Здрави и щастливи в къща от слама

Сламените къщи са жилище за всички региони, а не само там, където дъжд и сняг липсват.
15.01.2015
Светлана Желева
1443
груб строеж, еко къщи, сламени бали, къща от слама, сламени къщи
Строителна площадка-мечта
Източник: https://homenest.eu/

Отдавна идеята за къща от слама звучи като приказна реалност. Самата цена на къщата е наистина удивителна. Къща от бали със сено може да си построите под 10 хил. евро ( в Швейцария), като сами участвате в изграждането й.

Строителната площадка е като прекрасен сън - широка и просторна, не се вижда бетон, без дразнещ шум от моторите на машините и без миризма на бензин. Към това се добавя 100% ръчен труд и собствено усилие. Дори децата са добре дошли тук като помагачи, казва он-лайн изданието www.zeitenschrift.com.

Най-важното е, че има много, много слама. Бали слама могат да се видят в Средна Европа в пика на лятото, както песъчинките по морето. И не случайно не струват почти нищо. Дори и по- несръчни хора в рамките на един двудневен семинар на тема „Строене с бали сено” могат да научат основополагащи техники и правила с боравенето на този строителен материал. Страховете от дребни гризачи, както и че с течение на времето къщата ще се разпадне и ще се превърне в обикновена градинска колиба са излишни и неоснователни.


www.strohundlehm.atНедостатъци при правилен подход трудно се намират, дори напротив. Възможността за балите сено да действат като топлоизолация може да бъде сравнено с всяка една къща, която пести енергия и е от т.нар. нискоенергийна ефективна еко къща.

Тя прави жилищния климат толкова приятен, че пълноценният сън вече няма да е проблем. Сламените къщи са дом за всички, и не се използват само за слънчеви региони, където зима, сняг и дъжд липсват. Дори напротив. Можете да ги видите построени в Норвегия и Швеция, в Англия и Шотландия, в Нова Зеландия, и разбира се, в Америка. Все пак е уникално, че в САЩ и Канада с къщи от слама се експериментира от 1800 г. насам. И там тази евтина архитектура се е наложила до голяма степен. Докато в Европа сякаш не е изживян момента както на строежите от сламени бали, така и такива от глина и  да се гледа на тях като на къщи за бедни.

Бетон, гипсови плочи, стомана, тухли, стъкло –  свикнали сме това да свързваме с качество на живота на жилищата и тяхната стабилност. Сламата все още в нечие съзнание извиква образ на обор с крави и коне. Модерният човек обаче, все по-малко мисли така.

Една нестандартна къща Източник www.tachles.ch


Балите слама са отпаден материал на зърнената реколта.
Къде още се използва? Освен в обори, влиза за направата на матраци, като опаковъчен материал, за направата на сламени шапки, но навлиза и като строителен материал, а често балите със слама се изгарят, т.е. термически се използват като биоотпадък.

Има сламени бали с най-различна плътност и издръжливост, колкото по-плътни, толкова по-добре.
Цените  варират според метода на култивиране - био или не, и според плътността. Много е важно балите суха слама да бъдат плътно пресовани и да се съхраняват на сухо място, докато не започне строежа.

При не дотам ангажиращи строежи като градински къщички например, са достатъчни обикновени дървени палети в едно чакълено легло,  върху които балите се скупчват. Така подхождате, ако не разчитате особено строежът да е дълготраен, тъй като балите сено започват много бързо да плесенясват. При сериозен дом с бали от слама някои използват за фундамент бетон, но има и комбинация бетон плюс слама. Производството на класическия цимент е свързано с отделяне на сериозни количества парникови газове  Тогава за основа се взема лека бяла пепел, която се получава като страничен продукт при изгарянето на биомаса. Ще бъдете изненадани, че от нея може да се получи цимент и то в някои аспекти по-качествен от класическия. За основа са подходящи още налични рециклирани каменни блокове.
Най-добре е да се реши на място кой метод е най-подходящ за даден регион и кой материал се среща наблизо.

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари