Къщата с двата дъба

Акцентът е в двата дъба, около които се организира цялото пространство и които дават името на този дом.
15.05.2015
Ралица Цачева
2072
къща, сграда, дом, архитектура, градска къща
Акцентът е в двата дъба, около които се организира цялото пространство
Източник: www.obia.eu; снимка: Георги Иванов

Архитектура: OBIA
Местоположение: София
Архитекти на проекта: Николай Острев, Владислав Игнатов
Проектантски колектив: Николай Острев, Владислав Игнатов, Славин Байлов, Боряна Костова, Георги Костов
Застроена площ: 475m2
Година на проект: 2012
Година на завършване: 2013
Фотографи: Георги Иванов, Ambitio, OBIA


Проектирана от архитектурно студио OBIA, къщата на дъбовете съществува в унисон с цялата заобикаляща я природа. Модерното еднофамилно жилище завладява с правилните си форми и ненатрапчивото си присъствие. Акцентът е в двата дъба, около които се организира цялото пространство и които дават името на този дом. 


Първият етаж е с характерна U-образна форма, която обгръща единия дъб


Сгушена в полите на Витоша, къщата впечатлява не само с външния си вид, но и с новите технологии, вградени в нея, които гарантират висока енергийна ефективност и пълен контрол върху микроклимата. Благодарение на изцяло автоматизирана система за контрол, собствениците имат възможност, дори и от разстояние, да поддържат  температурата, вентилационната система и енергията на сградата.

Системата за автоматизация, проектирана и изградена от Амбицио, управлява осветление, щори, отопление, вентилация, охранителна система, видеонаблюдение, гаражни врати, генератор, поливна система. Аудио-визуална техника също е част от интелигентния контрол. Управлението се извършва чрез iPad и iPhone, с помощта на гъвкавия софтуер на AMX. Контролът се допълва от наградените с множество отличия за дизайн сензорни ключове Basaltе и иновативната стойка за iPad – Launch Port.


Модерното жилище завладява с правилни форми и ненатрапчиво присъствие

В Къщата с двата дъба екипът на Амбицио е заложил на вградено осветление от XAL и топ продукти като Vibia Rhithm и Eden Design Online. Благодарение на автоматизацията всички осветителни тела се регулират с плавно димиране. Така лесно се постига желания уют и атмосфера.

Главното пространство се организира около двата стари дъба, давайки вдъхновение на цялата архитектурна идея. Първият етаж е с характерна U-образна форма, която обгръща едно от дърветата. Еднопростанственото помещение включва в себе си дневна, кухня и трапезария. Богатото остъкление позволява на границата вън-вътре постепено да изчезне – зеленината деликатно навлиза, след което се отдръпва. Всяка половина от дограмата може да се преплъзва и дневната се отваря към зеления двор и голяма тераса. В допълнение на този етаж е и главния вход, както и гараж за две коли. На втория етаж е разположена главната спалня, още две по-малки, както и малък офис. Запазва се връзката с околната среда, благодарение на повтарящия се модул на тройно профилната дограма.


Kъщата на дъбовете съществува в унисон с цялата заобикаляща я природа

Основната идея – запазване на връзката с околната среда, е решена благодарение на повтарящия се елемент на алуминиева остъклена система за врати, проектирана, изработена и монтирана от „Алумина Елит 2003" (гр. В.Търново), използвайки профилната система на „Schüco" „плъзгане с повдигане" за реализиране на големи отваряеми елементи.
Стъкленият парапет на терасата, проектиран и монтиран от „ Алумина Елит 2003", система „Еasy glass slim" на Q-railing, също допринася за връзката с околната среда.


Еднопростанственото помещение включва в себе си дневна, кухня и трапезария

Природата се подчертава още веднъж чрез просторна тераса върху покрива на по-ниското тяло и чрез честото използването на дървото по фасадата, декинга на терасите и в интериора.

Запазването на двата дъба и акцентирането върху тях има не само художествено, но и функционално значение за дома. Богатата корона пази помещенията от силните слънчеви лъчи през лятото, допринасяйки и за работата на подова система, която охлажда настилката, с помощта на геотермална вода. През зимата целият цикъл се обръща – слънцето прониква в сградата през оголените клони, като допълнително затопля подовите плочи. 


Богатото остъкление позволява на границата вън-вътре постепено да изчезне


Естественото движение на пространствата, близостта с природата и модерните удобства на дома се преплитат едно в друго, за да се получи съвършенството на човешката ръка сред мъдростта на вековните дървета.

+14
Автор: Ралица Цачева
Закони Нормативна база Коментари