Паркет в банята

Какво удоволствие е излизайки от банята да стъпиш с босите си крака на един топъл и нежен материал.
13.09.2019
Още за Къщата
1420
баня, паркет, паркет в банята, паркет за баня

Поставянето на паркет в банята често се приема като рисково. Дълго време дървеният под се държеше настрана от банята, тъй като топлата и влажна среда поврежда бързо дървесината. Изключителен изолатор, дървото диша и абсорбира естествено влажността във въздуха. Какво удоволствие е излизайки от банята да стъпиш с босите си крака на един топъл и нежен материал.
 

  Препоръчваният начин е „корабна палуба”, като свързващият силикон се поставя от четирите страни на всяка ламела.


Съществува богата гама от дървесини, предимно тропични, които не се подават лесно на гниене и се държат идеално при силна промяна на влажността. Екзотичните видове като тиково дърво, ипе, ироко, дуси, жатоба и др. са препоръчваните дървесини за бани. Те са по-здрави и твърди, по-бавно гният и тяхната деформация е по-малка от традиционните видове дървесини. Може също така да се използват дървесини обработени на висока температура (термодървесина), както и кестен, лиственица, акация, дъглас при определено преварително третиране.
 


Банята при всички случаи трябва да бъде добре вентилирана. Съществуват основно три начина за монтаж: с лепене (или коване) за пода като „корабна палуба”, плаващ монтаж и на скара. Задължително се оставят фуги към стените, които да могат да поемат разширенията. Препоръчваният начин е „корабна палуба”, като свързващият силикон се поставя от четирите страни на всяка ламела. При поставянето на силикона само по дължината на ламелите ефектът е повече естетичен, отколкото ефикасен. Ние не препоръчваме плаващия монтаж.
 


Маслата за обработка на дървесина са единственото финишно покритие, което може да гарантира в достатъчна степен непропускането на вода в паркета. Препоръчва се дървесината да бъде импрегнирана и добре обработена с масло от всички страни преди монтажа, както и да се обработва регулярно, за да запази за дълго време красотата си.
 


Златните правила да запазите за дълго време качествата на дървесината са редовната поддръжка и много добра вентилация на банята. Дърво можете да използвате и за оформяне и на тавана и стените, включително в цветове, използвайки цветните масла за обработка на дървесина. Всички аксеоари и мебели за баня също могат да бъдат от истинско дърво. Да не забравяме, че сауните са изцяло от дърво!

 

Закони Нормативна база Коментари