Балкон и тераса

Вашият балкон е вашето място на открито за закуска или вечеря.
15.08.2009
Мая Янева
1443
дизайн, настилка, тераса, балкон, натоварване на балко
Балкон и тераса
Източник: сп. “Още за къщата

Когато времето се затопли и слънцето започне да грее приканващо, много от нас се замислят как да прекарат повече време навън. Но в апартаментите „навън” означава малко сенчесто пространство точно до кухнята на съседите. Предизвикателството е да превърнем малкото неуютно пространство в приветливо и комфортно място.

Балконът трябва да е още една стая във вашия дом, а не място за съхранение на ненужни и счупени маси, столове, играчки и стари мебели. Не позволявайте това да се случи точно на вашия балкон или тераса. Вашият балкон е вашето място на открито за сутрешно кафе или вечеря. Използвайте го по предназначение.

Важни въпроси за решаване около дизайна на балкона и терасата, преди началото на  проекта. 


 • Първото необходимо и задължително нещо е квалифициран специалист да оцени структурата и капацитета на натоварване на вашата тераса. Не всички сгради могат да издържат еднаква тежест, а много сгради може би няма да могат да издържат тежестта на материалите, които смятате да ползвате. Най-добре се придържайте към леките алтернативи на естествените материали.

 • Помислете как пространството може да се използва през четирите годишни сезона. Дори да не излизате активно на вашата тераса или балкон в зимните месеци, те трябва да изглеждат привлекателно и приятно, погледнати отвътре.

 • Кое време от деня ще прекарвате най-вече на терасата или балкона? Ако работите през деня, вероятно вечер ще стоите най-много на терасата си. Ако е така, осигурете си аксесоари, необходими за вечерта – планирайте добро осветление, което да е неотделима част от цялостния дизайн.

 • Планирайте много внимателно. В малко пространство всеки сантиметър е скъп. Убедете се, че гамата разнообразни архитектурни елементи и мебели са подходящи по големина, без да претрупват пространството.

 • Използвайте пластове, за да създадете илюзия за по-голямо пространство и дълбочина на вашия балкон или тераса- заден план, среден план и преден план.

 • Изберете растителност, която е подходяща за вашия микроклимат. Това е важно, за да прецените колко почва ви е необходима за растенията. Изложението на терасата или балкона и вятърът създават много специфичен микроклимат. Комбинирайте годишни и горещи тропически растения в растителния дизайн, защото те могат да се подменят всеки сезон.  

 • Осигурете си вода. Ако над терасата имате тента или навес, цветята няма да са естествено напоявани от валежи. Затова инсталирайте напоителна система, така че цветята ви да не умират всеки път, когато се наложи да отсъствате два дни от дома си.

 • Когато обзавеждате терасата или балкона и избирате материалите и мебелите, на забравяйте да свържете вътрешното пространство с външното. Това е особено важно за малки пространства, където целостта и преливането са много важни.

 • Не забравяйте да предвидите шкаф или етажерка в цялостното обзавеждане на терасата или балкона. Ще имате нужда от място, където да прибирате инструментите си за градината на терасата, както и други принадлежности.

 • Ако се чувствате объркани или несигурни за това как да създадете идеалната тераса или балкон, консултирайте се с ландшафтен архитект с опит, който да ви напътства в процеса.

 • Изберете внимателно настилката. Типът настилка има голямо въздействие върху визията на терасата и усещането, което тя създава. Белите и светлите плочки са модерни и създават усещането, че терасата е продължение на вътрешното пространство.  Те са подходящи за модерните и високи сгради, характерни за урбанистичната архитектура. Теракотата е подходяща за стари сгради с испански или средиземноморски стил. Дървените настилки придават на балкона стил рустик, но са също подходящи за модерен и традиционен стил.

 • Ако терасата ви е голяма, планирайте тематични кътове на нея – място за хранене, място за четене, място за отмора, като ги отделите един от друг с подходяща растителност.

 • Подберете внимателно съдовете за растителност. Те са ключов момент в обзавеждането на терасата и трябва да са съобразени както с растителността (от дълбочината на кореновата система на конкретните растения) така и от стила на терасата или балкона. Цветът и дизайнът на саксиите и кашпите не трябва да е в дисонанс с настилката.

В много части на света има само няколко месеца да се насладим на терасата или балкона. Така че не пропускайте да ù се насладите – колкото повече време прекарвате на вашата тераса, толкова повече идеи ще  ви дойдат за декорацията и подобренията, които можете на направите във вашия оазис. 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари