Орехът в двора – пазител на дома

По традиция орехът е символ на здраве, плодородие и дълъг живот.
02.11.2017
Румяна Бонева
27530
градина, дърво, орех, дърво орех
Източник: www.rigbyarchitects.com

Обикновеният орех (Juglans regia) е широколистно разклонено дърво, разпространено на Балканския полуостров и югоизточните и централни части на Азия.  
У нас културните видове се срещат в цялaта страна, а диворастящите виреят в топли и влажни области. Дървото има голямо стопанско значение, заради широкото приложение в хранително-вкусовата промишленост, медицината и дървообработването. Химичният състав на плодовете и листата му го определят като едно от най-ценните и благородни дървета в природата. От векове орехът е считан за мощен пазител на здравето и щастието в дома и е почитан като символ на дълголетието. 


Източник: www.house-walnut.com


Легендите разказват...
Чували сме много легенди и страховити поверия за ореха. Открай време народите го почитали като ценна храна и лекарство. Наричали го Гръмоломник, защото осигурявал подслон при мълнии и проливни дъждове и дебела сянка в знойните горещини. Хората вярвали, че под дървото не трябва да се заспива, тъй като сянката му ставала сборище на самодиви и зли вещици. Съществува поверие, че орехът е връзка между световете на живите и мъртвите, дори се вярвало, че може да се осъществи контакт с отвъдното, ако се допре ухо до ствола на дървото. Плодовете на ореха се използвали за всякакви гадания – предателства, изневери. Отколешно поверие пък предвещава смърт на този, който засади орех, когато стволът на дървото нарастне колкото врата му. Хората имали страхопочитание към него и за да се предпазят използвали различни магически ритуали при засаждането му. Въпреки зловещите поверия, по традиция орехът е символ на здраве, плодородие и дълъг живот.
 


Плододаването започва не по-рано от осмата година. Източник: www.ekooreh.com


Красота и богатство
Орехът е бързорастящо, но късно плододаващо дърво. Първите плодове се раждат на осмата или десетата година от засаждането. На височина дървото достига 20 - 40 метра. Короната му е богата, силно разклонена, като при единично растящите дървета добива формата на купол. На ширина короната се развива в диаметър около 15 метра. Листата са едри, целокрайни, с ясно изразени вени и притежават специфичен аромат. Орехът е еднодомно растение – мъжките и женски цветове се развиват на едно и също дърво. Женските имат бледозелен четириделен околоцветник и две червеникави близалца. Мъжките цветове представляват висящи ресновидни съцветия с много жълти тичинки. Плодът е едносеменен – външна месеста зелена обвивка и вътрешна дървениста черупка, състояща се от две половини с кафяв или сламеножълт цвят. Ядката има неправилна форма и се разполага в 3-4 отделни гнезда. 


Ореховите ядки - за красота и дълголетие. Източник:www.liongcak.com


Вкусните ядки са изключително полезни за здравето.
Богати са на хранителни вещества, витамини А, В, Е и Омега 3 мастни киселини, поради което имат благотворно влияние за мозъка. Съдържат желязо, магнезий и фосфор и подобряват дейността на сърдечно-съдовата система. В листата има високо съдържание на йод – използват се за приготвянето на запарки, тинктури и отвари при йодна недостатъчност и различни възпаления и заболявания. Ореховата шума и особено зелената обвивка се употребява за боядисване на текстилни тъкани и прежди. 


Производство на луксозни мебели от орехово дърво. Източник: www.сpreservationtree.com


Дървесината на ореха е висококачествена и ценена още от древността.
Тя е здрава и устойчива на вредители, полира се гладко, не се раздува или напуква при нагряване и затова е ценна суровина в производството на луксозни мебели. Ореховото дърво е предпочитан материал за изработка на иконостаси и дърворезби. Понякога дървото образува ядра с висока плътност, които оформят невероятно красив фладер, използван за направата на сувенири и табакери.


Корона и коренова система
Орехът е дълговечно растение и живее около 300 години. Развива мощна коренова система с добре развит главен корен и странични разклонения, която се разпростира на още по-голяма площ спрямо ширината на короната. Здравата коренова структура прониква дълбоко в подпочвените пластове. Благодарение на това, дървото се развива отлично дори и в условия на засушаване или недостатъчно хранителни вещества в почвата. 


Грижи за короната - кастрене и подрязване на клони. Източник: www.gardeningknowhow.com


Засаждането става от късна есен до ранна пролет, като за целта се изкопава трап с размери 60 х 60 х 60 см. Върховете на корените се подрязват и се поставят внимателно, без да се притискат силно. Добре е да се насипе почва, подхранена с оборски тор. Ако фиданката се засажда в късна есен трябва да се полее с около 10 литра вода, а ако това се случва през ранна пролет поливаме с 20 литра.


Орехът се сади на разстояние минимум 10 метра от къщата. Източник: www.walnuttreeeastfarleigh.co.uk


Предвид мощната коренова система, разстоянието между две дръвчета трябва да е минимум 8 метра. Трябва да сме много внимателни, ако засаждаме орех в двора и да подберем прецизно мястото за това. Дървото задължително трябва да се намира на разстояние поне 10 метра от къщата, тъй като след години е възможно корените да повдигнат отделни части от настилката, в случай че не е изпълнена надеждно. Друг проблем е поддържането на короната – когато орехът се разклони клоните му трябва периодично да се кастрят, за да няма опасност от разместване на керемидите. Трябва да се внимава също така дървото да не е в близост до електрически стълбове. При бурни ветрове разклоненията могат да скъсат жиците за пренос на електричество. Препоръчително е орехът да се сади в северозападната част на двора, за да не хвърля сянката си върху цветната или овощна градина.


Под ореха няма плевели
Установено е, че под сянката на орех нищо не може да вирее. Това се дължи на факта, че листата съдържат танини, флавоноиди и юглон, които са токсични за останалите растения. Дъждовните капки отмиват тези вещества от листата и попадайки в почвата, те не позволяват развитието на растителност под короната. 


Орехът е ценно овощно дърво, което увеличава стойността на имота, имайки предвид, че цената за килограм без черупките достига тази на бадемите и лешниците. Зелените орехчета са много богати на витамин С и служат за приготовление на сладка и ликьори. Орехите присъстват и в редица рецепти за традиционни ястия за Никулден и Бъдни вечер.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари