Дивани и фотьойли с функция релакс

Те разполагат със специални механизми, които предоставят възможност за заемане на разнообразни позиции на тялото, фиксирайки облегалката за гърба и поставката за крака под различен ъгъл.
01.11.2018
Румяна Бонева
3418
интериор, мебели, дивани, фотьойли, релакс механизъм
Превърнете обикновеното ежедневие в необикновено изживяване
Източник: www.univonna.com

Мебелите с функция за релакс, или както още ги наричат реклайнери, са една креативна приумица на нашето съвремие. Комфортното изобретение все още е лукс за повечето потребители, въпреки че мнозина отдавна се наслаждават на неповторимото удоволствие от използването му.

Диваните и фотьойлите с релакс механизъм позволяват промяна на наклона на облегалката и позицията на краката. Удобните средства за сядане са задължителна част от обзавеждането на първокласните салони в самолетите, те допълват разкоша в президентските лимузини, обзавеждането на луксозни киносалони и изобщо местата, където максималният комфорт и пълноценната почивка са основни приоритети.

Назад към миналото
Най-ранните исторически сведения за мебел с подобни функции датират от 50-те години на XIX век, когато френски майстори на мебели подаряват на Наполеон III легло, което лесно се преобразувало в диван или в стол. Американците Набуш и Шумейкър патентоват собствен модел с механизъм и дървена конструкция през 1928 г., а съвременната интерпретация на меката мебел е дело на Даниел Калдемайер от1959 година. Днешният дизайн на неописуемо комфортната мебел е олицетворение на идеята за тотална релаксация и безкомпромисно качество.


Мебелите с функция релакс са синоним на лукс    Източник: www.online-moebel-kaufen.de

Съвършената мебел
Предназначението на мебелите с такава функция е да осигурят комфортна позиция за почивка. Те разполагат със специални механизми, които предоставят възможност за заемане на разнообразни позиции на тялото, фиксирайки облегалката за гърба и поставката за крака под различен ъгъл. Обикновено са обемисти и тежки, а седалката, облегалката и подлакътниците наподобяват големи възглавници, в които тялото буквално потъва. Фактът, че променят своята форма с едно движение ги прави подходящи за хора с различни предпочитания. Благодарение на механизмите, тялото се отпуска максимално, заставайки в седящо или полулегнало положение. Съществуват два вида мека мебели за релакс. При едните облегалката се накланя назад, а поставката за крака изскача напред, докато другият вид променя позицията на тялото чрез приплъзване, без това да се отразява особено на размера.

Конструкция и механизми
Традиционно диваните и фотьойлите с релакс механизъм се изработват от изключително здрава метална конструкция, в комбинация с масивна дървесина. Тези материали гарантират устойчивост и здравина на меката мебел, дори и при голямо напрежение. Механизмите биват два вида – ръчни и електрически. Мебелите с механична функция променят формата си чрез натиск при облягане или посредством издърпване на специална ръкохватка, позиционирана от едната страна на фотьойла. Електронното управление пък предоставя лесна и бърза трансформация само с едно натискане на предназначения за целта бутон. Недостатък на ръчния вариант е възможността за разполагане на тялото в три фиксирани позиции, докато електронното управление позволява стоп функция при какъвто и да е наклон по време на спускане на седалката.


Мебелите с функция релакс дават несравним конфорт    Източник: www.yandex.com

Несравним комфорт
Мебелите с функция релакс са изключително удобни, меки и нежни на допир. Те ще се превърнат в любимото ви място за гледане на телевизия, четете на интересна книга, следобедна дрямка или забавни моменти с приятели. В седалката на някои модели са внедрени покет пружини, които предпазват от хлътване и нежелани деформации. Облегалката, подлакътниците и опората за крака са подплатени със силиконова вата, за максимална мекота по време на почивка. Обикновено тези мебели са изцяло тапицирани с висококачествена и издръжлива на износване дамаска от текстил, естествена или еко кожа. Видът на тапицерията не трябва да се подценява, не само заради външния вид, но и поради усещането, което предоставя. Качествената дамаска трябва да осигури оптимален температурен комфорт на тялото през всички сезони от годината.

Допълнителни екстри
Някои производители на подобна мека мебел внедряват интересни приспособления и механизми, които ги превръщат в съвършеното място за отдих. Допълнителните екстри правят дизайна им още по-привлекателен, а приложението още по-функционално - сгъваеми масички за храна и напитки, вградено осветление, отопление и озвучаване, изводи за зареждане на мобилни устройства, отделения за складиране на хранителни продукти, функция за масаж и какви ли не други екзотични екстри, характерни за екстравагантните модели. Съвременните реклайнери разполагат с люлеещ се механизъм, който се активира лесно само с издърпване на ръчка. С едно движение ще се върнете към безгрижното детство и емоциите на отминалите дни. Мебелите с релакс механизъм предлагат голямо разнообразие за комбиниране. Изработват се най-различни варианти – фотьойли, двойни и тройни дивани, които може да разположите според големината на помещението и конкретните предпочитания на седящите.

Стабилната конструкция, неописуемата мекота, специалните механизми и допълнителните екстри превръщат мебелите с функция за релакс в много повече от място за седене или излежаване – с тях обикновеното ежедневие се превръща в необикновено преживяване.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари