Камина и барбекю в екстериора

През топлите месеци в годината желанието ни да прекарваме все повече време навън на въздух, далеч от задушното пространство на стаята, ни кара да се обърнем отново към природата.
15.08.2008
Русана Цветанова - ЛТУ, София
2124
екстериор, барбекю, градина, камина, растителност
Източник: Русана Цветанова - ЛТУ, София

През топлите месеци в годината желанието ни да прекарваме все повече време навън на въздух, далеч от задушното пространство на стаята, ни кара да се обърнем отново към природата.

А какво по-прекрасно място за почивка и за избягване на горещините има от градината? Тя предлага прохлада, спокойствие, възможност за усамотяване и пълна почивка. Често ни се приисква да споделим това местенце с приятели и добър повод за това е вкусен обяд или вечеря в градината. Още по-хубаво е, когато храната е приготвена на открито и затова все повече навлиза употребата на камини и барбекюта в екстериора. Днес откритите камини и барбекюта могат да имат най-разнообразен и невероятен дизайн – от наподобяващи старинните огнища, до съвременни с модернистична и дори с футуристична визия. Все пак обаче съществуват няколко най-общи изисквания за създаването на кътче за отдих на двора, в което можете и вкусно да похапнете. Първоначално трябва да се отдадете на въобръжението си и да си представите вашето местенце мечта. Помислете върху това къде ще го разположите, дали ще има изглед към някакъв пейзаж или ще е обгърнато в зеленина, как би хармонирало с околната среда, настилките и къщата, както и от какъв материал ще бъде изградено.
Много от огнищата за екстериора се продават в готов вариант, но не е никак трудно да си направите огнище на двора и сами. Като за начало се определят границите на участъка. Изкопава се канал за основите с дълбочина около 25 см. В него се поставят метални пръти, които представляват арматура, и се заливат с бетон на дълбочина 15 см. След като стегне бетонът, се започва построяването на цокъла. В него можете да предвидите толкова отделения с желаната от вас големина, колкото са ви необходими (напр. за дърва и др.). Цокълът се зида от газобетонни блокчета директно върху основите, като блокчетата не се поставят едно върху друго, а вертикалните фуги трябва да се разминават. Тъй като блокчетата са лесни за рязане, от тях можете да си направите красив извит свод. Желателно е да направите навес от дърво, който да предпазва огнището при лошо време. Навес с огнище можете да изградите и от обработен и необработен естествен камък, а за облицовка много атрактивни са облите речни камъни.
 
При изграждане на камина процедурите са значително по-сложни. Размерите на камините са различни и представляват функция от сечението на комина. Основните съставни части на всяка камина са комин, кош и огнище. Под огнището е хубаво да има жаравник, в който да попада пепелта и с който почистването на камината става далеч по-лесно. Важно е от какъв материал е стената, която се намира зад камината. При необходимост трябва да ù се постави топлоизолиращ материал. Специално внимание трябва да се обърне и на пода, който трябва да издържи голямата тежест на камината. Препоръчва се за под да се използва бетонна плоча, тъй като е най-надеждна. Коминът се прави най-често с размери 20х20 см или малко по-голям. В него се поставя метална конструкция.
Огнището също се изгражда върху метална основа, точно по оста на комина и отдръпнато с милиметри от стената. Поставя се и смуквател, който изпълнява предимно термоизолационни и естетически функции. От външната страна камината може да се облицова с естествен камък или с дърво, което трябва предврително да бъде защитено от топлината. Камината може да се изгради по различни начини в зависимост от предлаганите технологии. Препоръчително е да се доверите на специалист, за да сте спокойни за в бъдеще, че всичко ще бъде наред. Местоположението на камината би могло да бъде на отделно място в двора, но най-често тя е прикрепена към част от къщата, като например навес или открита тераса. Хубаво е около нея да предвидите повече пространство, където да разположите всичко, което ви е необходимо.Добре е да има специални ниши, достатъчно големи по размер, за да поберат дървата за огъня, място за съдовете и др. Край вече изградената камина сложете пейки или столове с маса за сядане, съответстващи на стила ù.

Кътчето с огнището и местата за сядане би могло да се разработи на значително по-голяма площ, включваща красиви настилки, пищно озеленяване и дори скален кът или водна площ в близост. Такъв лукс определено струва повече, но пък придава невероятна атмосфера, особено вечер, когато светлината на огъня внася уют, ароматът на растенията се разнася навсякъде, а водната площ отразява пламъците. Към всичко това се прибавя и апетитният вкус на скарата, допринасящ за още по-доброто настроение. Ако предпочитате по-старинния възрожденски стил, мястото за огъня ще се върже чудесно с медни съдове, менчета, сахани, глинени купи, кани и вази, както и дървени предмети. Тежките мебели от дърво също ще допринесат за създаване на желаната атмосфера. На пода можете да сложите красива пъстра черга, която ще подчертава стила и ще внася много уют. При наличие на повече място бихте могли да сложите малко миндерче за сядане. Ако сте привърженици на по-модернистичния стил, можете да включите всякакъв материал в изпълнение на камината или барбекюто. Дори металните и стъклените предмети, символ на навлизащите нови технологии, биха изглеждали интересно и биха внесли разнообразие в средата, стига да са подбрани с вкус и да не се прекалява с тях. Все пак важно е и удобството, а твърде много метал би лъщял денем на слънцето и би дразнил погледа. Умереното използване на какъвто и да е вид материал гарантира едно добро, оригинално и красиво кътче за отмора и зареждане с енергия.
Растителността внася не по-малко живот и уют и допълва композицията. Важно е тя да бъде подбрана така, че да съответства на общата представа за мястото. В случай че растителността вече съществува, бихте могли да я използвате за ориентир за това къде и как да разположите огнището. Често растенията подсказват как точно да изглежда композицията и това улеснява значително задачите по изграждане на кътчето. Изборът на растения, които да засадите край барбекюто, зависи от това в какъв цвят е самото барбекю или камина. Ако е тъмно на цвят, растителността отзад би следвало да е по-светла, за да изпъква конструкцията и обратното – при по-светла конструкция растенията отзад трябва да са с възможно най-тъмна листна маса, която да създава ярък контраст. Така ще подчертаете мястото и ще създадете хармония между него и заобикалящите го растения.
По желание теренът около кътчето може да бъде отворен и да насочва към красив изглед, като наоколо има предимно тревни площи и храсти или цветя, които да представляват рамка на изгледа. Друга възможност, предразполагаща към уединение и повече уют, е когато цялото кътче е обгърнато от всички страни с растителност. Прекрасно е, когато високи цъфтящи храсти с едри цветове се засадят край навеса, особено ако цветовете им са силно ароматни. Подходящи за това са всички видове рози, включително и катерливите, които могат да се пуснат по греди или по решетки, специално направени за тях. Разкошните сини и розови цветове на хортензиите (Hydrangea hortensis) ще ви радват продължително време, ако засадите от тези храсти в близост до кътчето. Освен това от тях стават и чудесни букети, издържащи дълго както във вода, така и в сухо състояние. Макар и взискателни растения, магнолиите са прекрасни за такъв тип озеленяване. Ако имате желание да отгледате магнолия (Magnolia sp.), ще трябва да отделите повече време, но ще притежавате наистина оригинално и ценно растение.Подходящи са и видовете от род спирея (Spiraea sp.), от които могат да се подберат представители, които да цъфтят от края на пролетта (сливолистната спирея – Spiraea prunifolia и тунберговата спирея – S.thunbergii) до края на лятото (върболистната спирея и дугласовата спирея - Spiraea salicifolia и S.douglasii и др.) Те изобщо не са взискателни и ще осигурят дълготраен декоративен ефект.

За да имате непрекъснато цвят край озеленения кът с камината или барбекюто, е важно да изберете храстите и цветята така, че да цъфтят от ранна пролет до късна есен, а зиме да ви радват с ярките си плодчета. Най-често срещани като багра са червените и оранжевите плодове. Бели плодчета има снежноплодникът (Symphoricarpus albus), а плодовете на красивоплодника (Callicarpa bodinieri) приличат на лъскави виолетови перли. Вечнозелените храсти като юлиевият кисел трън (Berberis julianae), махонията (Mahonia aquifolium), лавровишната (Laurocerasus officinalis), джелът (Ilex aquifolium), пиракантата (Pyracantha coccinea), бодливият залист (Ruscus aculeatus) и др. ще са ефектни дори и през зимата както с плодчетата си в синьо и червено, така и с тъмнозелената си и лъскава листна маса.


Ако търсите ефект в силния аромат на цветовете, също разполагате с богато разнообразие от видове. Опияняващо уханни са цветовете на ароматния нокът (Lonicera fragrantissima), черния бъз (Sambucus nigra ), видовете миризливи върби (Eleagnus sp.), бялата акация (Robinia pseudoacacia), окосмения хамамелис (Hamamelis molis), който цъфти много рано напролет – януари до март, и на виргинския хамамелис (Hamamelis virginiana), цъфтящ наесен – септември – ноември. Много силен аромат имат дребнолистният филаделфус (Philadelphus microphyllus) и лемоановият филаделфус (Ph. lemoinei). Приятно ухаят ранноцъфтящият химонант (Chimonanthus praecox) и цветущият каликант (Calycanthus floridus). Ароматни са повечето едногодишни и многогодишни цветя, които е хубаво да засадите в комбинация с храстите.

Катерливите растения също не бива да остават на заден план. Една прекрасна виолетова глициния (Wisteria sp.) би стояла като чудесна завеса върху навеса, докато бугенвилеята (Bougainvillea sp.) ще се увие около колоните и ще цъфти обилно през целия вегетативен сезон. Покриването на целия навес със зеленина скрива кътчето от погледа и го прави пълноценна част от градината. Подходящи за това са партеноцисусът (Parthenocissus sp.) и красивият жакманов повет (Clematis x jackmanii), които образуват гъста листна маса, а поветът цъфти с изключително едри цветове. Оригинално е, ако вместо ограда край навеса бъде засаден жив плет от храсти. Необходим е правилен подбор и редовна поддръжка на храстите, за да растат нормално и плетът да бъде здрав, без дупки.

Кътчето с барбекюто и камината се превръща в истински рай, ако в горещите летни дни сянката е подсигурена от едно или няколко дървета в близост. Дърветата могат да бъдат с плътна или ажурна корона, която да хвърля съответно плътна или шарена сянка. Плодните дървета освен хубава сянка осигуряват и красив цъфтеж напролет с ароматни цветове, както и едри и вкусни плодове наесен. Техният естетически и декоративен ефект е незаменим. Няма нищо по-приятно от прясно набрани плодове, сложени направо на масата.
Плодните дървета имат предимно ажурна корона. По-плътна сянка хвърлят чинарите (Platanus sp.), буковете, дъбовете, кестените, липите и др. На тях обаче им трябва значително пространство поради по-дълбоката и разклонена коренова система и по-обемистата корона. Иглолистните дървесни представители придават специфичен характер на мястото. Те могат да се комбинират с иглолистни храстчета като туи, лъжекипариси и хвойни и на техния тъмен фон най-добре биха се откроили пъстри високи и ниски цветя. В случай, че решите да разположите скален кът край мястото, наблегнете на това най-шарената и ярка част да бъде скалният кът, а около него багрите постепенно да се успокояват и да преминават в зелената гама. Ако сложите водна площ, край нея засадете растителност, която да се отглежда в спокойната повърхност. Красиво е, ако се направи и приятно ромолящо поточе с каскади, заобиколено от цветя. В него бихте могли да изстудявате напитките за скарата.

Кътчето на двора, в което ще разположите камина или барбекю, може да изглежда по най-различен начин – винаги различно и вдъхновяващо. Визията му зависи от идеите, оформени във вашето въображение, съчетани с конструктивните изисквания и правилното озеленяване. Редовната поддръжка гарантира винаги чудесния му вид, доброто му функциониране и най-вече – веселото настроение на прекараните часове на въздух с добри приятели.

Автор: Русана Цветанова - ЛТУ, София
Закони Нормативна база Коментари