и замърсяване. Днес, след близо 10 години опит с този продукт в много европейски държави, Брамак представя пред българската публика това революционно решение.
С уникалните си качества Protector ви защитава от повече неща, отколкото може да се види.
1.    Повишена защита от замърсяване повърхността на покрива
Protector на Брамак е система, която защитава от невидими агресори като индустриални и автомобилни газове, както и от киселинен дъжд
2.    Повишена защита от образуване на мухъл и плесени
Нежеланите зелени петна не може да бъдат видени върху покрив, изпълнен с Брамак Protector. Мястото на мъховете и водораслите е сред природата, а не на покрива.
3.    Повишена защита срещу суровите екстремни метеорологични условия
Брамак Protector не се влияе от това, дали вали дъжд или сняг, дали е замръзнало или има вятър. Това покритие осигурява перфектна защита от всякакви метеорологични условия 365 дни в годината.
4.    Дълготрайна защита на цвета
С Брамак Protector дори след много години цветът на покрива си остава такъв, какъвто е бил в първия ден.  
5.    Повишена защита срещу вредните климатични условия
Силни дъждове, градушки, бури или силна жега не могат да наранят покрива с керемиди Брамак-Протектор.
ТЕХНОЛОГИЯТА
Системата PROTECTOR e изградена от 3 слоя, всеки от които изпълнява определена роля, за да се гарантира петорната защита на покрива.
Най-външният високотехнологичен слой се състои от наночастици, които са толкова малки, че се нанасят 5 000 пъти върху дебелината на косъм. Те образуват хидрофилно покритие от външната страна, което поради ниското сцепление пречи на замърсяващите частици да се задържат. Така те могат да бъдат отстранени много по-лесно. Покритието е устойчиво на ултравиолетови лъчи и е незабележимо.
Водата и мръсотията се оттичат в голяма степен. Ефективно се предотвратяват промените в цвета и варовиковите наслоявания. Киселини и луги също не въздействат върху повърхността
Силициевите частици се свързват невидимо с керемидата и я предпазват от органични и неорганични замърсявания. Дъждът просто измива мръсотията, напр. прах, цветен прашец, автомобилни и промишлени отработени газове, наслоявания, основи и киселини Повърхността може да бъде почистена, без предпазният слой да бъде засегнат или повреден. Трябва, разбира се, да се откажем от използването на луги и абразивни средства.
Слоеве
Първият слой на системата Protector запълва всички пори, предотвратява появата на варовик по керемидата и притежава всички ТОП показатели за качество на системата ПРО.  
Вторият слой  придава копринен гланц на повърхността и постига изключителен ефект в комбинация със слоя ПРО.
Третият слой е вече специалното покритие с микрочастици, което завършва системата Protector. Той се грижи за намаляване на възможностите за замърсяването на повърхността. Този ефект се постига с помощта на нанотехнологията в системата и  може да се сравни само с електростатичното свойство на магнити с еднаква полярност.
В крайна сметка имаме покривна повърхност със система от покрития и редица несравними качества и предимства спрямо досегашните. Една повърхност, устойчива на всякакви атмосферни условия, на сол, на основи и киселини, на стареене, на триене, на горещина, на UV-лъчение и на огън. Повърхност, която се самопочиства до голяма степен и не допуска появата на мухъл и плесени. Повърхност, безвредна за околната среда и за здравето на хората. При това повърхност, изискваща пренебрежимо малки разноски за поддържане.
Новата повърхност има толкова много невидими качества плюс едно съвсем видимо – тя просто е по-бляскава и по-красива от всяка керемида, правена досега!
Здравословен живот, екология и производството на бетонови керемиди
Според изследвания, проведени от Световната здравна организация, годишно повече от 2,5 милиона души умират от заболявания, причинени от замърсяване на въздуха. Изследване на Бирмингамския университет сочи, че по света има повече смъртни случаи, свързани с качеството на въздуха, отколкото от автомобилни катастрофи. Резултати от британско изследване съобщават, че замърсяването на въздуха в големите градове е по-опасно за здравето от радиацията след катастрофата в Чернобил през 1986 г.  
Особено опасна за човешкото здраве е запрашеността. Тя е резултат от натрупването на фините прахови частици, които се задържат в атмосферата. Известно е, че прахта играе роля на похлупак, под който се задържат всички отделени от автомобилите и индустрията газове – съединенията на оловото, азотните оксиди и въглеродният двуокис.
       Измервания сочат, че населението в България диша най-мръсния въздух в Европа, като годишно всеки българин поема в дробовете си над 55 микрограма канцерогенни прахови частици. Резултатите варират от белодробни заболявания и проблеми с дихателните пътища до високо кръвно налягане, очни увреждания и алергични заболявания. От началото на месец декември 2010  г. в България има наднормено замърсяване с фини прахови частици, като само в София са измерени замърсявания до 5,5 пъти над нормата.  
Едно от веществата, които се изхвърлят в атмосферата в резултат на човешката дейност е серният диоксид, който при съединяването си с водните молекули в облаците образува киселини и води до падането на киселинните дъждове.  
Пораженията, които нашата цивилизация е нанесла върху природата, са видни навсякъде. Затова днес еко-производството и купуването на еко-продукти са въпрос само на личен избор, но и на лична отговорност към бъдещето и здравето на нашите деца.
    През 2009 г. задълбочено и подробно изследване на Независимия Еко Институт във Фрайбург, Германия доказа, че производството на керемиди от бетон не само не е по-вредно за околната среда спрямо производствата на алтернативни покривни материали, но е в пъти по-екологично и щадящо природните ресурси.  
Всеки покрив с размер 160 m², който е покрит с бетонови керемиди вместо с керамични или метални елементи, спестява на атмосферата 1.850 kg емисии CO2. (Въглеродният двуокис (СО2) е основният „виновник“ за парниковия ефект и един от причинителите на глобалното затопляне).
Ако през 2008 г. всички покрити с керамични керемиди покриви в България бяха покрити с бетонови, тогава щяха да се спестят на околната среда 43.000 тона парникови газове. Това отговаря на изхвърления в атмосферата CO2 от 10% от новорегистрираните през 2008 г. автомобили или обема на 55 хектара гори.
Избирайки керемиди Брамак за своя покрив, потребителят спестява парникови газове равностойни на:  
- CO2  от едногодишно каране на автомобил -> 15 000 km с малък автомобил
- CO2 от две годишно отопление за жилище с жилищна площ от 150 m2
- CO2 от три полета със самолет  в рамките на Европа
За керемидите и керемидите на Брамак
Когато преди 10 хиляди години човекът е напуснал пещерата, той е започнал да мисли за покрив над главата си, използвайки всички налични природни ресурси. Масовото производство на покривни плочи обаче e започнало доста по-късно, когато в 12-ти век Крал Джон бил принуден да въведе закон за подмяна на всички сламени покриви в Лондон с цел намаляване броя на пожарите. Това променило историята на покрива завинаги. В 15-ти век от Холандия идват едноулучните керемиди и керемидите с S-образен профил и цяла Европа започва да сваля сламата от покривите си. И така от дърво и листа, кал, слама и кожи, през каменни плочи и глинени керемиди до модерната керемида от бетон покривът е пътувал доста дълго, за да стигне до днешния си вид.
Началото на истинското промишлено производство на керемиди било поставено в хода на индустриалната революция в Англия през 1805 г. Тези керемиди били с лоша изолация, затова майсторите правели покривите с добър наклон за оттичане на дъждовната вода. 40 години по-късно, през 1844 г., един собственик на каменна кариера в град Staudach im Chiemgau в Германия успява да произведе първите „покривни плочи от цимент“. Името на новатора е Адолф Кроер (Adolf Kroher). Кроер за първи път в света използвал бетона като суровина за производство на покривни елементи по индустриален способ. Материалът се оказал изключително удобен за целта – устойчив на формиране и негорим. Заради тяхната мразоустойчивост и изключителна здравина тези керемиди тогава са били използвани преди всичко в райони с екстремни климатични условия. И днес съществуват непокътнати покриви, които преди близо 150 години са покрити с плочи на Кроер.
Първоначално бетоновите керемиди са произвеждани ръчно, а автоматизираното им производство стартира в края на 19-ти и началото на 20-ти век в Англия. Там бетоновите керемиди се превръщат в един от най-използваните покривни материали.
С първата в Германия машинно произведена керемида „Köpperner Platte“ и накрая с „Frankfurter Pfanne“, която излиза от производствената линия през 1954 г., Рудолф БРААС поставя нови, актуални и днес мащаби в строителния бранш. Frankfurter Pfanne от Braas става най-продаваният в Германия продукт и има значителен принос за успеха на дружеството.
През 1961 г., 82% от всички покриви на жилищни сгради във Великобритания са покрити с бетонови керемиди, в Австралия този дял достига 60%, а в Германия 30% от всички нови покриви са бетонови.
През 1966 г. в Австрия две компании – Braas & Co и Hofman & Maculan – създават дружеството Брамак, зад което днес стои концерн от световна величина: MONIER – №1 в света в областта на покривните решения
Днес Международната група Брамак притежава и управлява 20 представителства с 12 модерни завода в 12 държави от Източна и Средна Европа, осигурява над 900 работни места и е произвела повече от 3.71 милиарда керемиди. Казано с други думи:
•    Ако всички, произведени досега керемиди от Брамак се наредят в редица, тази редица ще е толкова дълга, че може да обиколи Земята по екватора 39 пъти;
•    С произведените от Брамак керемиди могат за година да се покрият прибл. 70 000 еднофамилни къщи;
•    Групата Брамак е продала 85 000 м² слънчеви колектори, с които годишно се спестяват близо 4.4 млн. литра нафта или 11 600 т. CO2.
Брамак започва дейността си в България през 1998 г. с купуването и модернизирането на завода за керемиди в Силистра. През есента на 2008 г.  компанията изгражда нов завод край гара Столник до град София с капацитет 1.7 млн. кв.м керемиди годишно. „Брамак покривни системи“ си сътрудничи с повече от 600 строителни фирми, a продуктите на компанията се предлагат в повече от 200 търговски обекта в цялата страна. Компанията има дял от около 40% от пазара на покривни системи в страната.  
Днес БРАМАК е марка №1 на всички свои пазари и е безспорен лидер, който чрез ИНОВАЦИИ в областта на покривните решения активно създава тенденции, изследва и задоволява дори неосъзнати потребности, като заедно с миналото и настоящето изгражда ПОКРИВНАТА КУЛТУРА на БЪДЕЩЕТО.

+1
Автор: Брамак покривни системи
Закони Нормативна база Коментари