Защита и покрития на дървесината

Тъй като дървесината е материал, който е предпочитан за конструктивни, интериорни и екстериорни решения, той трябва да премине през обработка, която удължава неговия живот.
11.07.2011
Мая Янева
1304
дърво, дървесина, Защита, покрития за дърво, лакове за дърво

Дървесината е основен строителен материал от древността до днес. Като естествен материал тя подлежи на въздействие от околната среда – гниене, плесени, вредители. За защитата на дървото в миналото са се използвали продукти от растителен и животински произход като восък, мас, растителни масла, смола и др.  Съвременните продукти за защита на дървото осигуряват неговата защита от развитие на гъби, проникване на инсекти (буби, ларви и бръмбари), от влага и гниене. Те импрегнират и предпазват новите дървени повърхности от нежеланото въздействие, но могат и да спрат развитието на процеса в стара дървесина, ако той е започнал и дървото е поразено от насекоми или гнилостни процеси. 


Тъй като дървесината е материал, който е предпочитан за конструктивни, интериорни и екстериорни решения, той трябва да премине през обработка, която удължава неговия живот. В зависимост от мястото на неговата употреба са и продуктите, с които трябва да се обработи дървото. Ако повърхностите за импрегниране са малки и са в изградените части на къщата, може да положите защитните лакове на място. Но ако предстои да строите с дървен материал, препоръчително е да използвате обработена предварително дървесина. Продуктите, които ще изберете за защита на дървото, се предопределят освен от това дали са за външна или вътрешна употреба, и от евентуалните въздействия, на които ще бъдат подложени. Правилно третираната дървесина има живот, по-дълъг с няколко десетилетия в сравнение с необработения дървен материал. Импрегнираното дърво може да се обработва допълнително – да се лакира или боядисва. Някои от препаратите за импрегниране оцветяват дървото, но има и такива, които са безцветни. 


Средствата за импрегниране на дървото са за повърхностна и дълбочинна обработка. Тези за дълбочинна обработка са против синьо оцветяване, за покрити и открити дървени конструкции, за водоотблъскване - против горене. Те се нанасят чрез потапяне, напръскване или под налягане в заводски условия. 


Средствата за повърхностна обработка на дървесината са бои, вакси, лакове, масла, байцове. Новите органични продукти, разработени покрития на дървесни повърхности са с ниско съдържание на вредни емисии и намалено съдържание на  летливи органични съединения (ЛОС).


От естетическа гледна точка съвременните предложения за покрития на дървото подчертават естествената му красота. Лаковете за дърво придават на повърхността блясък, заглаждат неравностите и придават допълнителна елегантност на дървото. Затова съвременните компании предлагат голям набор от лакове и покрития, които са цветни, ефектни и дават уникални резултати. 


Цветното петно или лакираният акцент на правилното място прави общата визия впечатляваща и това не е твърдение на жените, които обичат да се гримират. Дървото с подчертано покритие или цветен лак внася блясък и става забележително. Лаковете и импрегниращите материали са задължително средство за всички, които работят с дърво. 


От антично до модерно варират възможностите за покритие на дървените повърхности, които могат да се постигнат с полагането на лак и бои. Всички желания на клиентите могат да се удовлетворят със съвременните материали. Характерът на дървото може да се промени, като се добави цвят, матов оттенък или блясък. Експертите в областта на покритията за дърво съчетават химическите формули с последните тенденции на пазара и резултатите са невероятни – много добри решения в областта на материалите за покритие на дървени повърхности, които могат да се полагат лесно и бързо. От ефект на антична мебел, уютна визия на фермерска къща, рустик, до модерни, футуристични визии с металически блясък – всичко това може да се получи само с подходящите покрития за дърво. Някои от лаковете са на водна, а други на ацетонова основа.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари