Ваната в малката баня

Въпреки, че да вместите вана в едно малко пространство не е никак лесна задача, не е нужно да се отказвате от мечтаната баня.
28.10.2019
Екатерина Бонева
2747
вана, малка баня, ъглови вани
Свободностояща вана
Източник: www.idealstandard.bg

Ваната е луксозно и функционално допълнение към всяка баня. Много хора обаче се лишават от комфорта на такова оборудване, заради прекалено малките размери на своята баня. Въпреки, че да вместите вана в едно малко пространство не е никак лесна задача, не е нужно да се отказвате от мечтаната баня. Достатъчно е просто да помислите отвъд границите на традиционния дизайн и най-вече да заложите на функционалното, пред грандиозното.

Малките бани за съжаление са ефект от съвременното строителство, което е не само скъпо, но и доста маломерно. Проектирането на повече реална жилищна площ става за сметка на банята, за която място почти не остава. Тази тенденция постепенно наложи използването на вдъхновяващи решения за вани, чиито компактен дизайн се вписва отлично в маломерни пространства. Може да избирате сред многообразие от модели, проектирани в различни стилове – от ултра модерни до съоръжения с подчертано класическо излъчване. Те пестят от така или иначе оскъдната площ и могат да се поберат и в най-малките кътчета на банята.
 
Ideal Standard, Колекция Cuto Connect Air - Правоъгълна вана 150х70 см и 170х80 см     Източник: www.idealstandard.bg

Форми и размери
Малката вана е компромисен вариант за хора, които държат на присъствието на такъв компонент в банята си, но не разполагат с място на ширина или дължина, за да спазят стандартните размери от 170-75 см. Ето защо, най-важният критерий при избора на ваната е формата на самата баня. Правилната преценка на пропорциите и оставащото свободно пространство също са фактори, от които трябва да се ръководите. Що се отнася до формата, съвременните модели са проектирани в кръгли, овални, квадратни, правоъгълни, триъгълни форми, както и много асиметрични опции.
Срещат се в размери от 100х70 см за стандартните правоъгълни, 130х130 см при ъгловите, 105х90 см при асиметричните и диаметър от около 160 см при кръглите предложения. Едно от важните предимства на малките вани е, че благодарение на по-голямата си височина, могат да предложат цялостно потапяне на тялото.
 

Ideal Standard, Cuto - Правоъгална двустранна вана за вграждане, Серия TONIC II и Правоъгълна двустранна вана за вграждане или за монтаж с панели, Серия Hotline New    Източник: www.idealstandard.bg

По правило размерите на съоръжението определят и материалите за неговата изработка. Ваните в стандартни размери най-често се изработват от чугун, малолитражните се правят от стомана, а ъгловите и асиметрични варианти – само от акрил. Спецификата на материала дава възможност за изработка на интересни дизайнерски решения във форма на капка, мида, венчелистчета и др. Друго тяхно предимство е ниското тегло и възможността за хидромасаж. Освен от акрил, мини ваните могат да бъдат направени от керамика или специални композитни материали.Свободно стояща вана,     Източник: www.idealstandard.bg

Оптимално разположение
Хубавото на малката вана е, че може да се разположи почти навсякъде, където ще бъде удобна за употреба. Най-търсени и практични са ъгловите вани, които освен че пестят място, предлагат и аналогични на стандартните модели функционалности. Ако пък банята Ви е със скосен таван, би било удачно да оползотворите ниската част, като разположите ваната именно там. Малката вана може да се инсталира в близост до слушалката на душа и така да оползотвори по практичен начин интериора. Друг подходящ вариант е да поместите съоръжението под душа или мивката. По този начин ще може да използвате двата елемента заедно или поотделно. Поставянето под мивката се проектира така, че краката на къпещият се да се намират там, където е мивката. Ако сте си избрали кръгла вана, не се колебайте да я разположите в центъра на помещението. Така ще си осигурите свободно пространство около нея и ще улесните достъпа си до съоръжението.


Ideal Standard Cuto DEA DUO свободно стояща вана 170х75 см     Източник: www.idealstandard.bg


Начини за монтаж
Монтирането може да се извърши по няколко начина. Най-практичен и ефективен е методът на вграждане, чрез който съоръжението се стабилизира в предварително направена основа, като в нея са положени всички неоходими за правилното му функциониране ВиК инсталации. Често за тази цел в помещението се изгражда под на две нива или задигнато пространство за вграждане на компонента. Това придава на банята съвременно излъчване, въпреки че ваната е малка.Монтирането на ъгловите вани обикновено се прави с влагоустойчив гипсокартон и алуминиеви профили, като готово изградената конструкция се облицова с плоскости. Гъвкавите свойства на материала позволяват реализиране на нестандартни дизайнерски идеи. Освен вградена, ваната може да бъде и свободно стояща.  

В днешно време малките бани не означават по-ниско качество или функционалност. Напротив, различните решения за спестяване на пространство могат лесно да се пригодят към конкретните размери и разположението на уредите. Препоръчително е да изберете съоръжение, към което се предлагат всчики небходими компоненти – от самата вана, до батерии, душ и аксесоари. По този начин ще си спестите време и проблеми при мотнажа.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари