Къщата с платинен сертификат.

Къщата на семейство Елис е по проект на Coates Design и има Платинен сертификат LEED за енергийна ефективност. Завършена е през 2010 г.
15.10.2012
Мая Янева
2646
къща, дом, енергийноефективна, coates design, устойчива къща
Cертифицирана e по класификациятa за устойчиво строителство
Източник: Roger Turk

арх. Matthew Coates
www.coatesdesigh.com


Къщата на семейство Елис е по проект на Coates Design и има Платинен сертификат LEED за енергийна ефективност. Завършена е през 2010 г. 


Roger Turk


Къщата се намира в Бейнбридж айлънд, град в щата Вашингтон, САЩ и е на площ 240 кв.м. Тя има гледка 180 градуса към Сиатъл и Пъгет саунд. Изискванията на собствениците са да се построи устойчива къща и резултатът от проекта, изпълнен от Coates Design е първата фамилна къща извън ситито на Сиатъл, сертифицирана с платинена награда по класификацията за устойчиво строителство в САЩ – LEED. Собствениците имат специална мисия, когато решават да построят устойчива еднофамилна къща в красивите покрайнини на Бейнбридж айлънд. Те си поставят две цели – едната е да докажат на практика, че за устойчива архитектура не е необходимо да се прави компромис с естетиката, а другата е да мотивират останалите да последват техния пример. Дизайнът намалява въздействието върху околната среда чрез множество устойчиви приложения. Чрез използването на геотермална, фотоволтаична и слънчева топла вода, както и чрез висока технология за отопление и зелен покрив, тази къща успява да намали консумацията на енергия със 70% процента в сравнение с традиционното строителство. В къщата се използват и дъждовни води за напояване на естествения прилежащ ландшафт и за растителността на покрива. Водата от мивката в банята се рециклира и отива за повторно ползване в тоалетната. Проектът е екологичен не само като конструкция, а и като начин на оползотворяване на съществуващата структура на парцела – екипът ефективно използва 98 % от пръстта, добита при дренирането на местността.  Домът се характеризира с интимни многофункционални пространства, които обрамчват изключителни гледки към Сеатъл и Пъгет саунд. Гледките са най-красиви от дневната и трапезарията, където големите прозорци и врати се отварят към бетонното патио. Друго прекрасно място, откъдето може да се насладите на гледката е, когато се потопите във ваната в главната баня или излезете на богато озеленения покрив. 


Очакването на собствениците – Ед и Джоан трае цели три години. Но това е цената, която те плащат, за да притежават дом, който е модел за устойчивост. Ед описва своето преживяване от първата сутрин в новия дом : „Когато видях изгрева на фона на небесната линия, очертан от Сиатъл, разбрах, че целият процес си е струвал...”Ъглите, гледките и многофункционалните пространства са като произведения на изкуството. Банята в къщата участва в конкурса за баня на годината на „Сиатъл - къщи и стил на живот” и получава аплаузите на журито. Всяка стая се характеризира с обеми, които са отворени, светли и приветливи. Но правоъгълникът от едната страна на къщата така изобретателно завърта ъглите и пространството, че привлича вниманието на журито. Това удължаване има метален индустриален сайдинг, който контрастира с кедровия цвят на къщата и представлява баня с ширина от 1.80 м и дължина 7 м. Отвън тази част изглежда като отделно крило, но всъщност е продължение от общата зона на пералното помещение и дрешника.
Банята е проектирана с идеята да бъде близо, но отделно помещение, като спа. От едната страна душът е обърнат към бамбуковата градина. От другата страна вана в японски стил осигурява прекрасна глъдка към Сиатъл. Собственикът на къщата, Ед, е живял шест години в Япония и е работил в корабната индустрия и оттам идва афинитетът към японската вана, която е дълбока,  кръгла и облицована с дърво. Тук ваната е правоъгълна и е направена според желанията на семейството – с дълбочина 180 см. Повечето материали в къщата са рециклирани. Топлите цветове на стените балансират със сивотата на бетонния под. Рошавите килими на фона на индустриалния под допринасят за топлината и уюта. Целият интериорен дизайн е дело на Мелиса Андърсън. Пет полилея от средните векове са разпръснати равномерно в къщата и осигуряват стил и ярка жълта светлина. Зелени и сини арт произведения, които са част от колекцията на семейство Елис, осигуряват акценти в цветовата гама на интериора. Това е баланс между цветове и материали, които гарантират  уникалната визия на дома. И както казва дизайнерката:” Където и да погледнеш има нещо различно.” Джоан споделя: „ Ние искахме красива и модерна къща, но енергийно ефективна. Но искахме да бъде топла и уютна. И сега сме изумени колко е прекрасно да живееш тук.” 


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари