Къщата с трите стени.

Къщата на архитектите от архитектурно студио Ковач представлява минималистична еднофамилна къща.
15.05.2012
Мая Янева
863
къща, двор, архитектура, www.kovacarchitects.
Къщата с трите стени
Източник: www.kovacarchitects.com, photo: Lars Frazer

Проект и реализация: „Ковач архитектс”  - www.kovacarchitects.com
Снимки:  Lars Frazer


     

Къщата на архитектите от архитектурно студио Ковач представлява минималистична еднофамилна къща. Тя има неправилна форма, но гарантира драматично въздействие. Нейните обеми  се разгъват последователно пред погледа и ги откривате един след  друг, когато идвате по пътя. Това е търсен ефект. Архитектите го постигат чрез постепенното разкриване на отделните части на Къщата с трите стени, както са я нарекли от екипа на „Ковач архитектс”.
Тя се намира в Бевърли хилс, Калифорния и е разположена на хълм, върху парцел с нестандартна форма в края на дълга алея.  Когато се достигне до последната част на постройката, прорези в стените на къщата само намекват за пространството отвъд тях, и едва когато направите  последния завой,  се разкрива цялостната гледка, обрамчена от монолитните стени.
В къщата са използвани елементи, които обозначават пространството и рисуват прецизни гледки. За пристигащите по пътя към къщата първата гледка представлява деликатен мост, който определя началото на двора. Мостът се протяга, за да свърже жилищната част с къщата за гости и гаража. От едната страна, основните жилищни пространства са подслонени под двойна конзола, която сякаш само въздушно минава  отгоре, без да докосва основните носещи стени. Ефектът е едно вътрешно напрежение, като противовес на пасторалната хармония на околното пространство.
След като преминете през тази визуална котва и влезете във вътрешния двор, вие сте погълнати от остъклени обеми, чиято кулминация е в просторна семейна стая. В един общ правоъгълен обем са поместени удобната кухня с готварски остров, следва трапезарията и накрая е дневната зона. Вътрешните решения са модерни, цветовата гама е топла и семпла. Стъклените врати водят към огромни тераси на север и на изток. Във вътрешния двор на изток и юг голям басейн и градина се разкриват пред погледа ви и завършват картината. Дворното пространство е проектирано в сътрудничество с Памела Бъртън. 


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари